Vágólapra másolva!
Pars Krisztián szűk két hét múlva már Varsóban szeretne visszavágni Pawel Fajdeknek a moszkvai világbajnokság kalapácsvető döntőjében elszenvedett vereségért. Az olimpiai bajnok óriási teljesítményként értékeli az ezüstérmet is, és a szezon végén megműtteti sérült vállát.

Fél nappal a történtek után hogyan értékeli a versenyt? Milyen volt az éjszakája?

Köszönöm, jól aludtam. Sajnálom, hogy nem jött össze az aranyérem, de az ezüst is óriási teljesítmény. Úgy kezdtem a versenyt, ahogy még soha, 80,30-cal, de aztán bebizonyosodott, hogy a mezőnyt lehet sokkolni egy nagy dobással. A lengyel Pawel Fajdek ezt most meg is tette. A közel 82 méteres teljesítménye arra volt jó, hogy rákényszerített bennünket, hogy olyan akarattal és erővel fűszerezett dobásokat csináljunk, ami a technika rovására ment. Nagyon akadályozott a vállsérülésem, hiszen nem tudtam kinyújtani a karomat annyira, és az a 10-20 centi nagyon számított az erőkar szempontjából. Pedig a 79 méter körüli dobások már jelzik a jó formát.

Hogy van a válla?

Sajnos a probléma március óta fennáll, ezen már csak műtéttel lehetne segíteni, de azt nem akartam a vébé előtt bevállalni. Konzultáltam már dr. Balogh Péter főorvossal, akinek nagy rutinja van az ilyen műtétekben, hiszen a győri kézilabdázók mellett dolgozik, a szezon végén ezt a problémát orvosolnunk kell.

A vetélytársai meglepték-e bármivel?

A többiek azt hozták, amit vártunk, meglepetést talán csak a két rutinos róka, a japán Murofusi Kodzsi és az olasz Nicola Vizzoni okozott azzal, hogy idei legjobbját hozva a nyolc közé jutott.

Pars Krisztián Forrás: AFP/Franck Fife

Fajdek közel két méterrel javította meg az idei legjobbját. Ez mennyire volt váratlan?

Óriási mázlija volt, bárcsak nekem lenne egyszer ilyen szerencsém. 24 évesen nem lehet olyan rutint szerezni, hogy pont az év legfontosabb világversenyére javuljon valaki ennyit. Ahhoz is nagy erő kell, hogy ne rántson ki a kezdőkörből a kalapács. Az első kísérleténél látszott, hogy ő éppen megfogta a dobást, millimétereken múlott, hogy nem lépett ki.

Meddig marad a vébén?

Szerdán utazom haza, aztán egy hét múlva, 21-én már Dubnicában indulok egy challenger-versenyen, majd 25-én Varsóban állok rajthoz a Kamila Skolimowska-emlékversenyen. Ott mindenképpen vissza szeretnék vágni Fajdeknek.

Férfi kalapácsvető, döntő

1. Pawel Fajdek (lengyel) 81,97 méter
2. Pars Krisztián (magyar) 80,30
3. Lukás Melich (cseh) 79,36
4. Primoz Kozmus (szlovén) 79,22
5. Dilsod Nazarov (tádzsik) 78,31
6. Murofusi Kodzsi (japán) 78,03
7. Nicola Vizzoni (olasz) 77,61
8. Marcel Lomnicky (szlovák) 77,57