Vágólapra másolva!
Jelöltként indul a következő ukrán elnökválasztáson Vitalij Klicsko. Ezt maga a világbajnok nehézsúlyú ökölvívó, az ellenzéki UDAR (Ütés) párt vezetője jelentette be csütörtökön.

"Jelölt leszek az elnökválasztáson" - mondta a politikus a parlament esti ülésén, miután a kormányzó Régiók Pártja és szövetségesei által uralt törvényhozás elfogadta az adótörvény módosítását.

A megváltoztatott jogszabály kiköti, hogy nem tekinthető Ukrajna lakosának az, akinek egy másik államban van állandó lakhelye, mivel külföldön fizet adót.

Megfigyelők szerint a jogszabály-módosítás valójában azt célozza, hogy a németországi tartózkodási engedéllyel rendelkező Klicskót megakadályozzák abban, hogy jelöltesse magát a 2015 márciusában esedékes elnökválasztáson.

"Engem ilyen módszerekkel nem tudnak megállítani, vagy megfélemlíteni" - figyelmeztette a törvénymódosítást elfogadó képviselőket Klicsko. "Ukrajna állampolgára vagyok attól a pillanattól fogva, hogy Ukrajna függetlenné vált, és az is maradok" - jelentette ki a többszörös világbajnok 42 éves bokszoló.

A Nyugat-barát ellenzéki politikus bejelentésével immár meg is van a 2010 óta hivatalban lévő Viktor Janukovics első potenciális kihívója. A 2012. október 28-i parlamenti választásokon, amelyet a hatalmon lévő Régiók Pártja nyert meg, az UDAR harmadikként végzett.