Vágólapra másolva!
Visszalépett a hódeszkások slopestyle versenyétől Shaun White, az amerikaiak kétszeres olimpiai bajnoka a pénteken kezdődő szocsi téli játékokon.

A 27 éves sportoló elmondta, túl veszélyesnek tartja a pályát és nem szeretne kockáztatni, hiszen félcsőben is érdekelt lesz. Ebben a kategóriában 2006-ban Torinóban és négy évvel ezelőtt Vancouverben is diadalmaskodott. White az első amerikai lehet, aki zsinórban három játékokon nyer aranyat az olimpián.

A slopestyle-pályát több bírálat érte a versenyzők részéről, három nap alatt három súlyos sérülés történt. Hétfőn a norvég Torsteun Horgmo kapott agyrázkódást, és törte el a kulcscsontját, kedden a finn Merika Enne szenvedett bokasérülést. A szerda sem múlt el baj nélkül, a szlovén Cilka Sadar bukott hatalmasat, a jobb lába sérült meg, csak segítséggel tudta elhagyni a pályát.

Már a sérülések előtt is több versenyző panaszkodott a pályára, azóta mindennaposak reklamálások. Az ír Seamus O Connor hétfőn arra biztatta a többi résztvevőt, hogy szólaljanak fel a körülmények ellen, kedden már Wright is ijesztőnek minősítette a pályát, és ő is szorgalmazta, hogy változtassanak rajta. "Bénító látni ezt a hangulatot, amikor a trükköd bemutatására készülődsz" - fogalmazott a klasszis.

Az amerikai küldöttség közleményében jelezte, ugyan White révén jó esélyeik lettek volna az olimpián Szocsiban bemutatkozó slopestyle (trükkös akadályverseny) viadalon, ugyanakkor tiszteletben tartják a versenyző döntését, ugyanis így maximálisan összpontosíthat arra, hogy félcsőben sorozatban harmadik alkalommal is olimpiai bajnok legyen.