Vágólapra másolva!
Pozitív doppingtesztet produkált Tyson Gay amerikai sprinter, a férfi 100 méteres síkfutás idei legjobb idejének birtokosa. Nem sokkal a 30 éves atléta ügye után került nyilvánosságra, hogy a jamaicai Asafa Powell korábbi 100-as világcsúcstartó és honfitársa, a 2008-as olimpián női 100-on ezüstérmes Sherone Simpson is megbukott egy doppingvizsgálaton.

A 2007-ben vb-győztes Tyson Gay vasárnap közölte: az Amerikai Doppingellenes Ügynökség arról tájékoztatta őt, hogy egy májusi - versenyen kívül adott - mintája pozitív eredményt hozott, ezért visszalép az augusztusi, moszkvai világbajnokságtól. Az A próba során talált anyag nevét nem hozta nyilvánosságra, a B próba elemzése még hátravan.

"Nem tudok szabotázsról beszámolni, megbíztam valakiben, aki becsapott. Hibáztam" - mondta amszterdami edzőtáborában, könnyeivel küszködve a sprinter, aki a világcsúcstartó jamaicai Usain Bolt egyik legnagyobb kihívójának számított volna az oroszországi vb-n.

A 30 éves Gay múlt héten 9,79 másodperces eredménnyel nyert a lausanne-i Gyémánt Liga-versenyen, két héttel korábban pedig a világ idei legjobb idejét (9,75) érte el az amerikai bajnokságon.

Ezzel eldőlt, hogy Tyson Gay nem indul a moszkvai vb-n Forrás: AFP/Alain Grosclaude

A 2007-es oszakai világbajnokságon az amerikai vágtázó 100-on, 200-on és a 4x100-as váltóval is győzni tudott, ám ezt követően szinte állandóan sérülésekkel bajlódott. A 2008-as olimpián döntőbe sem tudott kerülni, míg a 2009-es vb-n második lett Bolt mögött, majd alig egy hónappal később 9,69 másodperces amerikai rekordot ért el, amely minden idők második legjobb futása.

Éveken át húzódó csipőproblémáját végül egy műtét oldotta meg, ám a 2011-es vb-t ki kellett hagynia, a tavalyi olimpián negyedik lett 100-on, 200-on pedig nem is indult. Öt év után az idei volt az első év, amikor - állítása szerint - problémamentesen tudott készülni, és így már nem csupán 100-on, hanem hosszú idő után először 200-on is rajtolt, sőt, az amerikai bajnokságon elért 19,74 másodperces idei legjobbjával második a világranglistán, egy századdal elmaradva Bolttól.

Gatlinre 14 századot vert az amerikai bajnokságon az idei csúcs beállításakor:

Alig néhány órával Tyson Gay ügye után újabb doppingesetekre derült fény.

A minden idők legtöbb 10 másodpercen belüli 100-as eredményével rendelkező, 2008-ban a váltóval olimpiai bajnok Asafa Powellnek a júniusi jamaicai bajnokságon adott mintájában bukkantak tiltott szer nyomaira a szakemberek. A kingstoni viadalon Powell óriási meglepetésre csupán negyedik lett a klasszikus sprintszámban, így egyéniben nem jutott ki az augusztusi, moszkvai világbajnokságra.

Simpson, aki 2004-ben olimpiai arany-, tavaly pedig ezüstérmet szerzett a női sprintstafétával, szintén a júniusi országos bajnokságon adott pozitív mintát.

Az egy csoportban edző két sprinter menedzsere, Paul Doyle jelentette be vasárnap, hogy Powell és Simpson mintájában egyaránt a stimulánsok közé tartozó oxilofrint találtak az ellenőrök.

"Ez most nagyon nehéz és szomorú nap a számomra" - kommentálta Simpson a hírt. "Tudom, hogy élsportolóként felelős vagyok azért, ami a szervezetembe kerül, de annyit mondhatok, hogy soha nem használnék tudatosan teljesítményfokozó szereket."

Powell 9,72 mp-es egyéni csúcsával minden idők negyedik leggyorsabb emberének számít, egyéniben ugyanakkor soha nem tudott világversenyt nyerni, mindössze két világbajnoki bronzérme van.

Egybehangzó sajtóhírek szerint a világcsúcstartó jamaicai 4x100-as váltó kezdő embere, Nesta Carter is megbukott egy korábbi doppingellenőrzésen - írja az NSO.hu. Carter 2008-ban és 2012-ben is olimpiai aranyérmes 4x100-as jamaicai váltó tagja volt.

A korábban a nemzetközi sajtóban megjelent hírek szerint öt jamaicai atléta produkált pozitív doppingmintát. Veronica Campbell-Brown egy hónappal ezelőtt bukott meg, csatlakozva Asafa Powellhez, Sherone Simpsonhoz és Nesta Carterhez. Azt még nem tudni, ki lesz az ötödik jamaicai, ám Usain Bolt ügynöke, Ricky Simms a Sports Illustratednek azt mondta: ügyfelének nincsen köze a történtekhez.

Powell öt éve világcsúcstartónak is mondhatta magát: