Vágólapra másolva!
Kammerer Zoltán 14 éve Milánóban nyert utoljára a kajaknégyes tagjaként világbajnokságot, és azt mondja, hogy a tavalyi olimpián 1000 méteren ezüstöt nyert csapat a csütörtökön kezdődő vb-n csak érem-, nem pedig aranyesélyes. Ha tavaly nem csatlakozik Fábiánné Rozsnyói Katalin csapatához, akkor most nem kajakozna. Pedig 35 éves kora dacára csúcsformában van, a múlt héten az egyéni rekordját is megdöntötte.

A Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel négyes a tavalyi olimpián második lett, kijelenthető, hogy ezúttal aranyesélyesnek számít a vb-n?

Ez túlzás, aki ismeri a teljes mezőnyt, az tudja, hogy nincsen aranyesélyes egység, viszont négy-öt éremesélyes hajó is indul a vb-n. Ha érmet nyernénk, én már nagyon boldog lennék, de ha nagyon jó menet lesz, és nem kerülünk dobogóra, akkor sem leszünk öngyilkosak.

Hogyan telt a csapat londoni olimpiai utáni egy éve?

Utána pihentünk egy jót, aztán novemberben elkezdtük a kőkemény munkát, és ahogy telt az idő, egyre jobb formába lendültünk. Tavasszal voltak nehézségeink, az első válogatót viszonylag nehezen hoztuk, de az Európa-bajnokságra magunkra találtunk és bronzérmet nyerve remekül mentünk, a második válogató pedig kimondottan jól sikerült. Valami hasonlót szeretnénk a vb-n is.

Mennyire volt jó döntés, hogy tavaly Fábiánné Rozsnyói Katalin csapatában folytatta?

Ha nem fogad be Kati néni, akkor most nem beszélünk, legalábbis nem sportolóként lennék itt. Ez egy meghatározó, nagyon fontos lépés volt a számomra, utólag is azt mondom, hogy kár lett volna kihagyni. Nem is az eredmények, hanem Kati néni személye miatt, hiszen így közelebb kerülhettem Kati néni rejtélyéhez. Nagyon fontos volt számomra, hogy megtudjam, mi a titka Kati néninek, és most már tudom.

Kati néni bátor, nyitott és nagyon kreatív Forrás: MTI/Kovács Tamás

És mi? Hiszen nagyon sok jót, de kevésbé jót is mondanak róla a jelenlegi és egykori tanítványai.

Érdekes, hogy mindenki dicséri, amikor ott van nála és eredményes, aztán aki elhagyja, mert már okosnak érzi magát, nem dicséri. Kati néni egy roppantmód következetes edző, fegyelem van, késés nincsen nála. De a legjobb szó a következetesség. Nagyon szereti a versenyzőit, de nem függ tőlük. Őt nem érdekli, hogy hányszoros olimpiai bajnok vagy, nem érdekli, hogy ki vagy, ugyanúgy bánik veled, mint a legelső kezdővel. A katonás rend és persze az elmúlt 70 év szaktudása sokat nyom nála a latban, és nagyon jól tudja ezt a két dolgot párosítani.

Ő is folyamatosan fejleszti magát, vagy van egy bevált módszer, ami működik nála?

Nem rekedt meg az 1960-70-es évek edzésmódszereinél, hanem ment tovább, pedig Magyarországon még nagyon sok edző a régi edzésmódszereket alkalmazza. Én a második évemet töltöm nála, és az elmúlt egy évben is nagyon sokat változtatott, egyfolytában keresi a legjobbat, maximalista, és bele mer kezdeni új dolgokba, bátor, nyitott és nagyon kreatív.

Két éve tényleg majdnem visszavonult az élsporttól?

Nem volt egyetlen csapat sem, ahová mehettem volna, az előző helyemen teljesen kimerültek a lehetőségek, és egyetlen út volt, ez pedig Kati nénihez vezetett.

Közben a 31 éves Kucsera Gábor is bejelentkezett az edzőnőnél, aki azt mondta, hogy befogadja a kajakost, de nem tud érte felelősséget vállalni.

Régi barátság fűz Kucsihoz, beszélgettünk sokat a karrieréről, és miután kikérte a véleményemet, elmondtam neki, hogy ha komolyan gondolja a visszatérését, és nem csak kajakozgatni akar, hanem kajakozni, szenvedni és sikeres lenni, akkor ma csak egy út van Magyarországon, az pedig a mi csapatunk.

Kammerer (j) 35 évesen is nagyon jó erőben van Forrás: MTI/Kovács Tamás

A négyes meddig bírhat el egy idősebb versenyzőt, lehet ezt korhoz kötni?

Addig, amíg az idősebb versenyző ugyanazt a szintet tudja, mint a másik három csapattag. Nálunk nincs olyan, mint a fociban, hogy tizenegy ember játszik, ezért a csapat elbír egy túlkorost. Ha nem tudnám hozni az elvárt szintet, nem lennék tagja a négyesnek, és nem is szeretnék a többiekkel kiszúrni. De Kati néni sem engedné. Nekem ugyanúgy bizonyítanom kell minden nap, nem velem kezdődik a négyes, hanem én is benne vagyok.

Most, a vb-rajt előtt, 35 évesen mennyire érzi magát jó erőben?

Abszolút fittnek és jónak érzem magam. A múlt héten egyéni csúcsot döntöttem egyesben; kétezer méteren mérjük az időt, és megjavítottam a valaha volt legjobb eredményemet.

Mennyire fontos egy háromszoros olimpiai bajnok számára egy világbajnokság?

Nem az a tervem, hogy most lesz még egy utolsó nagy dobásom. Maradjunk annyiban, hogy remélem, nem ez az utolsó világbajnokságom, szeretnék még szép éveket eltölteni a sportágban.