Vágólapra másolva!
Kiss Balázs az elődöntőben kikapott, így a bronzéremért léphet szőnyegre a kötöttfogásúak 96 kilogrammos kategóriájában szombat este, a budapesti birkózó-világbajnokság szombati versenynapján. Lőrincz Viktor (84 kg) a vigaszágon szintén eljutott a bronzmeccsig.

Kiss, a szakág legutóbbi magyar vb-győztese (2009) az elődöntőig egészen kiváló birkózással menetelt el, ám azt tudni lehetett, hogy ott a nap eddigi legnehezebb feladata vár rá a kétszeres Eb-győztes, olimpiai harmadik örmény Artur Alekszanjan személyében.

A mérkőzés magyar szempontból jól kezdődött, mert az örmény ugyan néhány másodperc után óriási lendülettel terelte a BVSC versenyzőjét a szőnyeg széle felé, ám Kiss gyönyörűen lépette el oldalra, gyors mozdulattal elkapta ellenfele jobb karját, s korábbi mérkőzéseihez hasonlatosan rajta is válldobást hajtott végre. A mérkőzésvezető először három pontot mutatott, ám végül csak egy lett belőle, mivel a magyar már szőnyegen kívül forgatta a hátára ellenfelét (1-0). A jó kezdésnek nem sokáig örülhetett a Papp László Sportaréna több mint kétezer fős közönsége, ugyanis Alekszanjan rögtön az összekapaszkodás után összefogta és nagy ívben eldobta Kisst (1-3), majd röviddel később ismét földre vitte, s két pörgetést követően (1-9) a mérkőzés 57 másodperc után, technikai tussal véget ért.

Kiss Balázs (felül) jó formában birkózik Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Azt mondta Balázs, az örmény olyan erős volt, hogy meg se tudta mozdítani" - mondta a meccs után Struhács György szövetségi kapitány.

Kiss Balázs az esti éremcsatározások során a bronzéremért léphet szőnyegre.

Korábban Kozák István (60 kg) a 32, míg Lőrincz Viktor (84 kg) a 16 között kikapott. Kozák kubai legyőzője ezután vereséget szenvedett, így a magyar kiesett, a Lőrinczet verő azeri birkózó ugyanakkor az elődöntőben is győzött, a ceglédi 84 kilós a vigaszágon küzdhetett tovább.

Előbb 3-0-s pontozással verte a német Eugen Ponomartschukot, majd technikai tussal győzött a grúz Giorgij Cirekidze ellen, így szintén a bronzéremért küzdhet, ellenfele a finn Rami Hietaniemi lesz.