Vágólapra másolva!
Az olimpiai bronzérmes Hatos Gábor üzbég legyőzője az elődöntőben kikapott, így a magyar 74 kg-os szabadfogású kiesett, csakúgy mint az 51 kg-ban szereplő Kőrösi Kitti a Papp László Sportarénában zajló birkózó-világbajnokság szerdai versenynapján.

Az már a keddi sorsolás után egyértelmű volt, hogy az idei Európa-bajnokságon második Hatosnak az első fordulóban nem lehet problémája, a görög Georgiosz Szavulidisz ugyanis nem képvisel komoly erőt.

Az olimpiai bronzérmes nem is okozott csalódást, az első három perc után, két szép ledöntéssel 4-0-ra vezetett, majd a szünetet követően előbb intették a görögöt (5-0). Másfél perccel a vége előtt pedig a magyar Szavulidisz mögé került, s 7-0-lal, technikai tussal nyert.

Hatosra a második körben az a kínai Csang Csong-jao várt, akit a londoni olimpián - szintén második meccsén - legyőzött. A találkozón a kínai nagyon keményen küzdött az idei Európa-bajnokság másodikjával, s ugyan az első menetben veszélyesnek nem igazán tűnt, akciót Hatos sem tudott rajta bemutatni. Ennek ellenére 1-0-s magyar vezetést hozott a három perc, mivel a kínait megintették.

A pihenő után Hatos továbbra is keményen kereste a fogást, s még egy perc sem telt el, amikor ellenfele pillanatnyi megingását kihasználva villámgyorsan mögé került (3-0). A viszonylag tetemes előny talán egy pillanatra elaltatta a magyart, mert a kínai felkapta a lábát, ám Hatos szenzációs védekezéssel, egy lábon szökdelve elkerülte a levitelt, s megúszta a szituációt egy kiléptetéssel (3-1).

Csang ezek után is ment tovább, többször lábra támadott, ám már nem volt eredményes, sőt, Hatos egyszer még mögé tudott kerülni, s ezzel 5-1-es pontozással nyerte meg a meccset. Az elődöntőért az idei Ázsia Játékokon második üzbég Rasid Kurbanovval csapott össze Hatos.

Az első két perc kemény állóharccal, fogáskereséssel és bontással zajlott, a felek hatalmas erőket mozgósítottak, és ugyan a küzdelmük nem volt látványos, a feszültséget érezni lehetett. A mérkőzésvezető aztán Hatost figyelmeztette, majd intette is passzivitásért, így neki kellett volna akciót kezdeményeznie, de ellenfele kapta el villámgyorsan a lábát, és mögé került (0-2).

A folytatásban újra Kurbanov támadott lábra, de a magyar gyönyörűen fogott vissza. Egy pillanatra úgy tűnt, hogy akár a hátára is fordíthatja az üzbéget, végül azonban csak mögé került, ami egyenlítést és egyben - a később elért akció miatt - helyzeti előnyt is jelentett (2-2).

A néhány száz hazai néző a szünetben és a második menetben is lelkesen biztatta Hatost, aki a második három percben is keményen kereste a fogást, ám nem tudta rendesen megfogni riválisát, aki nem fáradt. A bíró aztán megint Hatost figyelmeztette, majd intette, és miután ezután sem tudott pontot érő fogást végrehajtani, Kurbanov került 3-2-es előnybe. Ekkor kevesebb mint egy perc volt csak hátra, és az eredmény már nem változott, az üzbég jutott a négy közé.

"Ennyivel jobb volt" - mondta Hatos. "Ez az üzbég versenyző is orosz, és ők annyival jobbak nálunk, hogy egész évben ilyen kaliberű emberekkel tudnak készülni. Sajnálom, de elkeseredve nem vagyok".

"Nem tudott átmenni rajta, megérdemelten nyert az üzbég. Nagyon sajnálom" - mondta Gulyás István szakágvezető.

Hatos abban bízott, hogy a vigaszágon még folytathatja, de Kurbanovot az iráni Ezzatollah Abbas Akbarizarinkolaej legyőzte 4-3-ra az elődöntőben, ami a magyar versenyző búcsúját jelentette.

A nőknél sem jutott sok sikerélmény, a 48 kg-os Dénes Mercédesz és az 51 kg-ban szereplő Kőrösi Kitti is kikapott első meccsén. A mindössze 19 éves, junior vb-harmadik Dénes a tavalyi Pán-amerikai bajnok argentin Patricia Bermudezzel mérkőzött meg a nyolcaddöntőbe kerülésért.

A meccsen a Dénesnél lényegesen alacsonyabb dél-amerikai akarata érvényesült, végig nagyon stabilan állt a lábán, a magyar bárhogy támadott, nem tudta földre vinni, ő viszont az első és a második három percben is ellenfele mögé tudott kerülni, s összességében magabiztosan, 4-0-ra győzött.

Az ugyancsak 19 esztendős Kőrösinek nem lehettek vérmes reményei a kétszeres Európa-bajnok ukrán Julia Blahinya ellen, s a nyolcaddöntőbe kerülésért rendezett találkozón a magyar nem is tudott sokáig ellenállni riválisa rohamainak. Az ukrán birkózó két perc alatt kétszer levitte, s kétszer pörgette meg a zalaegerszegi versenyzőt, aki így 8-0-ás technikai tussal kapott ki.

"Birkóztam már korábban az ukránnal, s kicsit többet vártam ettől a meccstől, reméltem, hogy tovább leszek a szőnyegen. Sajnálom!" - mondta Kőrösi.

Mivel a két magyar lány legyőzője nem jutott el a döntőig, így mindketten kiestek.

A szerdai eredmények, szabadfogás 74 kg:
1. Jordan Burroughs (Egyesült Államok)
2. Ezzatollah Abbasz Akbarizarinkolaej (Irán)
3. Ali Sabanau (Fehéroroszország) és Rasid Kurbanov (Üzbegisztán)

a döntőben:
Burroughs - Akbarizarinkolaej 4-0

női 48 kg:
1. Toszaka Eri (Japán)
2. Mayelis Castillo (Venezula)
3. Alyssa Rae Lampe (Egyesült Államok) és Cseng Hszü (Kína)

a döntőben:
Toszaka - Castillo 7-0 - technikai tus

női 51 kg:
1. Szun Jan-an (Kína)
2. Sumiya Erdenechimeg (Mongólia)
3. Szim Hjang Szo (Koreai NDK) és Jessica Macdonald Bondy (Kanada)

a döntőben:
Szun - Erdenechimeg 7-0 - technikai tus