Vágólapra másolva!
Jamaica verhetetlen volt az augusztusi moszkvai világbajnokság sprintszámaiban, mégis sötét felhők gyülekeznek a karibi ország atlétikai pályái felett. A vb előtt olimpiai bajnokokat kaptak doppingoláson, most egy volt doppingellenes ügyvezető cikke után leminősítéssel és a világversenyekről való kizárással fenyegetik Usain Boltékat. Az eddig tétlen jamaicai politikusoknak villámgyorsnak kellene lenniük.

A moszkvai világbajnokságon úgy nyert - a triplázó Usain Bolt és Shelly-Ann Fraser-Pryce vezérletével - hat aranyérmet Jamaica, hogy az esemény előtt a szigetország több élsprintere is doppingbotrányba keveredett. A korábbi 100 méteres világcsúcstartó Asafa Powell, a 2008-as olimpián női 100 méteren ezüst-, váltóban aranyérmes Sherone Simpson és a háromszoros olimpiai bajnok Veronica Campbell-Brown is megbukott, továbbá gyanúba keveredett a 100-on 9,78-at tudó Nesta Carter is.

Senki nem vette komolyan

A sikeres világbajnokság után a Jamaicai Doppingellenes Bizottság (JADCO) korábbi ügyvezető igazgatónője, Renee Anne Shirley - honfitársai megdöbbenésére - egy amerikai weboldalon számolt be országa dopping-ellenőrzési rendszerének hiányosságairól. A CNN-es Sports Illustrated magazin honlapján múlt héten megjelent írásában Shirley kifejti: már a londoni olimpia előtti kinevezése óta folyamatosan jelezte a problémákat a nála szélesebb jogkörrel rendelkező illetékeseknek, de Jamaicában mindenki úgy érezte, a dolgok rendben zajlanak.

"A cikkel az volt a célom, hogy Jamaicában a dopping-ellenőrzés minősége ugyanolyan világklasszis szintet képviseljen, amilyen az atlétáinké" - nyilatkozta az Origónak Renee Anne Shirley. A volt JADCO-ügyvezető úgy érzi, nemcsak az ellenőrzések mennyiségén és minőségén kell javítani, átfogó oktatási programot is be kell vezetni, hogy a sportolók tisztában legyenek a részletekkel. "Úgy érzem, ez nem haladja meg nemzetünk képességeit, és a szükséges forrásokat elő kell teremtenie a kormánynak, méghozzá a lehető legsürgősebben" - folytatta az Origónak a sportvezető, aki 2003 és 2007 között a sportminiszter tanácsadója volt.

Asafa Powell nélkül is minden sprintaranyat elvitt a vb-ről Jamaica Forrás: AFP/Olivier Morin

Shirley a vihart kavaró cikkben leírja, komoly probléma, hogy a jamaicai sportolók figyelmetlenül járnak el a táplálék-kiegészítők beszerzésekor, sok esetben kétes forrásból, az internetről vásárolnak. "Minden eddigi igyekezetem hiábavaló volt, a doppingellenes bizottság és a jamaicai kormány egy tagja sem vette komolyan a problémát" - állította. Az idén februárban lemondott ügyvezetőnő akkor érezte magát a leginkább frusztráltnak, amikor azzal szembesült, hogy a 2008-ban alapított JADCO-nak egyszerűen nincs elegendő munkatársa. Az atléták hollétéért felelős rendszer - vezető híján - nem működött, mindössze egy főállású ellenőr állt rendelkezésre, az atléták orvosi receptjeinek a kontrolljára létrehozott bizottságnak nem volt elnöke.

Az írás lavinát indított el, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) szemet szúrt Shirley összesítése, amely szerint a londoni olimpia előtti három hónapban egyetlen versenyen kívüli doppingvizsgálatot sem hajtott végre Jamaicában a helyi bizottság.

Leminősíthetik a dopping-ellenőrzést

A WADA főigazgatója, David Howman a cikk hatására figyelmeztette Jamaicát: súlyos következménye lehet annak, ha nem vizsgálják meg a Shirley által említett problémákat. A WADA igazgatótanácsa javasolhatja a nem együttműködő országok kizárását a különböző versenyekről, akár az olimpiáról is, a végleges döntést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség hozhatja meg.

"David Howman tulajdonképpen azt mondta, a jamaicai hatóságoknak felül kell vizsgálniuk az általam említett kifogásokat, és meg kell tenniük a szükséges lépéseket. Ha ez nem következik be, a WADA a nem kompetens kategóriába sorolhatja Jamaicát. Nem hiszem, hogy erre sor kerül, de a kormánynak reagálnia kell a vészjelzésre" - tudatta lapunkkal Shirley.

Sherone Simpson is oxilogrénnel bukott le - ez akár az ismeretlen eredetű táplálék-kiegészítőkbe is belekerülhet Forrás: AFP/Olivier Morin

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint a WADA a háromlépcsős besorolást (nem kompetens, részben kompetens, teljesen kompetens) nemcsak az alapján készíti el, hogy melyik országban mennyi az ellenőrzések száma. "Egy óriási adatbázis alapján sportolóra bontva végezzük a vizsgálatokat, azt is figyelembe véve, mikor milyen szert érdemes vizsgálni. Azt is figyelni kell, hogy a versenyzők közül ki az, aki ugrásszerűen feljavult, ki az, aki sérült, de a dopping-ellenőrzés fontos része a holléti program is" - nyilatkozta Tiszeker, hozzátéve, nagy sikerként könyvelte el, amikor Magyarországot a legmagasabb kategóriába tették.

Tiszeker Ágnes úgy véli, a Jamaicát ért WADA-fenyegetés a leminősítést tekintve valós, arra viszont még nem volt precedens, hogy egy "nem kompetens" országot világversenyről kitiltottak volna. "Amikor 2004-ben a görög balhé kirobbant, azonnal leminősítették őket, és a WADA jelezte, hogy megérti a válságot, de ha nem javul a helyzet, Görögország nem indulhat az olimpián" - emlékeztetett Tiszeker, megemlítve, hogy a görögök ezek után a válság ellenére is javítani tudtak a doppingellenes programjukon.

Aranyeső után boldogtalanság Jamaicában

A Sports Illustrated-cikk megjelenése után Renee Anne Shirleyt egy jamaicai újságban Júdásnak nevezték. Megkerestük a levél íróját, Agostinho Pinnockot, aki a Karibi Média és Kommunikációs Intézet végzős hallgatója, és szabadúszó újságíróként is dolgozik. Kifejtette, nem biztos abban, hogy a volt JADCO-ügyvezető megnyilvánulását a tenni akarás vezérelte, szerinte más okokat kell keresni. Úgy vélte, a cikk révén támadás érte az országot, az időzítés pedig a lehető legrosszabb volt, hiszen a vb-n elért sikerek után jelent meg. "A cikk boldogtalanságot és haragot is kiváltott az emberekből."

A jamaicai futás és atlétika sikeressége - írja Pinnock - a gyarmati időszakra vezethető vissza, idővel az iskolai rendszerbe is bevezették. Arthur Wint, George Rhoden, Leslie Laing, Herb McKennley, Merlene Ottey, Grace Jackson és Juliette Cuthbert sikerei óta mindenki tudja, hogy a sprintszámokban nincs szükség doppingszerekre ahhoz, hogy jól teljesítsenek a karibiak. "Egész életünkben ezt csináljuk, le és fel szaladgálunk az utcákon és az utcasarkokon, a futás beépült a mindennapi tevékenységeink közé. De azt is tudja mindenki, hogy rendbe kell tenni az olyan szervezeteket, mint a JADCO, ez is kell ahhoz, hogy amit mi természetes tehetségnek hiszünk, arról mások is megbizonyosodjanak."

De mi lesz Usain Bolttal?

A legtöbben Usain Bolt renoméját és jövőjét féltik, aki - a világ leggyorsabb embereként - a gyerekek példaképe, a szurkolók kedvence. Tiszeker Ágnes szerint Boltra nagyon odafigyelnek Jamaicában.

"Londonban Carl Lewis mondta Usain Boltnak, könnyű neked, mert nálunk hetente csöngetnek az ellenőrök. De ez nem így van, biztos vagyok abban, hogy Usain Boltot gyakran ellenőrzik" - véli Tiszeker, aki szerint a klasszis nagy szerencséje, hogy nem Powellékkel edzett.

A jamaicaiak hiszik, hogy az istenadta tehetség elég a sikerekhez (a képen Usain Bolt) Forrás: AFP/Franck Fife

"Powellnél és Sherone Simpsonnál oxilogrént mutattak ki, amely az esetek majdnem 100 százalékában a táplálékkiegészítőkben található meg. Intő jel, ha a világ első öt futója - aki mögött stáb, pénz és orvos is van - megvesz egy rossz táplálékkiegészítőt, és fogalma sincs arról, hogy az tiltott szert tartalmazhat. Powellék vagy nagyon nagy butaságot csináltak, vagy nagyon elszámolták őket. De hiába gondatlan vagy buta valaki, az eredmény ugyanaz. Ezek alapján Bolt nem véletlenül nem edz együtt a jamaicai csapattal."

Agostinho Pinnock kérdésünkre, hogy mennyire hisznek honfitársai a mind ez ideig feddhetetlennek tartott Usain Bolt tisztaságában, azt írta: "A jamaicaiaknak semmi kétségük nincs afelől, hogy Usain Bolt nem él doppinggal. Már akkor tudtuk, milyen nagy tehetség, amikor 200 méteren megdöntötte a junior világrekordot, és sorra nyerte a versenyeket."

Pinnock szerint a vb előtt stimulánssal bukott Asafa Powell és Sherone Simpson "nagyon kis vétséget" követett el - összevetve a vérdoppingokkal, szteroidokkal -, ráadásul a Nemzetközi Atlétikai Szövetség is "kis vétségnek" nevezte Veronica Campbell-Brown korábbi doppingügyét, amelyet "ennek megfelelően kell kezelni".

Nem túl meggyőző reakciók

A Shirley-cikkre gyorsan reagáltak a megszólítottak. Natalie Neita-Headley sportért felelős miniszter a Jamaica Gleanernek azt ígérte, mindent megtesznek, hogy a dopping-ellenőrzés megfeleljen a világ által elvárt minőségnek. "Már akkor is jók voltunk a sportban, amikor még azt sem tudtuk, hogy léteznek doppingszerek. Jamaica a sport egyik nagyhatalma, és az is marad" - jegyezte meg.

A JADCO közleménye szerint aki hatástalannak és inkompetensnek nevezi a doppingellenes bizottság munkáját, az csak lejáratni akarja a kormánnyal együtt. "2009 óta egyre több tesztet végzünk, ennek érdekében az éves költségvetésünk 27,9 millió dollárról 63,4 millió dollárra emelkedett. 2012 júliusában Jamaicában jártak a WADA képviselői, és elégedettek voltak a fejlődésünkkel. Elismerjük ugyanakkor, hogy a munkatársak számát optimalizálnunk kell az egyre növekvő tesztelési munkák miatt."