Társoldalunk:

Pistorius újra hányt a sokkoló képek láttán

2014.03.13. 15:03

Talán a csütörtöki volt az eddigi legkeményebb nap Oscar Pistorius tárgyalásán, aki tavaly lelőtte a barátnőjét, Reeva Steenkampot. Hátborzongató fotókat mutattak be a gyilkosság helyszínéről, a paralimpiai bajnok futó rosszul is lett, és el is hányta magát, amikor meglátta az egyik képen Reeva Steenkamp arcát. Pistorius hálószobájában légpuska, fecskendő és injekciós tű is volt.

A szerdán is valló Johannes Vermeulen igazságügyi szakértő volt az első tanú csütörtökön, Barry Roux, Pistorius ügyvédje főleg arról kérdezte, hogy elképzelhető-e, hogy a sportoló a protézisével a lábán próbálta meg betörni az ajtót, mert szerinte könnyedén fel tud addig rúgni. Vermeulen szerint elképzelhető, de a fürdőszobaajtón található nyomok alapján szinte biztos, hogy a krikettütővel próbálta meg betörni az ajtót, ekkor pedig – az ütések szöge alapján valószínű, hogy – nem volt rajta a műlába.

Roux megkérdezte a szakértőt, hogy látta-e a YouTube-on azt a videót, amelyen egy férfi azt teszteli, hogy a krikettütő hangja, ha azzal ütik az ajtót, és egy 9 mm-es pisztoly elsütése mennyire hasonlít egymásra, és hogy végeztek-e hasonló tesztet. Vermeulen mindkét kérdésre nemmel válaszolt, mire Pistorius ügyvédje javasolta neki, hogy nézze meg a felvételt, és még a videó url-jét is felolvasta neki.

A lényeg 2.10-nél van:


Közben képeket vetítettek ki a tárgyalóteremben a gyilkosság éjszakájáról, egyszer csak feltűnt a fotók között Reeva Steenkamp arca a halála után, Pistorius azonnal rosszul lett, zokogni kezdett, majd elhányta magát, a családja adott neki gyorsan egy zacskót, majd egy zöld vödörrel szaladtak oda hozzá. A tárgyalóteremből az élő videoközvetítést azonnal megszakították, Pistorius szédelgett még egy kicsit, de aztán jobban lett. Reeva Steenkamp egyik barátnője, Desi Myers is rosszul lett, ő el is hagyta a tárgyalótermet.

Vermeulen után Van Renbsurgot szólították a tanúk padjára, aki 29 évig volt rendőr, őt küldték ki Pistorius házához a tragédia éjszakáján. Van Rensburg aztán tavaly december 10-én lemondott a posztjáról, miután kiderült, hogy a vécéajtót nem a bizonyítékoknak fenntartott raktárba, hanem a saját irodájába vitette.

Van Rensburg így emlékezett vissza az ominózus éjszakára: "Hajnali 3 óra 55 perckor érkeztem a helyszínre, egy földön fekvő nőt láttam, körülötte minden véres volt. A rohammentős hölgy azt mondta, a nő meghalt. A dereka jobb oldalán, a jobb kezén a könyöke felett, valamint a bal kezén a mutatóujja és a középső ujja között láttam sebeket. A vádlott, egy fehér férfi a konyhában állt, megtörten. Megkérdeztem tőle, hogy mi történt, de nem válaszolt, csak sírt."

Pistorius nem bírta nézni a fotókatForrás: AFP/Alet Pretorius

Az egykori rendőr továbbá elmondta, hogy egy fehér nő, Ms Stander is ott volt. A hölgy a birtok tulajdonosának a lánya, akit Pistorius arra kért meg, hogy az autójával vigyék be Reevát a kórházba, de ő azt mondta, hogy inkább hívjanak mentőt. A nő és Pistorius törülközőkkel próbálták elállítani a vérzést. Miután Hilton Botha nyomozó megérkezett a helyszínre, együtt mentek fel a fürdőszobába, Van Rensburg állítása szerint a márványpadló, a márványlépcső és mellette a fal végig vérfoltos volt.

Ezt követően újabb fotókat mutattak be Pistorius házáról a tragédia éjszakájáról, ezeket a sportoló már nem láthatta, mivel kikapcsolták az előtte lévő monitort. A képekből kiderült, hogy a hálószobában volt egy légpuska, egy tár, néhány töltény, egy baseballütő, valamint fecskendő és injekciós tű. A gyilkosság helyszínét, a fürdőszobát is megmutatták, a sokkoló fotókon minden vérben úszott, többek között a két iPhone közül az egyik vértócsában fürdött. A vetítésen mutatott képeket a Facebook-oldalunkon megtekintheti.

A tárgyalás pénteken folytatódik.