Vágólapra másolva!
Megkezdte az őszi alapozást és a felkészülést a 2014-es évre Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportja, amely három új taggal, Szalai Tamással, Kucsera Gáborral és Bozsik Gáborral bővült. A Vasas edzője egyéves próbaidőben állapodott meg a kajakosokkal, akik még egyszer, talán utoljára bizonyíthatnak.

Kati néninek nem fér bele Kucsera celebkedése

Fábiánné Rozsnyói Katalin a szeptemberi kajak-kenu országos bajnokságon jelezte, szívesen bővítené a Vasas SC szakosztályát. Sokan éltek is a lehetőséggel, de Kati néni olyan versenyzőket szeretett volna, akik emberileg is be tudnak illeszkedni a nagyon is összetartó Vasas-családba, éppen ezért a választásnál az olimpiai ezüstérmes négyes, Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Pauman Dániel véleményét is kikérte.

Végül három új versenyzőre voksolt az edzőnő: a 2010-ben K-1 500 méteren Európa-bajnok Szalai Tamás mellett, a 2005-ben K-2 1000 méteren világbajnok Kucsera Gábort és a szegedi Bozsik Gábort válogatta be csoportjába. A versenyzőknek kötelező a klubváltás, vagyis a Szegednek, a Honvédnak és a Ferencvárosnak is meg kell állapodnia a piros-kék klub vezetőivel.

"Szerettem volna bővíteni a csapatomat két emberrel, végül három lett belőle. Ennyien vagyunk, ezek most a mi kölykeink. Úgy gondolom, egy normális felkészüléshez elengedhetetlen az egészséges rivalizálás. Jövőre már féltávnál leszünk a következő olimpia előtt, kellenek a kihívások" - mondta az Origónak Fábiánné Rozsnyói Katalin.

Fábiánné Rozsnyói Katalin Fotó: Hajdú D. András - Origo

Az edző elmondta, amikor kiderült, hogy bővítené a csapatát, sokan jelentkeztek, illetve puhatolóztak és ajánlgatták magukat - néha mások által.

"Mindhárom fiúval egyéves próbaidőben állapodtunk meg. Szalai Tamás korábban MTK-versenyző volt, a mostani tanítványaim közül néhánnyal együtt dolgozott. De olyan helyzetbe került, amiből csak egy kiút volt: váltania kell, különben örökre elsüllyed. Bozsik Gábor helyzete se egyszerű, hiszen ő olyan versenyző, aki mindig második szokott lenni. Ha harmadik lenne, azt mondanám, van fejlődési lehetőség, de így meggondolandó. Nála az az volt a kérdés, hogy vált vagy befejezi. Mondtam, egy szezonra hajlandó vagyok együtt dolgozni vele, de ha az Eb- vagy vb-csapatba nem tud bekerülni, akkor nincs értelme a folytatásnak."

Fábiánné azt mondta, nála nem a darabszám számít, itt teljesíteni kell. Még annak a Kucsera Gábornak is, aki világ- és Európa-bajnok versenyzőként kopogtatott nála.

"Kucsera tengett-lengett az utóbbi időben, de neki ismerni kell a képességét és a hozzáállását is. Kammerer mondta neki, ha még valamire vinni akarja, akkor lépnie kell. Szolnokon meggyőződhetett arról, hogy a honvédosoknak - akikhez akkor hozzácsapódott - nincs esélye, mert az nem igazi csapat. Ott ő is csak egy gyenge muzsikus volt, aki átvette a linkek szerepét."

Kucsera Gábor Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az edző szerint nála csak akkor versenyezhetnek, ha mindenki átigazol a Vasashoz. "Csak akkor válik valaki hasznos csapattaggá, ha letesz valamit az asztalra. Nálam az újonnan érkezettek mindig az utolsók a csapaton belüli rangsorban. Semmit sem kapnak, de ha jól dolgoznak, előrébb léphetnek. Érdekes, hogy rólam az terjedt el, kibírhatatlan edző vagyok, de ezt csak azok mondják, akik nem ismernek. Sohasem én kötődöm másokhoz, hanem a versenyzők kötődnek hozzám."

Azt elárulta, hogy volt olyan versenyző, aki ugyancsak puhatolózott nála, és szívesen is látta volna a csapatában, de végül soha többet nem jelentkezett. "Márpedig én nem megyek senki után" - jelentette ki, hozzátéve, most már úgyis mindegy, mert több kajakos amúgy sem fogadna be.

"Hogy miért döntöttem a változás mellett? Mert a 2010-es Európa-bajnoki győzelmem után nem tudtam előre lépni, sőt inkább elindultam lefelé a lejtőn. Bíztam benne, hogy ez megváltozik, de a Honvédnál nem azt az edzésmunkát végeztem, amire nekem lett volna szükségem. Tudom, hogy Kati néni mit követel meg, milyen elvárásai vannak a versenyzőivel szemben, és pontosan ebben a következetességben látom a sikeres jövő zálogát" - mondta Szalai Tamás.

Kucsera Gábor is örül annak, hogy a csapat tagja lehet. Ő már a duisburgi világbajnokság előtt jelezte, hogy szeretne Kati nénivel közösen dolgozni, be is állt a csoportba, ám az edzőnő, akkor semmit sem ígért a versenyzőnek. Sokáig a levegőben lógott a közös munka lehetősége, majd a hétfői első edzésen Kucsera is lapátot foghatott a többiekkel együtt.


"Tudom, hogy sok időt vesztegettem el, és azzal is tisztában vagyok, hogy Kati néni számomra az utolsó lehetőség. Szeretném, ha be tudnám bizonyítani, hogy érdemes még velem együtt dolgozni. Nehéz időszak előtt állok, de mindent megteszek azért, hogy visszakapjam régi önmagamat" - mondta Kucsera.