Vágólapra másolva!
Horváth Dávid ezüstérmet szerzett 200 mellen a dubaji junior úszó-világbajnokság negyedik napján. Szilágyi Liliána 50 pillangón, míg Sebestyén Dalma 200 vegyesen egyaránt a 7. helyen végzett.

Gyarmati Dezső unokájáé az első magyar érem a junior úszóvébén

Horváth Dávid parádés versenyzéssel második lett egy olyan mezőnyben, amelyben ő volt a harmadik legfiatalabb. A két nagy esélyes, az előfutamokban legjobb időket menő oroszok, Alekszander Palatov és Mihail Dorinov például egy évvel idősebb nála, ám csak Palatov tudta megelőzni Dávidot, aki miután 4. idővel lett finalista, este gyönyörűen építette fel a versenyét.

Ötven méter után még csak hetedikként fordult, féltávnál viszont már harmadik volt, akárcsak az utolsó hossz előtt, ám azon sikerült legyorsulnia Dorinovot, igaz, Palatov befogására nem volt esélye.

Dávid így is igazán boldog volt, hiszen magasan megjavította egyéni legjobbját, életében először 2:12-n belül jött (2:11.95).

"Tényleg nagyon örülök, de nem tudok mosolyogni" - kért elnézést Horváth. "Belül viszont nagyon-nagyon boldog vagyok, hiszen több mint két másodpercet javítottam az egyéni legjobb eredményemen. Ennyire egyáltalán nem számítottam, arra pedig pláne nem, hogy érmet tudok nyerni, ez tényleg csodálatos. Nagyon jól sikerült az utolsó hónap, mindent sikerült elvégezni, és hát ezen a versenyen sem tudok olyan részt mondani, ami gyengén ment volna. Jó volt a rajt, a fordulók, a technika, ez nagy lökést ad a folytatáshoz."

A másik két döntős közül Szilágyi Liliána 50 méter pillangón nem tudott ugyanolyan szépen haladni, mint egy napja az elődöntőben, most 27.26-ot úszott, ami a 7. helyhez volt elég.

Sebestyén Dalma nyolcadik idővel került a 200 vegyes fináléjába (György Réka 10. lett délelőtt), ahol egy helyet javított és végül 2:16.16-tal ért célba. A számot a litvánok sztárja, Ruta Meilutyte nyerte, aki a fő eseménye, a 100m mell után 40 perccel gyűjtötte be ezt az aranyérmet is.