Társoldalunk:

Az óvást is megóvták, Benedek Dalma vébéje véget ért

2013.08.29. 16:30

Újabb fordulat történt Benedek Dalma ügyében a németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokságon, az immár szerb színekben versenyző kajakos mégsem folytathatta szereplését K-1 500 méteren. A magyarok jól szerepeltek, és a csütörtök délutáni középfutamokból hét egység is döntőbe jutott.

Benedek lekéste a rajtot a vébén

Kozák: Ezt inkább nem mondanám mikrofonba

A sportoló neve lekerült a szám első középfutamának rajtlistájáról, ezzel kapcsolatban Vaskuti István, a nemzetközi szövetség magyar alelnöke elmondta: a brazil szövetség óvást nyújtott be, mivel Benedek nem teljesítette az előfutamot, a versenybíróság felett álló zsűri pedig - amelynek maga Vaskuti az elnöke - helyt adott a dél-amerikaiak tiltakozásának.

A sportdiplomata elárulta: jelezte három döntéshozó kollégájának, hogy mivel az érintett sportoló korábban Magyarországot képviselte, ő nem szeretne állást foglalni, viszont elfogadja és jóváhagyja a többiek határozatát. A mostani döntés ellen már nem lehet fellebbezni.  

A hétszeres világbajnok és kilencszeres Eb-győztes, 31 éves Benedek - aki a férje jogán tavaly ősztől már Szerbiát képviseli, s a júniusi, portugáliai kontinensviadalon egyesben 500 és 1000 méteren is első lett - lekéste délelőtti előfutamát, elmondása szerint azért, mert késett az órája.

Később a szerbek óvtak, ezt a versenybíróság szintén elfogadta, mert visszanézve a televíziós felvételeket kiderült, hogy az indítóbíró hibázott: két perccel a kiírtnál korábban rajtoltatta el az ominózus futamot. Benedek számára így véget ért a világbajnokság, mivel ebben az egy számban nevezték.

A magyarok jól szerepeltek a délutáni középfutamokban, Kozák Danuta tavaly megszerzett olimpiai bajnoki címe után pályafutása első vb-aranyára hajt K-1 500 méteren, s a délelőtti második helye után ezúttal esélyeshez méltóan mindenkit maga mögé utasítva lépett tovább a legjobb kilenc közé.

"Furcsa volt, hogy a középfutamból most csak az első kettő jutott tovább biztosan, ez nagyobb terhet rak az emberre. De megoldottam a feladatot" - nyilatkozott Kozák.

Dinamikus evezés után ugyancsak első lett a kenu egyesek 1000 méteres versenyében címvédőként induló Vajda Attila, valamint ugyanezen a távon a friss Eb-bronzérmes kajakos Medveczky Erika, míg a szintén kajakos Dombvári Bence másodikként ért célba középfutamában. 

A párosoknál a londoni ötkarikás bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakos duó a délelőtti futamgyőzelem után ezúttal - a végén kiengedve - harmadik lett a németek és a szlovákok mögött 1000 méteren, míg fél kilométeren a kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakpáros hét századmásodperccel kikapott ugyan a lengyelektől, de másodikként is magabiztosan lépett tovább a döntőbe.  

Zárásként az 1000 méteres kenunégyes - Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter, Vass András, Varga Dávid összeállításban - szállt vízre magyar részről, s az előfutamban elért negyedik helyet követően ezúttal megnyerte versenyét, ez pedig számára is finálés folytatást eredményezett.  

A Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus, valamint a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina kajakos duó 1000 méteren már a délelőtti előfutamból biztosította a helyét a döntőben.

A csütörtöki számok éremcsatáit szombaton rendezik a vb-n.

A további program, péntek:
500 és 1000 m-es előfutamok 8.00
500 és 1000 m-es középfutamok 14.15
200 m-es előfutamok 16.30   

szombat:
200 m-es középfutamok 10.00 és 13.00
500 és 1000 m-es döntők 15.25

vasárnap:
5000 m-es döntők 9.00
200 m-es döntők 11.00
500 és 1000 m-es döntők 14.30
váltó döntők 17.00