Vágólapra másolva!
A Frida Wallberg-Diana Prazak női nagypehelysúlyú WBC világbajnoki címmérkőzését vezető Flórián Bélát is komolyan megviselte a boksztalálkozó véres kimenetele - írja a Monokli.com.

A múlt héten Svédországban a harmadik címvédésére készülő veretlen Wallberg hiába vezetett toronymagasan a pontozólapokon, elfáradt, és az ausztrál-amerikai Prazak a nyolcadik menetben egy balhoroggal keresztbeverte, melytől padlóra került. A számolás után a kihívó lerohanta a világelsőt, és két ütéssel ismét leküldte. A magyar vezetőbíró, Flórián Béla azonnal véget vetett a találkozónak, és Wallberget a ringsarkába kísérte. A korábbi bajnok bokszoló a meccset követően a sarokban összeomlott, és némi tanácstalanság után kórházba szállították, ahol kiderült, bevérzett az agya. Wallberget műteni kellett, majd néhány napig mesterséges kómában tartották, és gyógyszerekkel kezelték. Azóta felébredt, és az egyik közösségi oldalon kiírta, hogy nagyon fáradtnak érzi magát, de jól van.

Flórián Béla vezeti le Frida Wallberget Forrás: AFP/Scanpix

"Nagyon nagy volt az ijedtség, és a tanácstalanság a küzdelmet követően" – mondta Flórián Béla a Monokli.com oldalnak. "Sem a ringorvos, sem a mentős személyzet nem állt a helyzet magaslatán, egyszerűen lefagytak. A látottak alapján mindenki biztos volt Frida győzelmében, és ilyen fordulatra senki nem volt felkészülve. Legalább tíz perc telt el, mire mindenki tette a dolgát, ahogyan kell, és elkezdték a bokszoló stabilizálását, ekkor kapott csak oxigént. Úgy kellett noszogatni a ringorvost, hogy nézze meg újra a kiütött bokszolót, amikor - másokkal együtt - láttam, hogy komoly baj van.”

Flórián szerint Wallberg nagyon elfáradt a mérkőzés közepére, de csak az ötödik menetet vesztette el. "A leütés után hagytam időt a bokszolónak a regenerálódásra, a tekintete tiszta volt, és reagált az utasításaimra. Az első leütés után még semmilyen észrevehető jele nem volt, hogy a bokszolónővel problémák vannak. A mérkőzést követően senki nem marasztalt el, de engem is megviselt az eset. Már 23 éve vagyok profi bíró, de hasonló esetet nem éltem át. Jól esnek a külföldi kollégák üzenetei is, amik együttérzésről tanúskodnak."

Flórián Béla hozzátette: mindig mondják a vezetőbírók, hogy inkább egy ütéssel előbb, mint egy ütéssel később legyen vége a mérkőzésnek, hiszen nekik elsődleges feladatuk a szabályok betartatása, és az ökölvívók egészségének megőrzése. "Nagyon nehéz megállapítani, hogy mikor van az a pillanat, amikor véget kell vetni a találkozónak. Ha az előtt a bizonyos ütés előtt, és annak nincs következménye, akkor az edző, a bokszoló, és még a néző is a bírót szidja milyen pancser, ha van, akkor mindenki elítéli, hiszen ő áll a legközelebb az eseményhez."