Vágólapra másolva!
Meglepően simán, már a 10. partiban világbajnokot hirdettek az indiai Csennajban. A norvég Magnus Carlsen az ötödik játszmától kezdve esélyt sem hagyott ellenfelének.

Magnus Carlsen, aki csak november végén lesz 23 éves a világtörténelem második legfiatalabb világbajnoka (Garri Kaszparov néhány hónappal fiatalabban nyerte el a címet). A norvégiai Trønsbergben született, és meglepően későn, csak 8 éves korában tanult meg sakkozni.

A "norvég Mozartnak" vagy egyszerűen "a Kölyöknek" becézett csodasrác 15 évesen már világbajnokjelölt volt. Egy évvel később még kikapott Levon Aronjantól, de ezután pályája töretlenül ívelt felfelé. A korábbi világbajnok, Garri Kaszparov vette szárnyai alá, és ez meglátszott a teljesítményén. Az idei, londoni világbajnokjelölti verseny megnyerésével szerzett jogot arra, hogy kihívja a regnáló világbajnokot, Anandot.

Négy döntetlen után tarolás

A mostani páros mérkőzés előtt sokan féltették az ifjú Carlsent, mondván, még soha nem ült végig egy 12 menetesre tervezett páros meccset. A tornákon szerzett tapasztalata pedig nem biztos, hogy elég lesz a dörzsölt Anand ellen. Aki - bár nem volt élete formájában - mégis világbajnok, a világ egyik legjobb sakkozója.

Az első négy játszma "békés" döntetlennel zárult, már-már úgy tűnt, hogy Anand kordában tudja tartani a bombaformában játszó Carlsent. Aztán amikor a norvég egymás után megnyerte az ötödik és a hatodik játszmát is (utóbbit sötéttel), már sejteni lehetett Anand bukását.

Viswanathan Anand egykori és Magnus Carlsen az új világbajnok Forrás: AFP/Seshadri Sukumar

A kegyelemdöfést a 9. játszma jelentette, amelyben Anand világossal játszva csúnyán elnézett egy lépést, és nyerő helyzetből veszített.

Tegnap már mindenki elkönyvelte Carlsen világbajnoki címét (talán csak Indiában reménykedtek még), és nem is csalódtak: a világranglistát vezető norvég sakkozó behúzta a döntetlent a 10. partiban, és megnyerte a világbajnokságot.

Az újdonsült világbajnok Magnus Carsenről bővebben a Sakkblogon vagy az Origón itt olvashat.

200 millióan a képernyők előtt

Hála az internetnek és a televíziónak csak Indiában 100 millióan, világszerte átlagosan 200 millióan követték élőben a két sakkfenomén csatáját.

Az indiai médiajogokat birtokló DD Sport közlése szerint naponta 75-105 millió néző és csaknem 80 millió netező követte a játszmákat.

Norvégiában munkaidőben kevesebben (átlagosan mindössze 180 ezren) nézték az összecsapást, de esténként, a televíziós összefoglalókat már csaknem 1 millióan. A norvég internetezők 200-400 ezren látogatták az élő stream-eket.

A világ többi részén naponta átlagosan 100 millióan követték Carlsen és Ananad küzdelmét