Vágólapra másolva!
Berki Krisztián az antwerpeni világbajnokságra megújított és megnehezített gyakorlattal készül, amelyet az edzéseken 89-90 százalékos biztonsággal tud hiba nélkül bemutatni. A 28 éves olimpiai bajnok az Origóval együtt megnézte a gyakorlatát, és elmagyarázta, hogy mikor mit csinál a lovon.

Felszabadító érzés, hogy most nem kötelező vb-aranyat nyernie, mint 2011-ben, amikor azon állt vagy bukott az olimpiai indulás?

Igaz, a tokiói világbajnokság stresszesebb volt, mint a mostani lesz Antwerpenben, de én mindig azzal a céllal megyek ki az adott versenyre, hogy a selejtezőben és a döntőben egy-egy jó gyakorlatot bemutassak. A teher, a magas elvárás nem zavar szerencsére.

Mit láthatunk öntől a szeptember 30. és október 6. közötti vb-n?

A 6,7-es és a 6,9-es kiindulási pontszámú gyakorlataimat egyaránt feljebb toltuk egy tizeddel. Mindkettő testhez álló, mindkettőt szeretem, picit jó volt frissíteni.

Azt mondta, voltak az erősítés miatt álmatlan éjszakái. Mi aggasztotta?

Egy új gyakorlat mindig óriási váltást jelent mind az edzésmenetben, mind a mentális tréningben, fejben többször is végig kellett játszanom az új elemeket, és ez elég fárasztó. De már szükségem volt a változásra, mert a korábbi gyakorlatot nagyon sokáig csináltam, és talán a bírók is jó szemmel fognak nézni az újításokra.

Berki szívesen elvállalta, hogy megnézze és kommentálja az új gyakorlatát (lásd lejjebb a videót!) Fotó: Magócsi Márton - Origo

A régivel már nem is lehetne vb-t nyerni?

Az mindig az adott versenyen dől el, hogy mire elég, valószínűleg a régi is még sok mindenre jó lenne, de az edzőmmel, Kovács Istvánnal úgy éreztük, hogy változtatni kell ahhoz, hogy az elmúlt években megszerzett előnyt tartani tudjuk.

Erősítés esetén mennyivel nő a hibázás esélye?

Minél nehezebb egy gyakorlat, annál nehezebb véghezvinni, és éppen ennyivel nő a hibázás lehetősége is. Csodák nem lesznek a mostani vb-n, nyilván mindenki erősíti a gyakorlatát. Most még én sem tudom tökéletesen bemutatni az újat, de a vb előtti idő éppen elég arra, hogy a hibákat kijavítsam. Közben el kell hinnem magamról, hogy nemcsak az edzésen, hanem versenyhelyzetben is meg tudom csinálni. A versenyen ott van a nyolc bíró, az ellenfelek, a közönség, ezeket a tényezőket hiába próbálom, nem lehet teljesen kizárni. De én szeretem az ilyet, várom már, hogy megmutassam versenyen is az új gyakorlatomat.

Edzésen mennyit hibázik?

Most az edzéseken 89-90 százalékos biztonsággal csinálom az új gyakorlatot, ma például hibátlan voltam. A legelején hiába tettem bele új elemeket, a régieket rontottam el, mert főleg az újakra koncentráltam, de most már kezd összeállni minden, és nyugodt vagyok.

Berki új gyakorlata Berki kommentálásával!

A 7,0 után még várható további erősítés?

Nem az én gyakorlatom a legerősebb a világon. Vannak, akik 7,1-es, 7,2-es, akár 7,3-as gyakorlatokra is képesek, de én úgy érzem, ha szépen bemutatom a sajátomat a világbajnokságon, akkor elegendő lehet bármire.

Az interneten bárki megnézheti az új gyakorlatát, nem túl nagy előny ez az ellenfelei számára?

Nézzük a másik oldalról a helyzetet, én hiába látnék most egy két-három tizeddel erősebb gyakorlatot a kínai vagy az angol versenyzőktől, egyelőre nem lennék képes azt bemutatni. De az enyém, ha szépen mutatom be, partiban lehet bármelyikkel.

Gyurta Dániel azt mondta, alig várja, hogy olimpiai bajnokként vehessen részt egy vb-n. Barcelonában aztán sikerült is aranyat nyernie.

Olimpiai bajnokként jobban figyelnek ránk a versenyzők, a bírók, a sportszakemberek és a nézők is, így mindenképp érdekes feladat előtt állok. Mint ahogy most önök is itt vannak, sok megkeresésem lenne, de a felkészülés most nagyon fontos, mert egy jó vb-szerepléssel szeretném megkezdeni az olimpiai ciklust. Inkább bezárkózom, kevés interjút adok, és csak a saját dolgommal foglalkozom.

Fotó: Magócsi Márton - Origo

Most 28 éves, a riói olimpiáig még mennyit lehet fejlődni?

Úgy érzem, hogy tavalyhoz képest is nagyon sokat javultam, a további fejlődést az erőnlétem és a fájdalmaim fogják meghatározni. Van olyan időszak, amikor azt érzem, picit elhasználódtam, ilyen volt az olimpia előtti idő. Akkor már nagyon éreztem a fájdalmat, de a cél érdekében el tudtam nyomni. A végső célom Rio, és nem érzem magam annyira öregnek, hogy bármi is hátráltasson.

Ha olimpia, akkor kőkemény kvalifikáció. Tudja már, hogy ezúttal is vb-aranyat kell-e majd nyernie az induláshoz?

Nem tudunk semmit. Körvonalazódik, hogy talán nem kell majd több szeren is selejtezőn indulniuk a szerspecialistáknak, ám a pontos szabályokat még nem tudjuk. Sokan azt hiszik, milyen könnyű a helyzetem, hiszen olimpiai bajnokként biztosan ott leszek Rióban, pedig a tornasport nem ilyen. Nem lehet a múltból meríteni a dolgokat.

Tudott örülni a moszkvai Eb-n elért második helynek?

Nézhetem úgy, hogy elvesztettem az aranyérmet, és kaptam helyette egy ezüstöt, de hibáztam, így amikor lejöttem a szerről, örültem az ezüstéremnek is. Később megnéztem a gyakorlatokat, és nem volt annyival jobb az angol versenyző, mint amennyivel nyert, de el kellett fogadnom a végeredményt, hogy ennek így kellett lennie.

Fotó: Magócsi Márton - Origo

És ahhoz mit szólt, amikor tavaly Louis Smith azt mondta, hogy ő érdemelte volna meg az olimpiai aranyérmet?

Lehet, hogy nem is gondolta komolyan. Jól tudom, fordított helyzetben, ha nekem kellett volna magyarázkodnom egy elveszített olimpiai aranyérem miatt, akkor talán én is olyat mondtam volna, amit később megbánok. Nem hiszem, hogy tényleg ezt gondolta. Nagyon sportszerű versenyzőnek ismertem meg, nem is biztos, hogy ő nyilatkozott így. Az én olimpiai gyakorlatom 6,9-es volt, az övé 7-es, és tudott volna jobbat is, de belegabalyodott az egyik elembe, ezért már nem csinálta a 7,1-eset. Mindig a külalak a döntő, mondhatom, hogy szebben lovazok, mint ő. Ha egy-két tized a különbség két gyakorlat között, akkor a kivitel fog számítani.

A képet, amelyen az eredményhirdetés után egymást ölelgetik, az olimpia egyik nagy pillanataként emlegették.

Mi ellenfelek vagyunk, és nem ellenségek. Fizikai kontaktus nincsen közöttünk, nem kell agyonvernem a másikat ahhoz, hogy nyerjek, a torna teljesen más, mint egy küzdősport. Ez az agyak harca, és minden fejben dől el. Hiába akarom, hogy az ellenfelem rosszul csinálja meg a gyakorlatát, ha jót csinál, akkor meg fog tudni verni. Az olimpia alatti és utáni időszakról semmi negatívumot nem tudok mondani. Az angol szurkolók is gratuláltak, ami óriási elismerés, hiszen ezzel is bizonyítják, hogy milyen sokat jelent számukra a fair play, és hogy tudnak örülni a másik sikerének is.

Mennyiben más az élete az olimpiai arany óta?

Én mindig boldog ember voltam, bár óriási dolog, hogy megnyertem az olimpiát, amivel valóra vált a gyerekkori álmom. Azóta házas ember lettem, még boldogabb vagyok a párommal, de a környezetem, a körülményeim ugyanúgy rendben vannak most is, mint ahogyan rendben voltak az olimpia előtt.