Vágólapra másolva!
Hét teniszező lépett vissza sérülés miatt szerdán, többnyire a gyepszőnyegre panaszkodnak, de a szervezők szerint olyan száraz és kemény a borítás, amilyennek lennie kell.

Csökkenteni kell a férfi teniszezőket ért fizikai terheket, különben hamarosan hordágyon kell levinni a legjobbakat a pályáról - nyilatkozta Martina Navratilova közvetlenül Wimbledon előtt. "Rafael Nadalnak nyolc hónapot kellett kihagynia, Andy Murray hátfájása miatt nem indulhatott a Roland Garroson, de Novak Djokovicnak is akadtak gondjai a bokájával. Ez nem véletlen" - tette hozzá a 18-szoros egyéni Grand Slam-győztes klasszis, akinek szerdán minden szava beigazolódott.

Aznap hét játékos lépett vissza sérülés miatt a füves Grand Slamtől:

  • Victoria Azarenka (női második kiemelt, térdsérülés)
  • Steve Darcis (Nadal legyőzője, váll)
  • Jo-Wilfried Tsonga (férfi hatodik kiemelt, térd)
  • Marin Cilic (térd)
  • John Isner (térd)
  • Radek Stepanek (ínszalag)
  • Jaroszlava Svedova (kar)

Azarenka különösen ijesztő balesetet szenvedett a Maria Joao Koehler elleni meccsén.

Bár a játékot tudta folytatni, a második fordulóban már pályára sem lépett, ellenben panaszt tett a szervezőknél, mondván "semmit nem csináltam másképp, mint egyébként", ráadásul az ellenfele is kétszer elesett a meccsen.

A szervezők kiálltak amellett, hogy a pálya minősége kiváló, Maria Sarapova viszont Azarenka mellett állt ki, "veszélyesnek" bélyegezve a borítást. Az orosz klasszis ki is kapott Michelle Larcher De Britótól, a találkozón háromszor is elesett.

Bár Babos Tímea úgy tudja, változtattak a pálya talaján, egy új fűfajtával próbálják lassítani a játékot, de ezt Richard Lewis vezérigazgató cáfolja: "ugyanolyan előkészületeket végeztünk, mint az elmúlt években, hasonló aprólékossággal. Közismert, hogy a fű dúsabb a tornák elején, mint a vége felé. Minden pályát egyesével ellenőriztünk, és mind olyan száraz és kemény, amilyennek lennie kell."

Tsongát ápolják a szerdai meccsén Forrás: AFP/Carl Court

A játékosok viszont csak a saját benyomásaikra hagyatkozhatnak, melyek beállt hátakról, megsajdult bokákról és gyakori esésekről szólnak.

Nadal legyőzője például ki sem állt a második körre: "A Rafa elleni első szett közepén sérültem meg, mikor elestem. Néhány órával a meccs után olyan erős fájdalmaim lettek, hogy aludni sem tudtam egész éjjel."

Lewis mégis ragaszkodik a maga igazához, a visszalépéseknek ugyanis "különböző okokból történtek, néhányan mégis a pályák borítását hibáztatják, de nincs okunk ezt feltételezni."


Az okokat Marin Cilic sem tudja, de az egyértelmű számára, hogy "fekete nap volt a mai."

A wimbledoni gyepszőnyeget a Sportgyep Kutató Intézet (Sports Turf Research Institute) gondozza, ahol mintegy hetven fizikus, vegyész, agronómus, biológus és mérnök dolgozik. Hogy milyen alapos munkát végeznek, arról tavaly írtunk cikket, mikor Wimbledon mellett az olimpiai tenisztornát is ki kellett bírnia a fűnek.