Társoldalunk:

Gyurta világcsúcsra hajt, Cseh pillangókirály akar lenni

2013.08.06. 14:44

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke a Magyar Telekom székházában rendezett sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Kósa Lajos lesz a 2021-es budapesti és balatonfüredi vizes vb szervezőbizottságának az elnöke. Gyurta Dániel szeretné visszaszerezni a világcsúcsot 200 mellen, míg Cseh László ezentúl pillangóspecialista lenne.

Debrecen 2007-ben és 2012-ben is sikeres úszó Európa-bajnokságot rendezett, a város polgármestere, Kósa Lajos kiemelte, főleg a tavalyi esemény megszervezése volt nagy kihívás, Antwerpen visszalépése miatt ugyanis mindössze 90 nap állt rendelkezésre.

A 2021-es magyarországi vb szervezőbizottságának a frissen kinevezett elnöke elmondta, azonnal munkába állnak, hogy a nemzetközi szövetség 125 oldalas rendezési irányelveinek megfelelve, nyolc év múlva Magyarország tökéletes világbajnokságot rendezzen. Budapesten a Dagály fürdőnél épül fel a vizes vb központi komplexuma, amelynek 2017-ig el kell készülnie a hazai junior úszó-világbajnokság miatt. "Csak olyan létesítményeket építünk, amelyeket utána is lehet használni" - jelentette ki Kósa, aki mellett Gyárfás Tamás is elnökként dolgozik a szervezőbizottságban.

Tarlós István főpolgármester szerint nagy PR-lehetőség a vizes vb Budapest számára, és a városvezetés mindent megtesz, hogy a főváros minden érkezőt képes legyen vendégül látni. "A szervezőbizottság operatív munkájában is részt veszünk, társelnökként Szentes Tamás alpolgármester segíti az előkészületeket" - mondta el Tarlós, majd hozzátette: "Ígérjük, hogy Budapest felkészül a vb-re."

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A rövid pályás Világkupán induló Hosszú Katinka Eindhovenből élőben bejelentkezve azt mondta, boldogan kezdte el a vb-szereplését, mert - a pályázat arcaként - nagyon örült Budapest vizes vb-s pályázati sikerének. "Aztán elértem, amit szerettem volna, a két aranyéremmel és az egy bronzzal nagyon elégedett vagyok. Alapvetően az volt a célom, hogy a dobogóra álljak" - fogalmazott a női vegyes számok egyeduralkodója a vb kapcsán.

Gyurta Dániel - szintén Eindhovenből - arról beszélt, hogy jó formában volt a vb előtt, de talán sok lett volna, ha 200 mell mellett 100-on is indul. "De mint látható, jól döntöttem, hiszen nyertem a hosszabbik távon" - nyilatkozta az Újpest úszója. Elárulta, hogy nem hajtott a világcsúcs megdöntésére. "De idővel megpróbálom majd visszaszerezni" - mondta Gyurta, akinek a londoni rekordját az olimpia után a japán Jamagucsi Akihiro döntötte meg.

Gyurta után Jakabos Zsuzsanna is megjelent az óriásképernyőn: "Mindhárom számomban döntőbe jutottam, és a legrosszabb helyem a hatodik volt, ennek örülök" - fogalmazott, hozzátéve, hogy nem mondott le arról, hogy egyszer vb-dobogóra álljon.

A Telekom székházában ott volt négy vb-résztvevő úszó is, először az olimpiai bajnok Risztov Éva szólt a jelenlévőkhöz. "Elégedett vagyok a kilencedik hellyel, már csak azért is, mert tavaly valóra vált az álmom azzal, hogy 10 km-en olimpiai bajnok lettem. Nagy lökést ad ez a mostani helyezés is, a célom, hogy két év múlva a vb-n újra bizonyítsak."

A nyílt vízi versenyen Olasz Anna - Risztov előtt célba érve - ötödik lett. "Ez volt az első világversenyem, szerettem volna az első hatban végezni, a hatodik helyet még sikerült is túlszárnyalni, úgyhogy nagyon boldog vagyok."

Kapás Boglárka három számban három döntőt úszott, és három országos csúcsot ért el. "Magamhoz képest sokat fejlődtem, ezért nagyon is örülök a vb-n elért helyezéseimnek" - mondta a gyorsúszónő, akinek a legjobb helyezése a 800 méteren elért negyedik pozíció volt.

Cseh László elismerte, hogy a szerencsére is szüksége volt ahhoz, hogy 100 pillangón második legyen. "Kíváncsi voltam, mire leszek képes pillangón, és ahogy néztem a 200-as döntőt, ott is lett volna keresnivalóm. Kiderült, hogy a vegyest talán hanyagolnom, a pillangót pedig erőltetnem kellene a jövőben. Készen állok ezekre az új kihívásokra."