Társoldalunk:

Miklós Edit bravúrja Szocsiban

2014.02.12. 10:10

Miklós Edit minden idők legjobb magyar alpesisí-eredményét elérve a hetedik helyen végzett lesiklásban a szocsi téli olimpia szerdai versenynapján. Berecz Anna 35. lett.

A csíkszeredai Miklós Edit - aki hétfőn 16. lett szuperkombinációban - huszonötödikként vághatott neki a távnak, a szokatlan meleg idő az elsők között indulóknak kedvezett. A három éve magyar színekben versenyző, erdélyi születésű síző ennek ellenére kiválóan siklott a pályán, s 1:42.28 másodperces eredménnyel zárt. Ezzel néhány percig az olimpiai pontszerző hatodik helyen állt - az őt követő norvég Lotte Smiseth Sejersted azonban megelőzte.

Olimpián alpesi síben először alakult ki holtverseny az élen: a két aranyérem a szlovén Tina Maze és a svájci Dominique Gisin nyakába került. A szlovén és a svájci versenyző 71 századmásodperccel volt gyorsabb Miklós Editnél, aki megelőzte többek között a hétfői kombináció dobogósait, a német Maria Höfl-Riesch-t, az osztrák Nicole Hospot és az amerikai Julia Mancusót, valamint a szám 2011-es világbajnokát, a szintén osztrák Elisabeth Görglt.

A 30 éves Maze négy évvel ezelőtt Vancouverben - ahol a megnyitóünnepségen hazája zászlaját vihette - óriás-műlesiklásban és szuperóriás-műlesiklásban is ezüstérmet szerzett, ugyanakkor lesiklásban csak a 18. lett.

Miklós Edit, alpesi sí, lesiklás, Szocsi, téli olimpiaForrás: MTI/EPA/Karl-Josef Hildenbrand

alpesi sí, női lesiklás, olimpiai bajnokok: Tina Maze (Szlovénia) és Dominique Gisin (Svájc) 1.41.57
3. Lara Gut (svájci) 0.10 másodperc hátrány
...7. Miklós Edit 0.71 mp hátrány
...35. Berecz Anna 9.40 mp hátrány