Mányoki csúcsbeállítással úszta át a La Manche-t

2013.08.21. 10:46

Mányoki Attila a magyar csúcsot beállítva átúszta a La Manche-csatornát. A különleges vízi vállalkozásairól ismert Mányoki 10 óra és 47 perc alatt teljesítette az angliai Dover és a franciaországi Tardinghen közötti 47,23 kilométeres távot.

Az évek óta ultratávokat teljesítő magyar sportember az MTI-hez eljuttatott beszámolójában azt írta, hogy kedden dél körül kezdte az úszást.

"Nagyon erős áramlatban kellett haladnom, de szerencsére napos idő volt és enyhe szél" - mondta Mányoki. "A viszonylag nyugodt tengeren jó tempóban tudtam haladni. A víz 15 fokos volt, de a francia partokhoz közeledve folyamatosan kezdett emelkedni a hőmérséklete, egészen 17 fokig. Az átúszás alatt a 4. és 6. óra között rettenetesen hideg volt a víz. Ez idő alatt ez jelentette a legnagyobb gondot, annak ellenére, hogy erős tempót úsztam."

Az utolsó két órában már teljes sötétségben haladt, rosszak voltak a látási viszonyok, és emiatt háromszor is medúza csípte meg.

Mányoki kiemelte, hogy a 10 óra 47 perces idejével beállította Szlavicsek Gizella 1988-ban elért magyar csúcsát.

A La Manche-próba amúgy az Ocean's Seven elnevezésű, hét állomásból álló nyíltvízi úszósorozat első része. Itt hét csatornát kell meghódítani külső segítség nélkül.

Mányoki tavaly megpróbálta megdönteni a non-stop úszás 108 kilométeres világcsúcsát, ám az erős ellenáramlat miatt idő előtt be kellett fejeznie