Megtanult győzni a büszke lúzer

Stanislas Wawrinka, svájci teniszező, AusOpen 2014-es győztese
Switzerland's Stanislas Wawrinka reacts after a point against Spain's Rafael Nadal during the men's singles final on day 14 of the 2014 Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 26, 2014. AFP PHOTO / SAEED KHAN -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE
Vágólapra másolva!
Egy korábban a nagy játékosokhoz csak pofonokért járó teniszező verte meg a hét végén Rafael Nadalt az AusOpen döntőjében. Stanislas Wawrinka otthagyta a családját, talált egy pszichológusnak is beillő edzőt, és a karjára tetováltatta a szívós lúzerek himnuszát, hogy 28 éves korára csak azért is nyerjen egy Grand Slamet.

Ha találós kérdés lenne, hogy melyik teniszező karjára van tetoválva a következő idézet, a sportág egy igazán tájékozott ismerője akár ki is találhatná. ''Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.”, vagyis „Mindig a próba. Mindig a bukás. Sebaj. Kezdd újra. Bukj újra. Bukj jobban.” (Samuel Beckett: Előre vaknyugatnak. Tellér Gyula fordítása.)

Tizenkét vereség után a legjobbkor kapta el Nadalt Forrás: AFP/Saeed Khan

Az ausztrál nyílt bajnokságot vasárnap Rafael Nadal legyőzésével megnyerő Stanislas Wawrinkánál termékeny talajra hullt az idézet, ő ugyanis végigcsinálta, amit az ír író üzent. A melbourne-i döntőben a svájcinak úgy kellett szembenéznie a világelső Nadallal, hogy 0-12-es mérleggel ment neki. A negyeddöntőben kiejtett Novak Djokovics ellen korábban 14-ből 14-szer kapott ki. Mellesleg legutóbb 1993-ban Sergi Bruguera tudta azt a bravúrt megcsinálni, amit most ő: egy GS-versenyen sikerült megvernie a világ két legjobbját.

Hogy a svájci mennyire kitartó volt, az is mutatja, hogy a tenisz világában ritka korban ért fel a csúcsra: 28 évesen aratta első GS-diadalát. Az ezredforduló óta csak Goran Ivanisevics volt (egy évvel) idősebb, amikor végre Wimbledonban nyert. Igaz, ő korábban elbukott három döntőt is, míg Wawrinka első nekifutásra győzött.

Azt írják, eddig csak mellékszereplő akart lenni

Neue Zürcher Zeitung: Bolondnak tartották volna azt, aki egy éve azt mondja: Wawrinka ilyen rövid időn belül Grand Slam-tornát nyer.

Tages Anzeiger: Wawrinka olyan, csak kevés sportolóra jellemző, népszerű értékeket képvisel, mint a megbízhatóság, a munkaszeretet és a szerénység. Nagy bajnokra jellemző tulajdonságokat csillogtatott, de korábban úgy mutatkozott be, hogy "a svájci, aki veszít".

24 heures: Soha sem akart Federer helyébe lépni, csak a legjobb férfi mellékszereplő Oscarjára pályázott. Mindazok, akik meg akarják érinteni a napot, anélkül hogy megégetnék szárnyaikat, megtalálták a vezérlő csillagukat. A Saint-Barthélemyből való játékos hétköznapi bajnok, akit a józan ész vezet.

Későn érő típus

A csehországi német apától és svájci anyától származó Stanislas Wawrinka már 15 évesen magántanuló lett, hogy jusson elég ideje a teniszre. Lassan jöttek a mérföldkövek: 2002-ben profi lett, egy évre rá Wimbledont nyert a juniorok között, 2006-ban a 29. helyig jutott a világranglistán, 2007-ben pedig a negyedik körig jutott a US Openen.

Az igazi áttörés Pekingben következett, Roger Federer oldalán olimpiai bajnok lett párosban, a világranglistán pedig bejutott a legjobb tízbe. Ezután azonban nem sikerült előrébb jutnia, zsinórban öt ATP-torna döntőjében veszített, és 25 éves korára összesen egy ATP-tornagyőzelme volt.

2010-ben és 2011-ben ehhez még hozzátett két tornagyőzelmet, de ezenkívül nem sok öröme volt, és amikor Wimbledonban az első körben búcsúzott, megvált az őt gyerekkora óta edző Dimitri Zavialofftól. A francia trénert váltó Peter Lundgrennel sikerült előrelépnie, értékes győzelmeket szerzett GS-tornákon, és a legjobb 20-ba került a világranglistán.

Harminchoz közel tanult meg nyerni Forrás: MTI/EPA/Narendra Sresztha

Drágám, mégsem férsz be az életembe a tenisz mellé

Közben gondok voltak magánéletében, 15 hónapos házassága után otthagyta a feleségét, Ilham Vouilloudot és egyéves kislányukat. Ezt azzal indokolta, hogy kezd kifutni az időből, ezért csak a tenisznek akar élni. „Miután visszajött egy tornáról, bejelentette, hogy új prioritásai vannak, összepakolt, és elköltözött egy hotelbe” – mesélte a felesége a Fabwags.com-nak. „Találhattunk volna más megoldást is, ha egyáltalán beszélt volna a problémáról.”

Ezek után 2012-ben még csak döntőig sem jutott egyik ATP-tornán sem, a házasságát viszont sikerült rendeznie. Tavaly áprilisban jött még egy döntő fordulat az életében, amikor Magnus Norman átvette az edzéseinek az irányítását. A svéd edző korábban kétszer is Grand Slam-döntőig juttatta Robin Söderlinget, és a világranglistán 17. Wawrinkát is kezelésbe vette.

Fejben kellett váltania a sikerhez Forrás: AFP/Saeed Khan

Normannal karrierje addigi legjobb évét futotta, négy tornán is a döntőbe jutott, egyet meg is nyert, ráadásul életében először bejutott az év végi Mesterek Tornájára, ahol elődöntős volt Berdychet és Ferrert is legyőzve. A négy között Djokovic ötszettes csatában ejtette ki. A US Openen is az elődöntőig jutott, és a világranglistán elért 8. hely is élete addigi legjobbja volt.

Egy percig se gondolj az eredményre!

Eddig a pontig a 14 ATP-döntőjéből csak ötöt tudott megnyerni, ez is jelezte, hogy fejben nem tudott felnőni a legnagyobb feladatokhoz. „Nem találta a módját annak, hogyan nyerje meg a nagy meccseit, de úgy gondolom, Magnus Norman segítségével ezt ki tudta nőni” - mondta róla a korábban Andre Agassit és Andi Murrayt is edző Brad Gilbert. „És a legtöbbet éppen ezekből a vereségekből tudta tanulni, mintha pontosan a karjára tetovált idézet programját hajtotta volna végre.”

Hogy Norman mivel tudta őt megváltoztatni? „Sokkal jobban bízom magamban, tudom, hogy ha kimegyek a pályára, bárkit le tudok győzni, még akár a legnagyobbakat is. Az egész az önbizalomról szól, mivel az alapvonaljátékban nagyon gyorsnak és agresszívnek kell lennem. Döntő fontosságú, hogy friss és fejben nyugodt legyek, miután időnként kockáztatnom kell.” Norman arra kérte, hogy egy percig se gondoljon az eredményre, csakis arra a húzásra, amivel épp meg akarja nyerni az adott labdamenetet.

Az utasítások célba értek, az elképzelés működött, méghozzá ragyogó eredménnyel. Az AusOpenen Wawrinkáé volt a legtöbb ász és háríthatatlan adogatás, ráadásul az első szerváinak a 82 százalékából tudott pontot csinálni, ami elképesztően magas arány. A tornán bemutatott 302 nyerő ütése is kivételesen sok, a döntőben, például, Nadalt egy szett alatt 16 nyerővel sokkolta.
Vasárnapi győzelmével kilépett a nála négy évvel idősebb, 17-szeres Grand Slam-győztes Roger Federer árnyékából, amennyiben hétfőtől pályafutása során először áll előtte a világranglistán.

Azért van még hova fejlődni

Bár fejben kétségtelenül előrelépett, most is akadt néhány furcsa fordulat, miközben Wawrinka élete meccsén megverte a világelsőt. Miután az első szettben egyszerre fegyelmezett és zseniális játékkal szétszedte Nadalt, a másodikban elveszítette a fejét, amikor a spanyol ápolást kért. 6:3, 2:1-es vezetésnél hosszasan pörölt a mérkőzésvezetővel, azt bizonygatva, joga van tudni, miért kért kezelést a riválisa. Nadal innentől kezdve alig tudott forogni, szervája szinte nem is volt, Wawrinka mégis egyre többet hibázott, és bár a második szettet is hozta, rövid időn belül öt olyan helyzetet bukott el, amikor 40-15-re vezetett. Összesen tíz bréklabdát szórt el.

A döntőben nyerő helyzetben percekig magyarázott a mérkőzésvezetőnek Forrás: AFP/Paul Crock

Nadal szépítése után a negyedik szettben végre brékelt, de ekkor leblokkolt, két perc alatt semmire veszítette el az adogatását. Wawrinka végül egy újabb brékkel behúzta a szettet, de megkockáztatjuk, ilyen pszichés mélypontokkal egy egészséges Nadalt nem tudott volna megverni. Az első szettben bemutatott űrtenisszel bezzeg minden gond nélkül.