A UCI-elnök találta ki Armstrong Tour-győztes csalását

Lance Armstrong, lebukott biciklis, dopping
Vágólapra másolva!
Az örökre eltiltott Lance Armstrong szerint a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) korábbi elnöke, Hein Verbruggen nemcsak tudott a doppingvétségéről, hanem 1999-ben az ő ösztönzésére találtak ki mentő körülményt.

Az amerikai bringás a brit Daily Mail lapnak elmondta, az 1999-ben, az első Tour-győzelme alkalmával fennakadt kortikoszteroiddal. Amikor ezt Verbruggen megtudta, úgy fogalmazott: a pozitív teszt kiütés a sportágnak, majd kérte, találjanak ki valamit. Erre egy utólag kitöltött, visszadátumozott receptet írtak fel neki, így papíron jogosan használhatott egy speciális fájdalomcsökkentő krémet, és folytathatta a francia körversenyt, amelyet aztán megnyert.

A Touron aztán összesen hétszer diadalmaskodott, de tavaly megfosztották minden elsőségétől.

A holland Verbruggen 2005-ig vezette a UCI-t. Egyelőre nem reagált a vádakra, de korábban cáfolta, hogy cinkosa lett volna Armstrongnak.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a múlt héten jelentette be, hogy büntetlenséget kaphatnának a doppingról valló aktív kerékpárosok, de a már visszavonult Armstrong nem.

Brian Cookson, a szeptemberben megválasztott UCI-elnök kampányának része volt, hogy igyekszik mindent átláthatóvá tenni, és feltárni a UCI múltját is, hogy 2014-re egy korábbinál hatékonyabb szervezetet vezethessen. A korábbi két UCI-elnököt, Pat McQuaidet és Verbruggent korrupcióval vádolják, és a gyanú szerint közük lehetett Armstrong doppingcsalásához. Az amerikai bringás úgy tudott tiltott szerekkel élni több mint egy évtizeden keresztül, hogy hivatalosan nem akadt fenn az ellenőrzésen.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint az életre szóló eltiltással büntetett Armstrong már elkésett azzal, hogy teljes őszinteséggel és részletességgel valljon doppingos múltjáról. Armstrong egy hete azt nyilatkozta, szeretné lezárni a múltját, és továbblépni az életében, amely nagyon keményen megváltozott januári vallomása óta. Kiemelte: fair tárgyaláson részt venne, mindent elmondana, de annyit kér, hogy egyenlő elbírálás alá essen azokkal, akik már korábban elismerték bűnösségüket.