Vágólapra másolva!
Csay Renáta egyeduralkodó maratoni világklasszisként érkezett meg a síkvízi kajak-kenu élmezőnyébe, a hétvégi címvédése megmentette a válogatott mérlegét az Európa-bajnokságon, mégis csak kevesen ismerik a nevét. A 36 éves családanyát nem zavarja az alulértékeltség, több vasat is tart a tűzben, és kőkemény menetelést vállalva élete versenyére készül Kolumbiában. Szerinte a fiatalok a hírnév miatt választják inkább a rövidebb távokat, na meg melósabb is egy kétórás verseny, mint egy 40 másodperces.

A kajak-kenus világversenyek legvégére száműzött 5000 méteres távokat szinte a fű alatt rendezik, általában a tévés közvetítés sem várja meg őket, és a hírügynökségek is csak késve reagálnak rájuk. Pedig a magyaroknak volna mire figyelni, a hétvégi Eb-n például Csay Renáta aranyérme nagyot dobott a válogatott szereplésén vasárnap este, kettőről háromra növelve az aranyérmek számát.

"Valóban el kell még fogadtatni az 5000-et, de a közönség már szereti, és megvárja, mert látványos" - mondta az Origónak a győri kajakos, aki tavaly is Eb-aranyig jutott ebben a számban. "Persze teljesen át kell hozzá alakítani a pályát, a célból lesz a rajt, így esély sincs, hogy a rövid távokhoz közelebb kerüljön, emiatt kicsit mindig mostohagyerek marad."

Csay Renáta (jobbra) a brit Louisa Sawerst utasította maga mögé a portugáliai Eb-n Forrás: MTI/EPA/Paulo Novais


Nála a két gyerek a lényeg

Nemcsak a versenyszám kap kevés publicitást, hanem a táv kétszeres magyar Európa-bajnoka is. Pedig a maratoni szakágában 12 világbajnoki címmel a legnagyobb női klasszisnak számít, a brit Anna Hemmings 6 elsőséggel követi az örökranglistán. Ehhez képest Csay Renátáról egyetlen nagyobb anyagot sem találtunk a hazai online sajtóban, a nemzetközi szövetség viszont a sportág legendájának nevezte a vele készült interjúban.

A legutóbbi három maratoni vb-n az egyes és a páros számot is ő nyerte, a 2011 óta bevállalt síkvízi kaland is bejött neki, 36 éves korában csúcsformában van, mégsem zavarja a csend. "Maratonistaként megszoktam, hogy háttérben vagyok, a síkvízen pedig tudomásul kell venni, hogy az olimpiai számokat jobban értékelik. Nekem két gyerekem van, nem ez az életem középpontja. Önmagamnak csinálom, ha elismerik, az egy külön szám."

Azért az első síkvízi Eb-je így is élete mérföldkövévé vált 2012-ben. "Nem fogom elfelejteni soha, ez volt a legnagyobb sikerem a Győrben 1999-ben megnyert első vb-arany mellett. Óriási érzés volt, hogy ennyi év után végre síkvízi Eb-n versenyezhetek, együtt a magyar klasszisokkal, és meg is tudom nyerni."

Csipes dinamizmusa sok volt neki

A maratoni versenyeket korábban 36, most 25 kilométeres távon rendezik. Az átállás az 5000 méterre komoly kihívást jelentett neki, de gondolkodás nélkül vállalta, amikor a táv 2010-ben bekerült a síkvízi világversenyekre. "Rövidebb, pattogósabb edzések kellenek, a versenynaptár terebélyessé válik a maratoni és síkvízi programok összeadódása miatt, és persze meg kell küzdeni a rövidebb távokból felfelé lépő riválisokkal."

A maratoni sikerek után a síkvizi világveresenyeken is a csúcsra ért Forrás: MTI/EPA/Paulo Novais


Csay Renátának sokáig az utóbbi jelentette a legrázósabb feladatot, elsősorban a négyszeres síkvízi világbajnok Csipes Tamara miatt, aki szintén ráhajtott az 5000 méterre. "Az ő dinamizmusával nem tudtam versenyezni. Miközben én még csak tanulgattam a gyorsaságot, ő a rövidebb számokból érkezve akkor robbantott le, amikor akart. Sokszor értünk be együtt a hajrába, de ott végem volt."

A 2010-es vb-t Folláth Vivien nyerte 5000 méteren, a 2011-est Csipes, a 2012-es Eb azonban Csay sikerét hozta. Ekkor már nem kellett megküzdenie a válogatón a más számokra koncentráló Csipessel, Folláthot viszont meg kellett vernie. "Maratoniban mentem vele párost, tudtam minden gyengéjét, erősségét, és önbizalmat adott, hogy őt már győztem le."

Janicsnál a jó kommunikáció hiányzott

Csipes Tamara tavaly ősszel az országváltás mellett döntött, Csay előtt megnyitva az utat a hegemónia felé, de ő ennek nem örül felhőtlenül. "Mindenképp jó lett volna, ha marad, lehet, hogy akkor nem jutok ki az Eb-re, de nagy csatát nyerni mindig jobb, még ha azért így is vannak komoly ellenfeleim." Bár az Ausztráliába távozó Csipes végül nem kapta meg az engedélyt a magyar szövetségtől, így két évet ki kell hagynia, vetélytársa szerint nem hibázott. "Tamara még fiatal, neki ez még belefér. Most elindítja az életét, aztán két év múlva visszatér. Fazekas Krisztina is 30 fölött lett olimpiai bajnok."

Hasonlóképp igazat ad Benedek Dalmának, aki két, Szerbiának megnyert aranyérem után adott interjút az Origónak. "Benedek Dalma három olimpiáról maradt le, mindig pont a játékok évében szorult ki a négyesből. Volt egy barátja Szerbiában, férjhez ment, így el tudták intézni a váltást, teljesen megértem őt."

A 2013-as Eb-n a kajak egyesek 5000 méteres versenyében (a kép bal szélén) Forrás: MTI/EPA/Paulo Novais


Az előbb Szerbiába távozó, majd visszatérő Janics Natasa esetében is csak a kommunikációt tartotta hibásnak. "Ha elmondja, hogy itt van 30 évesen, nem akarja felvenni a versenyt a fiatalokkal, belefáradt fizikailag, lelkileg, szellemileg a folyamatos harcba a válogatókon, azt mindenki megértette volna. A magyar mezőnyben elég egy rossz nap, hogy a válogatotton kívül találd magad. Lásd Fazekas Kriszta és Szabó Gabi esetét, akik egy gyengébb válogatóval kikerültek az olimpiai bajnok négyesből, de például az én vb-szereplésem sem biztos egy percig sem, hiába vagyok Eb-címvédő, nagyot kell küzdenem Medveczky Erikával."

Megérdemelnék az olimpiát

A párosban négyszeres világbajnok kajakos pályafutása hatodik párjával evez, vagyis ő jelenti az állandóságot a női maratonosok között. Volt aki, a 30-as éveibe érve kikopott mellőle, volt olyan fiatal, aki inkább átnyergelt a síkvízi számokra, és volt, aki országot váltott. "Én is csak azért bírom, mert tényleg minden percét élvezem, és el sem tudnék képzelni egy 8-tól 4-ig darálós munkahelyet. De legalább ennyire fontos, hogy a család kitartóan támogat, sosem mondták, hogy ez nem fér bele, keress valami hasznosabbat."

A hosszabb távok vonzerején és a tehetségek motivációján sokat javítana, ha ezek a számok szerepet kapnának az olimpián. Noha éppen ellenkező tendencia érvényesül, Csay szerint volna létjogosultságuk a játékokon. "Nem egy ország van, ahol sokkal jobban tisztelik ezeket a számokat, Spanyolországban például óriási közönség előtt versenyzünk, ráadásul a kajak-kenu sport eleve a hosszú távokból alakult ki. 1996-ban jó esélyünk volt, az akkori nemzetközi elnök keményen lobbizott a maratoni műsorba kerüléséért, és ha jól tudom, végül csak egy szavazaton múlott a siker NOB-nál."

Az utánpótlás hiányában azonban a hazai maratoni kajak-kenu egyre jobban sorvad. "A fiataloknak elismerés és hírnév kell, amit a maratoniban nem kapnak meg, na meg persze melósabb egy kétórás verseny, mint egy 40 másodperces."

Sokszoros világ- és Európa-bajnokként is hátra van még élete versenye Forrás: MTI/EPA/Paulo Novais


Győrtől Győrig evezne 16 év alatt

Csay Renáta 36 évesen extrém nyarat szervezett magának. Az aranyérmet hozó síkvizi Eb és az augusztus végi duisburgi vb mellett a júliusi kolumbiai Világjátékokat is megcélozta. "Volt olyan, hogy kilenc nap alatt válogatóztam a két maratoni számban és az 5000-es válogatón, ráadásul az 1000 méteresen is elindultam, utóbbi persze már soknak bizonyult." A maratonit viszont jól bírta, egyesben és Bara Alexandrával párosban is kijutott a Világjátékokra. Az először műsorba kerülő maratoni kajak-kenu komoly magyar esélyeket hoz Kolumbiában. "Nagyon nagy dolog számomra a Világjátékok, az olimpiához fogható érzéseket kelt bennem, úgy készülök rá, hogy életem versenye lesz. Természetesen mindkét számban győzni szeretnék."

Bár egyáltalán nem érzi a korát, 2015-ben már befejezheti a versenyzést. "A győri maratoni vb-ig szeretnék szerepelni, ezzel kezdtem a sikereket, ezzel is zárnám. Persze még jöhetnek újabb rohamok, 'ó hát bírom én ezt', és 'nem tudom, mi lenne kajak nélkül' felkiáltásokkal. Ugyanakkor az is nagy kérdés, hogy a családom meddig tolerálja, hogy keveset vagyok velük."

Az edzősködéstől sokáig ódzkodott, de alighanem mégis arrafelé viszi a jövője. "Amióta a saját gyerekeim egyre jobban beleszeretnek a győri vízitelepbe, megváltozott a véleményem. Jövőre mindenképp elkezdünk foglakozni az edzőmmel egy gyerekcsoporttal, a támogatás már meg is van az ötlethez."