Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka az elmúlt héten csak azokat a versenyeket nem nyerte meg, ahol nem állt rajthoz. A csúcsok és a dicsőség mellett nem kevés pénzt is hoznak a konyhára a Világkupa-versenyeken elért dobogós helyezések. Versenyzőtársa Verrasztó Evelyn akár féltékeny is lehetne rá, amiért most jól megy neki, de azt állítja, nem az. 

Kezdődik az országos bajnokság, ami nyilván teljesen más, mint egy Világkupa-vereny. Két olimpia, számtalan világ,- és Európa-bajnokság után hogy lehet ráhangolódni egy ob-ra?

Én nagyon szeretek versenyezni, tudom magam motiválni, és ahol rajtkőre állok, ott szeretném a lehető legtöbbet kihozni magamból. Ez 24 évesen sem veszett ki belőlem. Nem mérlegelek, minden számban nyerni akarok, amelyikben elindulok: a 100 és a 200 méter vegyesen, a 200 és a 400 méter gyorson, a 100 méter mellen, és ott van még a két váltószám. Vasárnap érkezik Katka (Hosszú Katinka – a szerk.), vele keményen meg kell küzdenem.

Verrasztó és Hosszú a váltóban egymás mellett úsznak, de az egyéni számokban ellenfelek lesznek Forrás: MTI/Kovács Anikó

Ha már szóba hoztad Hosszú Katinkát: ő rengeteg Világkupa versenyen rajthoz áll, toronymagasan vezeti a ranglistát, és anyagilag is jól jár. Féltékenyek vagytok rá?

Ugyan már, miért lennénk irigyek? A váltóban egymás mellett úszunk Jakabos Zsu (Jakabos Zsuzsanna - a szerk.), Mutina Ági, Katka és én. Mindannyian azért úszunk, hogy minél jobbak legyünk, és persze drukkolunk egymásnak, ahol és amiben lehet, támogatjuk a másikat. Ez így természetes.

Ő végigversenyezte a szezont, ti jobbára itthon készültetek. Melyik a helyes út?

Ha jól tudom, minden világbajnoki érmes versenyeztetését anyagilag támogatja a Nemzetközi Úszó Szövetség. Ennyi előnye mindenképpen van Katkának. Engem az egyesületem utaztat, és nem olcsó mulatság eljutni az egzotikus országokba ezekre a versenyekre. Már azért hálás vagyok, hogy néhány állomásra eljuthattam. Én nem elsősorban a megnyerhető pénzért úszom, nyilván örülnék, ha a pályafutásom végén lenne félretett pénzem, de nekem az úszás a hivatásom, és boldog vagyok, ha ebből meg tudok élni. Ha vb-érmes leszek, én is hasonló utat szeretnék bejárni, mint Katka. Ezért is dolgozom.

Az edzésmunkádban történt bármi változás?

Volt néhány apró változtatás, de az alapokat megtartottuk. Egy-két kiegészítő edzést vettünk fel a programba, például gyógytornára járok és lépcsős gyakorlatokat csinálok az uszodában töltött napi hat-hét óra mellett. Egyébként mindenki a saját útját járja. A végén mindig kiderül, melyik volt a helyes.