Vágólapra másolva!
A szám friss Európa-bajnoka, a tavaly óta már szerb színekben versenyző Benedek Dalma lekéste a K-1 500 méter előfutamát a duisburgi kajak-kenu világbajnokságon. Az olimpiai címvédő Kozák Danutának mégsem kell egy riválissal kevesebbel számolnia, mert a szerbek óvását elfogadták. Már a nyitónap délelőttjén döntőbe jutott két magyar egység.

Kozák második lett első pályáján, s ezzel továbbjutott a délutáni középfutamba, ahol a papírforma alapján a hétszeres világbajnok és kilencszeres Eb-győztes Benedeknek is biztos helye lett volna. A férje jogán tavaly ősztől már Szerbiát képviselő, s a júniusi, portugáliai Eb-n egyesben 500 és 1000 méteren is első kajakos azonban egy szinte hihetetlen hiba miatt nem állt rajthoz.

"Öt percet késett az órám, még fent, 900 méternél melegítettem, s amikor visszafordultam, döbbenten láttam, hogy a többieket már szólítják a rajthoz. Igyekeztem én is még felevezni, de elkéstem" - mondta a parton könnyeivel küszködve a 31 éves Benedek. "Nagyon ki vagyok borulva, hiszen ha a pályán kapok ki, azt elfogadom, de hogy a saját hibám miatt kerüljek ilyen helyzetbe, azt nem tudom megbocsátani magamnak."

A szerb vezetők óvtak, azzal az indokkal, hogy a futam korábban kezdődött. A versenybizottság helyt adott az óvásnak, így Benedek a tizes pályán indulhat majd a délutáni elődöntőben.

Magyar hajók a döntőben

A nyitónapon vízre szállt kilenc magyar hajó közül négynek volt lehetősége arra, hogy egy jó első pályával megspórolja magának a délutáni középfutamot, s a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus, valamint a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina kajakos duó 1000 méteren élt is az eséllyel.

Az idén tavasszal összetérdelt, s azóta Világkupa-győzelemmel és Eb-ezüstéremmel büszkélkedő Vasbányai, Mike kettős óriási fölénnyel, három hajóhossz előnnyel nyerte előfutamát, azaz nem volt kérdés, hogy kié lesz az egyetlen, egyenes ági továbbjutást érő hely.

"Nem számítottam arra, hogy a rajtunk ennyire jól sikerül, ugyanis korábban ezzel voltak gondjaink. A mostani teljesítményünk megerősített bennünket abban: nem volt túlzó cél úgy idejönni, hogy aranyérmet akarunk szerezni" - értékelt a 22 éves Vasbányai.

A Szabó, Fazekas-Zur páros - amelynek tagjai a júniusi Eb-ről lemaradtak, a második válogatón azonban már remekeltek - esélyeshez méltó magabiztossággal győzött előfutamában, maga mögé utasította mind a hat riválisát, noha elég lett volna az első három között zárnia a döntőhöz.

Ha az első három közé kerül, az 1000 méteres kenunégyes (Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter, Vass András, Varga Dávid) is egyből a fináléba került volna, de ez az egység végül csupán negyedik lett. Korábban a kajakos Medveczky Erikának lett volna még lehetősége egy első hellyel továbbjutni 1000 m-en, de ő másodikként futott be.

A többi számban nem lehetett egyből a döntőbe kerülni. Ezer méteren a címvédőként induló Vajda Attila (C-1) és az olimpiai bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland duó (K-2) egyformán futamgyőzelemmel, a kajakos Dombvári Bence egy második hellyel, míg 500-on a kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakpáros első, a ötkarikás címvédő Kozák Danuta (K-1) pedig második hellyel mutatkozott be, s lépett tovább a délutáni középfutamba.

A csütörtöki számok döntőit szombaton rendezik majd a vb-n.

A további program:
500 és 1000 m-es középfutamok 15.30

péntek:
500 és 1000 m-es előfutamok 9.00
500 és 1000 m-es középfutamok 14.15
200 m-es előfutamok 16.30

szombat:
200 m-es középfutamok 10.00 és 13.00
500 és 1000 m-es döntők 15.25

vasárnap:
5000 m-es döntők 9.00
200 m-es döntők 11.00
500 és 1000 m-es döntők 14.30
váltó döntők 17.00