Elárulták Miklós Edit titkát

Miklós Edit, alpesisí
Hungary's Edit Miklos competes during the Women's Alpine Skiing Downhill at the Rosa Khutor Alpine Center during the Sochi Winter Olympics on February 12, 2014. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Vágólapra másolva!
A szocsi téli olimpián női lesiklásban hetedik Miklós Edit nem véletlenül dicsérte léceit és az azok csúszását segítő vaxolást a bravúros teljesítménye után, mivel a jó választás és a megfelelő előkészítés nagyban hozzájárult a sikeréhez. Mint kiderült: Stark Márton edző és vaxmester mindegyik sílécének külön edzésnaplót vezet.

"A verseny után megkérdezte Maria Höfl-Riesch vaxmestere, hogy mit kentem a lécekre. Nagyon jólesett. Végre nekünk is van egy titkunk" - mondta a csíkszeredai születésű sízővel három éve együtt dolgozó Stark, aki hozzátette, nem árulta el a háromszoros olimpiai bajnok, Szocsiban szuperkombinációban győztes német síelő szakemberének az igazat.

A titok persze - szerinte - sok összetevőből áll. Példaként említette, hogy valamennyi edzésen más-más lécet próbáltak ki, illetve hogy ezen felül még egyszer tesztelhették a léceket Szocsiban, s akkor derült ki a versenyen használt sportszerről, hogy nagyon gyors ezen az olvadó havon. Szintén hasznos információkat adott a lécekhez tartozó edzésnapló, amelyben minden lényeges adat szerepel arról, milyen havon és milyen vaxszal hogy teljesített a léc.

"Minden szakágat beleértve nagyjából 25 pár léce van Editnek, ebből hatot használ lesiklásra, de csak kettő igazán gyors közülük. Ebből a most használt az olvadó, míg a másik fagyott hóra jó. Ezzel szemben például Höfl-Rieschnek legalább hat pár gyors léce van" - mondta a körülmények közti különbségről a 25 éves vaxmester, aki az osztrákkal is összehasonlította a hazai helyzetet. Mint mondta, náluk nagyjából másfél-kétszer annyit költenek egy-egy alpesi sízőre, mint amennyibe Miklós Edit versenyeztetése kerül, ennek fényében pedig különösen értékes, hogy az MTK sportolója mind a négy osztrák riválisát megelőzve lett hetedik.

Miklós Editben még sok van Forrás: MTI/EPA/Karl-Josef Hildenbrand

A differenciáknál maradva megjegyezte, ő is hozzájuthat a legjobb vaxokhoz, de amíg egy osztrák edző megveszi azt, ha szüksége van rá, addig nekik spórolniuk kell, azaz nincs rá akkora keret, mint a szomszédos országban, ahol nemzeti sportnak számít az alpesi sí. Elmondása szerint amíg egy-egy osztrák versenyző 15-20 ezer eurót (kb. 4,6-6 millió forint) költ vaxokra, addig ők ezt 5 ezerből (kb. 1,5 millió forint) próbálják megoldani.

A csíkszeredai születésű magyar versenyző ugyanakkor nem panaszkodik a körülményekre, sőt, abban bízik, hogy azok mostani teljesítményének köszönhetően javulni fognak. Szerinte technikailag adottak a feltételek, azaz akkor érhetne el még jobb eredményt, ha nemcsak edzője, az osztrák Dietmar Josef Thöni, illetve Stark utazhatna vele a versenyekre, hanem egy-egy gyúró, orvos és erőnléti edző is. Stark megjegyezte, a svájci csapatot egy világkupaversenyen nagyjából 12 főből álló kiszolgáló személyzet segíti.

"Editnek egyetlen vk-viadalon volt saját gyúrója, illetve olyan is előfordult, hogy más csapat orvosától kellett segítséget kérnie" - mutatott rá Stark olyan problémákra, amelyek megoldása még jobb eredményeket hozhatna. Miklós Edit egyértelmű igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy számíthatott-e a szerdai versenyen a körülmények közötti különbség, amely az övé és a két győztesé, a svájci Dominique Gisiné, illetve a szlovén Tina Mazéé között van.

A 25 éves síző úgy vélte, új edzője, a versenyzőként világkupákon indult Thöni elsősorban technikáján javított sokat, rávilágított a hibáira és azokat ki is tudta javítani. A 46 éves tréner elhivatottságát és áldozatkészségét illetően Kaszó Klára, a Magyar Síszövetség ügyvezető azt mondta: a mostani idény elején úgy vállalta el Miklós Edit felkészítését, hogy tudta, a magyar szövetség csak akkor tudja majd kifizetni, ha megkapja a Magyar Olimpiai Bizottságtól neki járó pénzt.

A szombati szuperóriás-műlesiklással kapcsolatban Miklós úgy fogalmazott, ha minden legalább olyan jól alakul, mint a mostani lesikláson, akkor megismételheti ezt a teljesítményét.