Vágólapra másolva!
A kötöttfogású Deák Bárdos Mihály (120 kg) révén egy ötödik helyet szerzett a magyar válogatott a budapesti birkózó-világbajnokságon vasárnap, a zárónapon az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás (66 kg) a negyeddöntőben kikapott, és a selejtezőben elbukott Korpási Bálinthoz (74 kg) hasonlóan kiesett.

A 38 éves, hatszoros vb-második magyar nehézsúlyú remekül kezdte a napot, a nyolcaddöntőben már 3-1-re vezetett, amikor a bolgár Miroszlav Metodievet leléptették ellene, a negyeddöntőben pedig 0-5-ös állásból verte technikai tussal a dominikai Ramon Garcia Garciát.

Az elődöntőben az olimpiai ezüstérmes észt Heiki Nabitól aztán 6-0-ás pontozással kikapott a diósgyőri sportoló, a helyosztón pedig 5-0-ás vereséget szenvedett a kazah Nurmahan Tinalijevtől.

"Sajnálom, de erősebb volt az ellenfelem. Éppen azt beszéltük meg az edzőimmel, hogy az elején ne toljon ki gyorsan a szőnyegről, mégis sikerült neki" - mondta könnyeivel küszködve Deák Bárdos Mihály. "A jövőmről még nem döntöttem, alaposan át kell gondolnom, hogy mit tegyek. Az biztos, ha egyszer a visszavonulás mellett döntök, az végleges döntés lesz."

Deák Bárdos (jobbra) lecsúszott az éremről Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az egész magyar válogatott első számú favoritja az olimpiai második, kétszeres Eb-győztes Lőrincz Tamás volt, aki első két meccsét esélyeshez méltó magabiztossággal nyerte: a 32 között a norvég Marius Thommesent 5-0-ra, a következő körben pedig az iráni Afsin Biabangardot 2-0-ra verte. A nyolc között az azeri Haszan Alijev volt az ellenfele, s hiába ment nagyobb iramot riválisánál, hibáit mindig megbüntette az azeri, aki 5-2-re nyert ellene úgy, hogy két másodperccel a vége előtt menekülésért a mérkőzésvezető a leléptetést jelentő intést kért Alijevre, ám a két oldalsó bíró nem adta azt meg.

"Nagyon sajnálom ezt a meccset, a vb-ken valamiért nem jön össze az érem" - mondta az MTI-nek Lőrincz. "Háromszor is hibáztam, egy talán még belefért volna, de ennyi nem." A 27 éves, kétszeres Európa-bajnok sportoló elmondása szerint nagyon magabiztos volt a korábban 60 kilóban világbajnok Alijev ellen, s végig irányította a mérkőzést, ám riválisa szépen kontrázta őt meg.

"Az emelésnél nem kellett volna megpróbálnom a dobást, éreztem, hogy nagyon rám van tapadva, de azt gondoltam, meg tudom csinálni. Persze most már könnyű így utólag, de jobb lett volna hagyni, vagy valami mást csinálni, mert végig én mentem előre, később ki tudtam volna tolni, neki pedig nem lett volna akcióra esélye" - mondta a ceglédiek klasszis versenyzője.

Lőrincznek (balra) nem úgy sikerült a vébé, ahogy tervezte Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az utolsó másfél percben ő is érezte, hogy ellenfele passzív, ám mégsem csodálkozott azon, hogy az azeri leléptetését jelentő harmadik intés elmaradt: "Az az igazság, hogy ilyen nagy különbségnél nem nagyon szoktak leléptetni. A végén, amikor két másodperccel a vége előtt kilépett Alijev, tudtam, hogy nem fogják inteni. Az akció után láttam a testvéremet, ahogy örült, de legszívesebben mutattam volna neki, hogy ne nagyon örüljön" - emlékezett vissza szomorúan a meccs utolsó periódusára az idén Tbilisziben ellenállhatatlan birkózással Eb-győztes kötöttfogású.

A nap harmadik magyarja, Korpási Bálint egy meccsen lépett csak szőnyegre: a selejtezőben 2-1-re kikapott az amerikai Andrew Thomas Bisektől és kiesett.

A magyar válogatott így hat éremmel zárta a világbajnokságot: Sastin Marianna aranyérmet nyert, míg a szabadfogású Veréb István (84 kg), Barka Emese (55 kg), illetve a kötöttfogású Módos Péter (55 kg), Lőrincz Viktor (84 kg) és Kiss Balázs (96 kg) harmadik lett.