Vágólapra másolva!
Szerb pokol ide, félelmetes Djokovic oda, a Davis-kupa-döntő most már a csehek kezében van. Radek Stepanek és Tomas Berdych sem akkora név, mint az öt napja vb-címét megvédő szerb, viszont mindketten stabilan jók, és úgy néz ki, ők ketten vissza is viszik a kupát Prágába.

Pénteken a szerb, szombaton a cseh közönség ünnepelhetett a Dk-döntőn. A nyitónap után 1-1-re állt a párbaj, és mivel a zárónap is döntetlent ígér (Djokovic és Stepanek is egyértelmű esélyese a maga egyesének), jó eséllyel a szombati pároson múlt a kupa sorsa.

Berdych és Stepanek öröme Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A lelkes cseh tábor a Szentek bevonulását kürtölte a meccs előtt, megelőlegezve egy nagy napot a Berdych, Stepanek duónak, amely tavaly a Dk elődöntőjében már legyőzte az Ilija Bozoljac, Nenad Zimonjic párost. Berdych és Stepanek egyéniben is klasszis (legjobbjuk a világranglista ötödik, illetve nyolcadik helye volt), de párosban sem rutintalan: eddigi mérlegük 13-1, nyolc meccse veretlenek. Illetve már kilenc, szombaton ugyanis az első két szettben kézben tartották a meccset a házigazdák ellen, és bár a harmadikban feljöttek a szerbek, a legfontosabb pillanatokat Berdychék uralták. Ennyit tesz a tapasztalat: 6:2, 6:4 7:6 (7-4) oda.


Zimonjicék mérlege most már 4-4, a Dk-ban pedig tragikus hősök lettek: áprilisban még őket ünnepelte Szerbia, mikor a páros királyainak számító Bryan ikreket legyőzve kiejtették az Egyesült Államokat, ezúttal viszont minden bizonnyal rajtuk megy el a döntő.

Vasárnap ismét pályára lép majd Novak Djokovic, akit aligha lep meg Berdych - a cseh még sosem verte el kemény pályán, összesen pedig két győzelmére 14 vereség jut Djokovic ellen. Viszont Dusan Lajovic helyzete legalább ennyire reménytelen Radek Stepanek ellen. A csehnek nehéz éve volt, hát-, nyak- és térdsérülés is gyötörte, ezért esett vissza a ranglista 44. helyére, de ezen a hétvégén ennek nincs jelentősége. Lajovic csak 117. a ranglistán, eddigi összkeresete nem éri el a negyedmillió dollárt, míg Stepaneké elhagyta a 9,5 milliót. A meccsen persze ez sem számítana, de nem véletlen verte Berdych magabiztosan az ifjú titánt pénteken.

A hangulatra szombaton sem volt panasz, vasárnap se lesz


Most már meglepetés volna tehát, ha a szerbek elvernék a címvédőt, persze a közönség még segíthet nekik, Stepaneket ugyanis láthatóan jobban zavarják a szervák előtti bekiabálások, mint Berdychet. "Hergeljük fel, hátha elkövet valami hibát!" - juthat eszébe a belgrádi drukkereknek a Gyalog galoppos ötlet - amit végül nem vettettek be a lovagok a nyúl ellen, de Stepanek idegesítésével még lehet próbálkozni.