Vágólapra másolva!
A címvédő Gyurta Dániel a harmadik legjobb idővel jutott be az esti elődöntőbe 200 mellen a barcelonai vizes világbajnokságon. A férfi 200 hát előfutamában Bernek Péter és Balog Gábor is jó teljesítménnyel vette az első akadályt. Verrasztó Evelyn nem jutott tovább 100 gyorson.

A nap első magyar úszójaként Verrasztó Evelyn a 17. időt érte el 55,08 másodperccel, így éppen lemaradt az elődöntőről 100 gyorson. Az előtte továbbjutó dél-afrikai Karin Prinsloo mindössze három századdal előzte meg. "A szokásos pech most is utolért, pedig reggel még nem úsztam jobban az idén ebben a számban" - mondta Verrasztó, aki ezzel együtt jó bemelegítésnek tartotta szereplését a pénteki 200 hátra.

A férfi 200 hát selejtezőjében Balog Gábor bátran kezdett, és féltávnál vezette futamát, végül 1:57,98 perccel a harmadik lett. Az utolsó futamban helyet kapó Bernek Péter végig remek úszással 1:57,20-as idővel második lett az amerikai Tyler Clary mögött.

Mindkét magyarnak továbbjutást ért a teljesítménye, Bernek a negyedik, Balog a tizedik idővel lépett a legjobb 16 közé. A legjobb időt Clary úszta (1:56,76), Ryan Lochte a harmadik helyen lépett tovább (1:57,19).

"Századra ennyit beszéltünk meg edzőmmel, Turi Györggyel" - mondta az ifjúsági olimpiai bajnok Bernek. "A londoni olimpián gyengébben kezdtem, most ez első úszásnak megfelelt, este azonban sokkal több kell." Balog elégedett volt élete harmadik legjobb idejével. "Jól esett a verseny, az egyéni csúcsomtól egy másodperccel maradtam el, ami ilyen korai órán biztató."

Gyurta Dániel a megszokott taktikával vette az első akadályt a barcelonai vb-n Forrás: MTI/Kovács Anikó

Gyurta Dániel olimpiai, világbajnoki és Eb-címvédőként a 200 mell utolsó futamában kapott helyet. Az első 100-on szokásához híven nem volt dobogós helyen, 150-nél azonban már második volt. A német Marco Kochot a hajrában sem érte utol, így is idei legjobbjától kevéssel elmaradva, összesítésben a harmadik helyen lépett tovább 2:09,94-gyel.

A Londonban Gyurta mögött ezüstérmes Michael Jamieson a gyenge iramot hozó negyedik futamban csak negyedik lett 2:11,47-tel, így izgulnia kellett a továbbjutásért. A brit úszó végül a 14. helyen bejutott az esti elődöntőbe.

A legjobb időt a német Koch úszta 2:09,39-cel, mellette a brit Andrew Willis ért el jobb időt Gyurtánál (2:09,91). A világcsúcstartó japán Jamagucsi Akihiro az ötödik helyen lépett tovább (2:10,17).

Gyurtáék mellett a csütörtök esti programban Cseh László a 200 vegyes, Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna pedig a 200 pillangó döntőjében lesz érdekelt.