Vágólapra másolva!
A hétfőn 200 vegyesen aranyérmes Hosszú Katinka magabiztos teljesítménnyel jutott tovább a 200 méteres gyorsúszás selejtezőjéből a barcelonai vizes világbajnokságon. Biczó Bence 200 pillangón szintén elődöntős, Kis Gergő viszont messze volt a döntőbe jutástól 800 gyorson.

A kétszeres világbajnok a negyedik futamban kapott helyet kedden délelőtt, és végig vezetve 1:56,73-mal elsőként csapott a célba, ezzel megjavította egyéni csúcsát. "Ami azt illeti, az országos csúcs volt a cél, és bár ettől most elmaradtam, sebaj, este még meglehet az is" - mondta az MTI-nek.

Hosszúnál egyedül a francia Camille Muffat tudott jobbat úszni 1:56,53-mal, így a magyar klasszis második legjobb idővel jutott az esti elődöntőbe, megelőzve az olasz Federica Pellegrinit (1:56,79), aki 2009-ben és 2011-ben megnyerte a vb-t 200 gyorson.

Férfi 200 pillangón Biczó Bence a kilencedik időt érte el a selejtezőn 1:56,70-nel, így ő is bejutott az esti elődöntőbe. A leggyorsabb az amerikai Tyler Clary volt 1:56,03-mal, a dél-afrikai Chad Le Clos a szám olimpiai címvédőjeként a második legjobb időt úszta (1:56,21).

"Nagyon kemény és igen nehéz úszás volt" - mondta Biczó a délelőtti futamok után. "150 méterig együtt haladtam a mezőnnyel, akkor aztán megnyomtam, nehogy meglepetés érjen. Este még jobban oda kell tennem magam, 1:56-on belüli idő kell a döntőhöz."

A 400 gyorson 16. Kis Gergő 800 gyorson idei legjobbjától hat másodperccel elmaradva 8:00,92 perces idővel csak a 22. helyen zárt, így nem jutott a döntőbe. "Szerettem volna döntős lenni, ez csak természetes, hiszen világbajnoki bronzérmesként ugrottam a vízbe, de a formám messze nem olyan, mint volt Sanghajban két éve" - nyilatkozta Kis. "Négyszázig még jó volt, utána azonban, úgy hatszáz méternél, amikor megint gyorsítani kellett volna, már nem tudtam iramot váltani."

Az esti programnak az elődöntőző Hosszú és Biczó mellett még egy magyar érintettje van: az 1500 méteres női gyorsúszás döntőjében Kapás Boglárka indul, aki hétfőn ötödikként biztosította helyét a legjobb nyolc között.