Vágólapra másolva!
Nagy meglepetésre a svájci Sandro Viletta nyerte meg a férfi alpesisízők szuperkombinációját a szocsi téli olimpia pénteki versenynapján.

Viletta a lesiklás után a 14. volt, az éllovas norvég Kjetil Jansrudtól 1.64 másodperccel, míg a mezőny egyik legjobb szlalomosának számító horvát Ivica Kostelictől 0.71 másodperccel lemaradva.

A műlesiklásban aztán Viletta egészen kiváló menetet produkált, az esélyeseknél, így Kostelicnél is sokkal jobb időt produkált, és a végül második horvát sízőt 34 századmásodperccel megelőzve nyert aranyérmet. A bronzérmet a lesiklásban ezüstérmes, ezúttal meglepően jól szlalomozó olasz Christof Innerhofer szerezte meg.

A 28 éves svájci sportoló korábban sem világversenyen, sem Világkupa-viadalon nem tudott dobogóra állni ebben a számban. Eddigi legjobbja egy világbajnoki ötödik hely volt kombinációban, míg a Világkupában az idei wengeni kombinációban lett negyedik.

Kostelic - akinek édesapja jelölte ki most a műlesikló-pályát - pályafutása negyedik ötkarikás ezüstérmét nyerte pénteken, kombinációban pedig sorozatban a harmadikat. Négy ezüstöt egyébként még egyetlen síző sem nyert az olimpiákon. A 34 éves és 83 napos Kostelic a második legidősebb alpesisíző, aki olimpiai érmet nyert, a rekorder a norvég Kjetil Andre Aamodt.

férfi szuperkombináció:
1. Sandro Viletta (Svájc) 2:45.20 perc (lesiklás: 1:54.88 perc perc/műlesiklás: 50.32 másodperc)
2. Ivica Kostelic (Horvátország) 0.34 másodperc hátrány (1:54.17/51.37)
3. Christof Innerhofer (Olaszország) 0.47 mp hátrány (1:54.30/51.37)