Dörzsölt ügyvédek menthetik meg Pistoriust

Oscar Pistorius, Reeva Steenkamp,  Johannesburg
ALTERNATIVE CROP (FILES) This picture taken on January 26, 2013 shows Olympian sprinter Oscar Pistorius posing next to his girlfriend Reeva Steenkamp at Melrose Arch in Johannesburg. Pistorius, who is charged with premediated murder for the planned killing of his lover Reeva Steenkamp, faces trial from March 3, 2014 onwards. The trial, under the glare of live audio and television cameras, is expected to last at least three weeks. AFP PHOTO / WALDO SWIEGERS ** south africa out **
Vágólapra másolva!
Oscar Pistorius nyaralással és új, 19 éves barátnője társaságában készül a hétfőn kezdődő perre. A korábbi barátnőjét, Reeva Steenkampot tavaly Valentin-napon lelövő paralimpiai bajnok futóra azt kell rábizonyítania a vádnak, hogy szándékosan ölte meg a párját. A nyomozók szeretnének hozzájutni a sportoló iPhone-jának tartalmához, de Pistorius azt mondja, elfelejtette a kódot, ezért az Apple-höz fordultak segítségért. Életfogytiglant is kaphat, de megúszhatja egy figyelmeztetéssel is.

Hétfőn kezdődik az évszázad pere, legalábbis Dél-Afrikában így nevezik a barátnőjét, Reeva Steenkampot tavaly Valentin-napon megölő Oscar Pistorius ügyét. Szándékos gyilkossággal vádolják, az amputált lábú paralimpiai bajnok futó azzal védekezik, hogy azért lőtt rá éjszaka többször is a fürdőszobában a barátnőjére, mert azt gondolta, hogy egy betörő van a házban. A szomszédok hangos veszekedést hallottak a lövések előtt. Az előzetes hírek szerint 107 embert fognak meghallgatni az ügyben, törvényszéki szakértők, családtagok, barátok, szomszédok és Pistorius egyik volt barátnője is az esküdtszék elé vonul majd.

A legdörzsöltebb ügyvédek védik

A vádnak kell bebizonyítania, hogy szándékos emberölés történt, Stephen Tuson, a johannesburgi Witwatersrand Egyetem büntetőjogi professzora szerint ez rendkívül nehéz lesz. "Ha most kellene tippelnem, azt mondanám, hogy nem fognak megdönthetetlen bizonyítékot találni arra, hogy előre kitervelt gyilkosságról van szó. Az a legvalószínűbb, hogy vétlen emberölésért fogják elítélni, amelynek büntetése figyelmeztetéstől kezdve 10 évig tartó szabadságvesztésig terjedhet" - fogalmazott a büntetőjogi professzor. Halálbüntetés nincs Dél-Afrikában.

Felvetődhet a kérdés, hogy, ha vétlen emberölést állapítanak meg, akkor miért kaphat büntetést. Dél-Afrikában szinte mindennaposak a betörések, ezért létezik egy olyan törvény, amely kimondja, hogy önvédelem céljából használható lőfegyver, ha valakinek a birtokára illetéktelenek hatolnak be.

Pistorius akár meg is úszhatja Forrás: AFP/Alexander Joe

Jules Epstein, a Widener Egyetem docense szerint azért is lesz nehéz dolga a bíróságnak, mert Pistorius a legjobban képzett jogászokat és törvényszéki szakembereket - nyugodtan fogalmazhatunk úgy, hogy a legdörzsöltebb ügyvédeket - szedte maga köré. "Egy jól felépített stáb sokszor mindennél többet ér" - mondta a docens.

Pornót nézett, elfelejtette a jelszót

A brit Independent lap hozzájutott néhány dokumentumhoz, ezek szerint közvetlenül a gyilkosság előtt a sportoló pornót nézett a mobilján. A nyomozók szerint közelebb vihet az igazsághoz, ha sikerül hozzájutni Pistorius iPhone-jának teljes tartalmához, ők főleg az SMS-ekre és a WhatsApp-üzenetekre kíváncsiak, az atléta azonban azt állítja, hogy elfelejtette a jelszót a telefonjához. A nyomozók ezért az FBI-hoz fordultak, hogy vegye rá az Apple-t, hogy törje fel Pistorius iPhone-ját, ezzel segítve a nyomozást.

A média érdeklődése is hatalmas lesz, miután a bíróság úgy döntött, hogy ezúttal élőben közvetítheti a televízió és a rádió a pert. A tárgyalóteremben három kamera lesz elhelyezve, azok képét egy Oscar Pistorius Trial csatorna fogja élőben adni, amelyet erre a célra hoztak létre, a közvetítés már vasárnap elindul és 24 órán keresztül tart majd. "Dél-Afrikában soha nem történt még ilyen eset, hogy az ország bálványa ilyen ügybe keveredjen, ez egész Dél-Afrikára tartozik" - hangzott a hatósági indoklása. Utoljára a sportolóknál O. J. Simpson ügyében volt ekkora a médiaérdeklődés, a volt amerikaifocistát szintén azzal vádolták, hogy meggyilkolta a feleségét.

A Time magazin által korábban a világ 100 legbefolyásosabb embere közé beválasztott Pistorious az ügy média részét is profin kezeli, nem igazán ad támadási felületet a sajtónak, hiszen sem a Twitteren, sem az Instagramon nem frissíti a profilját a tragédia óta. A Twitteren az idén február 13-án éjszaka, a tragédia évfordulóján annyit kiírt, hogy a hivatalos honlapján néhány, szívből jövő szót olvashatnak tőle.

"Nincs szó, amely leírná, amit érzek a pusztító baleset miatt, amely akkora szívfájdalmat okozott mindenkinek, aki szerette, és még most is szereti Reevát. A fájdalom és a bánat - főleg amelyet Reeva szülei, családja és barátai éreznek - nagy szomorúsággal tölt el engem is. Reeva elvesztése és az a tragikus nap olyan traumát okozott nekem is, amely végig fogja kísérni az életemet” – olvasható a honlapján.

Pistorius szerint a volt barátnő halála élete végéig elkíséri őt Forrás: AFP/Waldo Swiegers

Új barátnője van?

Ennek ellenére a Mirror brit lap néhány napja arról számolt be, hogy a 27 éves futó egy dél-afrikai üdülőhelyen, Knysnában nyaralt, így próbált meg felkészülni a tárgyalássorozatra. Eközben a meggyilkolt barátnő, Reeva Steenkamp apja stroke-ot kapott, és kórházba került. Reeva bátyja, Mike szerint a stroke akkor következett be, amikor az apa kinyitotta az újságot, és abban a közelgő perről írtak.

A továbbá a Sun arról számolt be, hogy Pistoriusnak már új barátnője is van, egy 19 éves orvostanhallgató, Leah Sky Malan, akivel decemberben, egy mozambiki nyaraláson ismerkedett meg. „Odavannak egymásért, a lány pedig segít neki átvészelni ezt a nehéz időszakot” – nyilatkozta a lapnak egy neve elhallgatását kérő forrás. A Sun szerint Leah már a szüleinek is bemutatta Pistoriust, akinek ezek szerint sikerült a lány szüleit meggyőzni arról, hogy csak baleset történt, amikor egy éve megölte akkori barátnőjét. Már csak a bírósággal kell ugyanezt elhitetnie.

A pert az Origón is nyomon követheti percről percre.