Vágólapra másolva!
Az elrontott sprintverseny után a két nagy esélyes, a fehérorosz Darja Domracseva és a norvég Tora Berger visszavágott riválisainak a sílövők női 10 kilométeres üldözéses viadalán: előbbi arany-, utóbbi ezüstérmes lett a szocsi téli olimpia keddi napján.

A szám 2012-es világbajnoka elsősorban annak köszönheti elsöprő és magabiztos sikerét, hogy ismét bebizonyította, ő a mezőny legjobb sífutója, hiszen hiába indult 32 másodperces hátránnyal a sprintben győztes szlovák Anastasiya Kuzminával szemben, őt már a második lövészetnél utolérte. A világkupában Domracseva előtt vezető norvég Berger is javított, fokozatosan előretörve lett második a meglepetésre bronzérmet szerző szlovén Teja Gregorin előtt.

Kuzmina húsz másodperces előnnyel vágott neki a távnak, az első 2 kilométeres körben a várakozásoknak megfelelően csökkent az előnye az őt követő négytagú üldözőcsoporttal szemben, de a tőle megszokott hibátlan lövészetnek köszönhetően elsőként indult ki a lőtérről, igaz, legfőbb riválisai sem rontottak. Az orosz születésű Kuzminát a második fekvő sorozatra már utolérte a hatalmas elszántsággal hajtó Domracseva, ráadásul előbbi egyszer célt tévesztett, így 150 méteres büntetőkörre kényszerült.

A harmadik, álló lövészetre a 27 éves fehérorosz már jelentős előnnyel érkezett, őt egy kisebb csoport követte. Domracseva minden egyes találatát kitörő ovációval fogadta a több ezres közönség, ő ekkor is hibátlan maradt, és így már csak elveszthette volna az aranyérmet. Mögötte Kuzmina javított, míg két vetélytársa rontott, így a második csoportból Berger - aki szintén hibátlan maradt - jött fel a harmadik helyre.

Az utolsó, negyedik sorozat már nem tartogatott különösebb izgalmat az egyre inkább ködbe boruló létesítményben, mivel Domracseva csak utolsó töltényével nem talált, de ez már bőven belefért neki. Ráadásul Kuzmina és Berger rontott, így az utolsó 2 kilométeren futóverseny alakult ki az ezüst- és bronzéremért. Ebben a norvég bizonyult a legjobbnak, és fantasztikusat hajrázva a 8 kilométer után még csak hatodik Grogorin jött be harmadiknak.

Domracseva az első fehérorosz nő, aki olimpiai bajnok lett.

A sprintben 23. helyen végző, román színekben versenyző Tófalvi Éva ezúttal 26. lett. A megnyitón a román zászlót vivő sportolónak az első két sorozatban egy és két lövőhibája volt, igaz utána, álló helyzetből már nem rontott.

Sílövészet, női 10 km-es üldözéses verseny, olimpiai bajnok: Darja Domracseva (Fehéroroszország) 29:30.7 perc (0+0+0+1 lőhiba)
2. Tora Berger (Norvégia) 37.6 mp hátrány (0+0+0+1)
3. Teja Gregorin (Szlovénia) 42.0 mp h. (0+0+1+0)