Pistorius megtört, az ügyvédje megdolgozta a tanút

Oscar Pistorius dél-afrikai futó pere
South African Paralympic athlete Oscar Pistorius (L), accused of murdering his girlfriend, gestures after arriving at the North Gauteng High Court in Pretoria, South Africa, for the second day of his trial on March 4, 2014. Lawyers for Paralympian Oscar Pistorius will on March 4 resume a searing cross-examination of a key witness at his murder trial who claims to have heard screams, then shots, as his girlfriend was killed. The second day of Pistorius's trial for the Valentine's Day killing of Reeva Steenkamp will begin with lawyer Barry Roux redoubling efforts to pick apart the prosecution's premier witness. AFP PHOTO / POOL / KIM LUDBROOK
Vágólapra másolva!
A barátnőjét tavaly februárban lelövő paralimpiai bajnok futó, Oscar Pistorius pretoriai tárgyalásának második napján három tanút hallgattak meg, az elsőt nagyon megdolgozta a vádlott ügyvédje, a tanú el is sírta magát, ahogy egy alkalommal Pistorius sem bírt a könnyeivel. Nagyon sokkal közelebb nem jutottunk az igazsághoz, folytatás szerdán.

Oscar Pistoriust gyakorlatilag úgy kellett bemenekíteni a tárgyalás második napján, annyi újságíró és fotós várta a pretoriai bíróság előtt. A barátnőjét, Reeva Steenkampot tavaly februárban lelövő paralimpiai bajnok futó pere kedden ott folytatódott, ahol hétfőn abbamaradt, az első tanút (összesen 107 tanúvallomás van), Pistorius szomszédját, Michelle Burgert kérdezték.

Az egyetemi tanárnő ismét elmondta, hogy négy női sikolyt, három férfi-segélykiáltást és négy lövést hallott. Barry Roux, Pistorius ügyvédje keményen támadta a tanút, az iránt érdeklődött, hogy hogyan hallhatott sikolyokat , hiszen amikor Reeva Steenkampot lelőtték, akkor be volt zárkózva a mosdóba, és a fürdőszoba ablaka is be volt zárva, Roux szerint 177 méterről lehetetlen így meghallani a sikoltozást. "Hallottam sikolyt a lövöldözés megkezdése után, sőt, utoljára az utolsó lövés után is hallottam a nő hangját" – reagált Burger.

Pistorius érkezése:

"Jöjjön ki az esküdtszék minden tagja, és kezdjenek el ordibálni az egyik házban, kizárt, hogy hallani lehet a másikban" – invitálta meg Roux a helyszínre a döntéshozókat, mire Burger közölte, hogy azóta számos épületet húztak fel a két ház közé, így már nem ugyanolyanok a körülmények, mint tavaly februárban voltak.

Roux szerint a tanú nem Reeva Steenkampot hallotta sikítani, hanem Pistoriust, aki sikoltozva próbálta meg egy krikettütővel betörni a vécéajtót, miután észlelte, hogy a barátnőjére lőtt rá. "A ballisztikai vizsgálatok szerint Reeva egyébként sem tudott volna már olyan hangosan sikítani a lövések után, hogy az elhallatszódjon a tanú házáig" – tette hozzá az ügyvéd.

Pistorius ebben a pillanatban megtört, egy zsebkendőt vett elő, és a szemét törölgette.

Pistorius egyszer megtört, de összességében nyugodtan viselkedett Forrás: AFP/Kim Ludbrook

Roux utoljára azzal támadta Burgert, hogy 177 méterre a helyszíntől le tudta mérni a lány hangjából, hogy mennyire félt, hogy az életére törnek, mindezt egy pillanat alatt, miközben a lány egy zárt ablak mögött egy vécébe volt bezárkózva. "Nagyon csendes az a környék, jól terjed a hang" – jött a válasz, mire a riposzt: "Akkor azt miért nem hallotta, hogy Pistorius sír?"
"Férfihangtól csak segítségkérést hallottam" – válaszolt Burger, majd a nagy nyomástól sírva fakadt. A bírónő megköszönte neki a közreműködést, és elengedte.

A következő tanú egy másik szomszéd, Estelle van der Merwe volt, azt mondta, a fia, a férje és ő este 9 óra körül mentek aludni, hajnal 1 óra 56 perckor arra ébredtek, hogy egy férfi és egy nő hangosan veszekszik, mintha verekedtek is volna. Egy órán át tartott a veszekedés, de nem értette, hogy miket mondtak egymásnak. Aztán visszafeküdtek aludni, egy órával később pedig négy pisztolylövésre riadtak fel, majd hallották, hogy egy férfi sír, de előtte női sikoltozást nem hallottak, vagy csak nem ébredtek fel rá.

Barry Roux és Oscar Pistorius eszmecseréje Forrás: AFP/Kim Ludbrook

Ez a szomszéd ennyivel megúszta, nem kínozták addig, mint előtte Michelle Burgert, akinek férje, Charl Johnson volt a következő, harmadik tanú. "Átlagos estének indult, ugyanúgy 9 és 10 között feküdtünk le, majd hajnalban sikoltozásokra ébredtem. Felemeltem a fejem, hogy jól hallottam-e, kiugrottam az ágyból, és kimentem az erkélyre. Egy női hangot hallottam, a nő bajban volt, majd egy férfi segítségért kiáltott. Aztán jöttek a lövések, és még a negyedik után is hallottam egy női sikolyt. Az első lövés után volt egy kis szünet, majd a következő három viszonylag gyorsan követte egymást. Sokkot kaptunk, és azt gondoltuk, hogy egy házaspárt megtámadtak, majd elmenekültek a helyszínről" – fogalmazott Charl Johnson, aki egyelőre szintén megúszta ennyivel, ugyanis Gerrie Nel, a vád képviselője arra kérte a bírónőt, hogy keddre fejezzék be a tárgyalást, és szerdán folytassák a pert.

Pistorius egyébként az egy kiborulását leszámítva sokkal összeszedettebb volt, mint tavaly az első néhány meghallgatásán. Jegyzetelt, figyelt a tanúkra, a családja is jóval nyugodtabban viselkedett, a családtagok beszélgettek az újságírókkal, mosolyogtak, Pistorius apja, Henke azonban sem hétfőn sem kedden nem volt ott a bíróságon. Reeva Steenkamp édesanyja hétfőn megjelent a tárgyalóteremben, de kedden már nem ment el.