Vágólapra másolva!
Emberfeletti teljesítménnyel, lábközépcsont-töréssel is kiválóan versenyezve pályafutása második olimpiai bajnoki aranyát szerezte Justina Kowalczyk, aki a vancouveri 30 km-es szám után Szocsiban 10 km-en győzött.

Erős fájdalomcsillapítókkal, törött lábközépcsonttal versenyezve második olimpiai aranyérmét nyerte Justina Kowalczyk, miután 14:21:30-as idővel elsőként ért célba a női 10 kilométeres klasszikus stílusú viadalon.

A lengyelek legjobbja pályafutása során 30 Világkupa-versenyt nyert, négyszer lett összetett Vk-győztes, és már a 2006-os torinói játékokon bronzérmet nyert 30 km-en. Négy éve Vancouverben 10 km-en szerezte az első olimpiai bajnoki címét, a sprinttávon második, a 15 km-es üldözéses versenyben harmadik lett.

Justyna Kowalczyk pályafutása második olimpiai aranyát nyerte Szocsiban Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Szocsiban a női 15 km-es üldözéses versenyben (a 7,5 km klasszikus és 7,5 km szabadstílusú síatlonban) csupán hatodik lett, de amikor a sajtó kacsának minősítette sérülését, és a rossz formáját emlegette, akkor nyilvánosságra hozta Facebook-oldalán azt a röntgenfelvételt, amelyen jól látszódott a törés az egyik lábközépcsontján.

Sérülése ugyanakkor nem zavarta teljesen, mert a visszalépés eszébe se jutott, és a 10 km-es távon óriási versenyben utasította maga mögé a svéd a svéd Charlotte Kallát és a norvég Therese Johaugot. A magyar Simon Ágnes a 69. helyen végzett.

Lengyelország korábban még sohasem szerzett egy olimpián két aranyérmet, Szocsiban azonban Kowalczyk mellett a síugró Kamil Stoch is első lett normálsáncon. A legelső lengyel aranyat még 1972-ben Szapporóban a szintén lengyel Wojciech Fortuna nyerte.

Eredmény, sífutás, női klasszikus stílusú 10 km:
1. Justyna Kowalczyk (Lengyelország) 28:17.8 perc
2. Charlotte Kalla (Svédország) 28:36.2
3. Therese Johaug (Norvégia) 28:46.1
...69. Simon Ágnes 38:36.7