Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka a barcelonai világbajnokság előtt pár hónappal látott egy videointerjút, amelyben a volt edzője, Dave Salo tulajdonképpen beismerte, hogy csak kihasználja a külföldi versenyzőit az amerikai tanítványai sikerei érdekében. Salo szavai még motiváltabbá tették a bajai úszónőt, így a vb-n két arany- és egy bronzérmet nyert, az eindhoveni rövidpályás Világkupán pedig két napon belül négyszer is világcsúcsot döntött.

Két nap alatt négy világcsúcsot úszott Eindhovenben. Evidens volt, hogy a sikeres vb után ilyen jól fog úszni a rövidpályás Világkupán is?

Azt semmiképpen nem gondoltam, hogy négyszer is csúcsot fogok dönteni, bár arra azért számítottam, hogy közel leszek a rekordokhoz, mert decemberben is csak egy-két tizedre voltam, most pedig jó formában vagyok. Azt viszont nem tudtam, hogy milyen lesz az 50 méteres medencéből edzés nélkül átugrani a 25 méteresbe, de nem volt probléma.

Egy nagy siker után a sportolók többsége lazít, ön viszont semennyit sem pihent. Hogy bírta?

Éppen az jelentett motivációt, hogy tudtam, közel leszek a világcsúcshoz. A sikerek számomra erőt adnak, nem állok le utánuk, sőt, így még könnyebb volt folytatnom a versenyzést, hogy jól sikerült a vb-m. Barcelonában nem is gondoltam arra, hogy utána pihenni szeretnék, mivel szeretek versenyezni, a Világkupa pedig számomra inkább kikapcsolódást jelent, hiszen már nincsen nyomás a vállamon. Tehermentesen, jókedvűen úsztam.

Mennyi a szakmai értékük a rövidpályás világcsúcsainak?

A világcsúcs az világcsúcs, nagy eredmény, főleg annak fényében, hogy a 100 és a 200 vegyes rekordját is még a 2009-es időszakban érték el gumidresszben. Akkor sokan azt mondták, hogy lehetetlen lesz megdönteni, mivel a dressz 25 méteren sokat segít a víz alatti úszásban.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

A rövidebb vagy a hosszabb medencét kedveli jobban?

Jól megyek a rövidben is, de még mindig sok mindent lehetne csiszolni az úszásomon, a fordulók még most sem jöttek ki úgy, ahogyan kellett volna. Azért az sokat segít, hogy négy évig Amerikában 25 yardos, tehát még rövidebb medencében úsztam, szóval van tapasztalatom, de az 50 métert azért jobban szeretem.

Barcelonában a 400 vegyes középfutamában és a döntőben is az első 300 méteren bőven világcsúcsrészidőn belül úszott, de aztán elmaradt a rekord. Megdönthető egyáltalán a kínai Je Si-ven világcsúcsa?

Nehéz, mert az ő utolsó száz métere olyan gyors volt Londonban, hogy ha egyszer sikerül, akkor 200 méternél öt másodperccel az ő részidején belül kellene úszni. Az ő gyorsúszása olyan jó, hogy soha, senki nem ment még egy percen belül, ő meg 58 másodperc alatt lenyomja az utolsó 100-at.

Londonban duplázott, a vb-n viszont 200-on csak negyedik, 400-on hetedik lett a kínai lány, mi lehetett vele?

Megijedt (nevet). Úgy vettem észre, hogy fizikálisan sem volt annyira kész a vb-re, és közben elkezdett nőiesedni, mert már elmúlt 16 éves.

Mit gondol Kiss László szövetségi kapitány véleményéről, aki szerint a volt edzője, Dave Salo arra törekedett, hogy csak az amerikaiak legyenek sikeresek az olimpián?

Ezt én mondtam Laci bá'nak, miután megnéztem egy Salóval a vb előtt pár hónappal készült videointerjút. Ebben arról kérdezték Salót, hogyan tud együtt dolgozni ennyi amerikaival és külföldivel, mire ő azt válaszolta, annál jobb, hogy ennyi külföldi versenyzője van, mert így pontosan tudja, hogy ki hogyan edz, és jobban képes befolyásolni a teljesítményeket. Ezek után a vb előtt még motiváltabb lettem, és bebizonyosodott, hogy jó döntés volt hazatérnem. Tavaly Londonban úgy éreztem, hogy a segítsége nélkül kell boldogulnom az olimpián, nem nagyon szólt hozzám.

Nem érezte megbántottnak, becsapottnak magát, miután hallotta a nyilatkozatot?

Kicsit kirázott a hideg, de amikor eldöntöttem, hogy hazajövök, akkor már sejtettem, hogy ez lehet a valóság. Az interjúval viszont be is bizonyosodott, hogy nem tévedtem. Annak viszont nagyon örülök, hogy az idei évem ilyen jól sikerült, és sikerült legyőznöm az amerikaiakat a vb-n, nem is rágódom már a múlton.

Hosszú Katinka az edző-vőlegényével, Shane Tusuppal Forrás: Kakas Péter - Origo

Mennyire nehéz összeegyeztetni a családi életet és az úszást az edző-vőlegényével, Shane Tusuppal?

Sokkal könnyebb vele dolgozni, mert megértőbb, mint ha más lenne az edzőm, és tudja, hogy min megyek keresztül. De főleg most jó, mert együtt tudtunk örülni a sikereknek, és ő is tisztában volt vele, hogy milyen nehézségeim voltak előtte. Egyelőre tényleg csak azt látom, hogy a kapcsolat minden része pozitív.

Gondol már Rióra? Például arra, hogy hány és milyen számokban indul majd a 2016-os olimpián?

Nagyon korai még a kérdés, de az biztos, hogy a két vegyesen indulni fogok, és talán pillangón is. Meglátjuk, most hétvégén például Berlinben kell bizonyítanom.