Vágólapra másolva!
Vajda Attila már 13 évesen eldöntötte, hogy kenuban olimpiai bajnok akar lenni, és ez 2008-ban sikerült is neki. Azzal ma már nem törődik, hogy tavaly csak hatodik lett Londonban. Az edzésein is változtatott, és nem állt le veszekedni a szövetségi kapitánnyal, így most megnyerte a világbajnokságot. Bár nem tartja magát a világ legjobb kenusának, úgy érzi, Duisburgban bárkit megvert volna a vb-döntőben. A 30 éves kenust ősszel ismét bevetheti védekező középpályásként a Pusztamérges focicsapata. Vajda még a román-magyarról és a Gyurta Dánielhez fűződő barátságáról is beszélt. 

Athénban harmadik, Pekingben első, Londonban hatodik lett az olimpián, 2011-ben Szegeden világbajnok, az idén az Eb-n negyedik, most Duisburgban - 2007 után - újra vb-aranyérmes lett. Mitől függ, hogy nyer vagy nem?

Emocionális versenyző vagyok, ha akarok versenyezni, akkor jól is fogok, ilyenkor mindent ki tudok adni magamból. A duisburgi vb előtt tudtam, hogy nincs mit veszítenem, csak nyerhetek. Mindent alárendeltem annak, hogy meglegyen ez a világbajnoki cím, ezért elmentem Szegedről, hogy másokkal is készüljek, és máshogyan építettük fel a pályát.

Tavaly Londonban miért nem sikerült az, ami az idén igen?

Megtaláltuk az okokat, túl vagyunk rajta, csak arra koncentráltunk az edzőmmel, Vécsi Viktorral, hogy az idei év jól sikerüljön. Aztán vegyesek lettek az eredmények, ezüst és arany a Világkupáról, majd az Eb-n a szél miatt nem kerültem dobogóra, de így is elértem a célom, mert megvertem Sebastian Brendelt, akiről tudtam, hogy a legnagyobb ellenfelem lesz a világbajnokságon aktuális olimpiai bajnokként. A vb-n aztán - Brendelt megelőzve - megvédtem a címem, ami nagyon jó érzés, de ennél is jobb, hogy tudtam, mindent megtettem, mindent alárendeltem a célnak, és sikerrel jártam.

Ki a világ legjobb kenusa, Brendel vagy ön?

Én vagyok a világbajnok, de nem a legjobb. Legalább tizenkét-tizenhárom olyan versenyző van, aki alkalmas lenne arra, hogy világbajnok legyen. Arról, hogy ki jut be a kilences döntőbe, és ki áll fel a dobogóra, a mentális tényezők döntenek. Persze az edzőm szerint technikailag képzettebb vagyok a többségnél, ezúttal viszont tök mindegy, hogy ki mennyire tudott volna mentálisan és fizikálisan felkészülni, bárkit megvertem volna a vb-döntőben.

Két éve így ünnepelt a szegedi vb-n Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

London és több verseny után is azt mondta, hogy korábban kellett volna kiutazni a helyszínre. Ez tényleg annyira fontos, hogy akár egy olimpia is elúszhat rajta?

A kajak-kenu pálya nem úszómedence, ahol tizedre pontosan beállítják a hőmérsékletet, hanem egy szabad felület, más a mélység, az élővilág, a pálya lehet hínáros, algásodhat, és ha a felkészülés helyszínéről elutazunk egy totálisan más vidékre, meg kell szokni a vízfogást, a dinamikát, az erőt is máshogy érzem. A Forma-1-esek számára sem véletlenül van szabadedzés, pár napra ugyanígy nekünk is szükségünk van.

Említette a vb után, hogy nagyon jó edzőpartnerei voltak a Duisburgban párosban arany- és ezüstérmet nyerő Vasbányai Henrik és Mike Róbert személyében.

Másak a versenyszámaink, de motiválni csak így lehet, hogy a végletekig, de még utána is toljuk a határokat. Ha nyomunk hússzor egy percet rövid pihenőkkel, az a beledöglésig tart. Csak így lehet fejlődni.

Hogy érzi, harmincéves kor után lehet még előrelépni?

Mindig lehet. Ez az év is egy nagy fejlődés volt a számomra, például azért, mert nem gondoltam, hogy ennyire jó lesz együtt edzeni a Vasbányai, Mike párossal. Új elemeket vittünk az edzésbe is, olyanokat, amelyeket magamtól nem csináltam volna. Előtte iramokból állítottuk össze az edzéseket, most sokkal inkább rövid, intenzív részekből.

Párosban vannak tervei?

A hét végi magyar bajnokságon rajthoz állok, de ha már van egy jó duó, minek őket szétszedni? Az elsődleges szempont számomra a C-1 1000 méter. Ezen a távon a riói olimpián is szeretnék ott lenni, és ha sikerül kijutnom, akkor addig ezekkel a srácokkal fogok készülni, akik bebizonyították, hogy eredményes a közös munkánk. Akkor meg miért ne folytassuk? Ne feledjük, az olimpián már csak három kenus szám van, ebből kettőben aranyérmet nyertünk a vb-n.

13 évesen eldöntötte, Pekingben végrehajtotta - olimpiai bajnok lett Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Kell attól tartani, hogy még jobban megnyirbálják a kenusport olimpiai részvételét?

Nem tudjuk. Hamarosan eldől, hol lesz a 2020-as olimpia - a nagy esélyes Tokió -, és a nemzetközi szövetségen múlik, hogy lesz-e még változás. De talán már nem fog további csorbát szenvedni a szakág. Ennél rosszabb már nem is lehet.

Az 500 métert felváltotta a 200, azt mondják, az olyan, mintha csak a legjobban rajtoló kenust díjaznák.

Próbálnak rámenni a látványosságra, hiszen ez a táv a közönség előtt zajlik, de az 5000 méter is látványos, hiszen körverseny alakul ki a cél és a 250-es bójasor között.

Bár ez lenne olimpiai szám, hiszen 5000 méteren ezüstérmet nyert a vb-n!

Valóban közelebb áll hozzám, igaz, 200-on sem vagyok ügyetlen, az olimpián 11. lettem, és 2009-ben tagja voltam a magyar váltónak, amellyel begyűjtöttünk egy Eb-bronzot és egy vb-ezüstérmet. De ha rajtam múlna, nem bánnám, ha az 5000 méter bekerülne az olimpiára, mert akkor két számban is esélyem lenne a dobogóra.

Tavaly az olimpia előtt kritizálta a magyar szövetséget, mondván, azt akarták, hogy a válogatón kikapjon. Azóta milyen a viszonyuk?

Semmilyen - se ilyen, se olyan. Én a tavalyi évet teljesen lezártam, és nem foglalkozom azzal, hogy mi az, amit elrontanak, mi az, amin javítanak. Idén nem veszekedtem Botonddal (Storcz Botond szövetségi kapitány - a szerk.), ha ő kiírta a válogatók időpontját, akkor odamentem, és versenyeztem.

Mit gondol a strukturális átalakításról, amely szerint eltűnik a szövetségi kapitányi poszt, lesz viszont helyette egy teljhatalmú szakmai igazgató és a szakágak élén egy-egy vezetőedző?

Sok mindenen keresztülmentem már az elmúlt tíz évben. Minden változtatás jót és rosszat is rejt magában, reméljük, ez a mostani kevesebb rosszat, mint jót.

A pekingi aranyérem után azt mondta, a siker érdekében lemondott a fiatalságról, az életről, de semmit sem bánt meg. Ez azóta is áll?

Most sem gondolom, hogy bármit meg kellene bánnom. Élem a kis életemet, és nincs olyan, ami különösebben nagyobb csorbát szenvedne, kezd összeállni minden. Nyilván gyerekként sok minden jobb lett volna, de azt mondtam, hogy olimpiai bajnok akarok lenni, és tudtam, hogy ez áldozatokkal jár. Az olimpia után újabb áldozatokat kellett hoznom, mivel meg kellett felelnem annak, amit az aranyérem hoz magával. Várható volt, hogy ismertebb személy leszek, több lesz a nem csak a sportot érintő felkérés, és lesznek emberek, akik szeretnek, és olyanok, akik irigyelni fognak. Ehhez is hozzá kellett edződnöm.

Duisburgban vb-ezüstérmet nyert 5000 méteren Forrás: MTI/Kovács Tamás

Valamennyire azért tetszik?

Azért igen, mert 13 éves koromban - négy éve kenuztam - eldöntöttem, hogy mi leszek, ha nagy leszek, és az is lettem.

Kilencévesen bátran elengedték a szülei kenuzni?

Én választottam, ezért is tartottam ki mellette, mivel nem kényszer volt. Az unokatesóm kenuzott, láttam a versenyét, és jobban tetszett, mint a foci.

Pedig a fociról sem mondott le végleg, tagja még a megye hármas Pusztamérgesnek?

Most is megvan az orvosim, de egy ideje nem voltam pályán, talán majd ősszel egyszer-egyszer beállok. Szeretem nézni és játszani is a focit, védekező középpályás vagyok. Sokat kell futnom és labdát szereznem, ez inkább megy, mint hogy elöl cselezgessek.

A román-magyar vb-selejtezőtől mit vár?

Sok múlik azon, hogy mennyire tudunk csapatként játszani. Az dönthet, hogy az adott feladatát ki mennyire lesz képes jól ellátni a csapattagok közül, és a szerencsére is szükség lenne a sikerhez.

Az úszóvilágbajnok Gyurta Dánielről azt mondta, olyan, mintha az öccse lenne. Honnan ered ez a jó barátság?

Már elég régóta, tíz éve ismerjük egymást, követjük egymás eredményeit. Fontosnak tartom, hogy a sporton belül is legyenek baráti kapcsolataim. Örültem, mert a világbajnokság után gratulált, és meglepett, mert kijött a repülőtérre, hogy köszöntsön. De a tornász Berki Krisztiánnal is jóban vagyok, jólesett, hogy ő is gratulált a vb-aranyomhoz, én is minden jót kívánok neki, hiszen 26-án ő is világbajnokságon versenyez.