Fut, ugrik, hajít a 95 éves szupernagyi

Olga Kotelko, atléta
Canada's Olga Kotelko competes in the shot put competition during the World Masters Games in Sydney on October 11, 2009. A record 28,292 competititors from 95 countries ranging in age from 24 to 101 are taking part in the world's biggest multi-sport event which runs until October 18. AFP PHOTO / Greg WOOD
Vágólapra másolva!
Budapest rendezi a fedett pályás veterán atlétikai világbajnokságot 70 ország közel 4000 atlétájának a részvételével. Harmincöt év felett már lehet nevezni, a 95-99 évesek között ott lesz a kanadai Olga Kotelko, akinek az izomzatáról pár éve azt mondták, olyan, mint egy 65 évesé. A tizenegy számban érdekelt, szerdán magasugrásban 78 centivel világcsúcsot döntő sportolónő addig nem akart interjút adni, amíg riporterünk nem mesélt neki magáról, utána pedig csak a szokatlan kérdésekre válaszolt.

A BBC stábja Budapestre utazott, hogy az egészséges életmódot népszerűsítő műsorában bemutassa Olga Kotelkót, a 95 éves atlétát. Az angolok többórás interjúra készültek, ezért - nagy meglepetésünkre - az előzékeny riporter előreengedett minket, menjünk csak, és kérdezzük mi előbb Mrs. Kotelkót.

"Még egy interjú? Miért ne!" - mondta az apró termetű néni, és ekkor úgy tűnt, minden sínen van. Hiszen Olga Kotelkónak több mint 700 aranyérme van, versenyzett már - többek között - Argentínában, Ausztráliában, Barbadoson, Angliában, Finnországban, Németországban, Mexikóban, Puerto Ricóban, nyilván rengeteg cikket írtak róla.

Bolt, Pars, Kotelko

Rutinos interjúalanynak gondoltuk tehát, egy bemutatkozás után már kérdezni is akartuk az előző 95 évben szerzett élményeiről, amikor kérte, tegyük le a hangrögzítőt. "Én nem tudom, ki maga. Ön most azt szeretné, hogy én öntsem ki a lelkemet, mondjak el mindent magamról, de én csak annyit tudok, hogy ön egy újságíró. Mégis, miért van itt? Hol dolgozik, milyen lapnál, mióta? Mit szeretne tudni rólam, és miért éppen engem kérdez?"

A szerepek felcserélődtek, meséltem a munkámról, kicsit a családomról is, és elmondtam, mekkora élmény volt számomra két olimpián is közelről nézni Usain Boltot vagy Mo Faraht, a világ legjobb atlétáit, akik között szerencsére egy magyar is van: egy kalapácsvető, Pars Krisztián, aki aranyérmet nyert Londonban. Ha pedig veterán atlétikai vb-t rendez Budapest, akkor itt a helyem, és van-e érdekesebb egy 11 számban egyedül induló, 95 éves nőnél?

Nyáron jelenik meg a könyve, amelyikhez saját könyvjelző dukál. Természetesen mi is kaptunk egyet. Fotó: Őszi Szilvia

Erre már meglágyult, kaptam is egy biztató pacsit a karomra, majd a korom felől érdeklődött. "Harmincöt? Maga még egy bébi" - nevette el magát. Aztán kiderült, még mindig nem vagyok sínen. "Na, akkor lássuk a kérdéseit", és ezzel elővett egy többoldalas, kézzel írt papírt. "Csak nem gondolja, hogy válaszolni fogok azokra is, amiket már ezerszer megkérdeztek tőlem?"

És valóban, három kérdésre nem mondott semmit, csak rámutatott egy részre a papírján, hogy ott találhatom meg a válaszokat. "Ne bántódjék meg, csak nem szeretném, ha valami fontosat kifelejtenék" - fűzte hozzá mosolyogva.

77 évesen találta meg az atlétikát

Ukrán emigránsok 11 gyereke közül a hetedikként született 1919. március 2-án, Kanadában. Fiatalon csak a softball érdekelte, de nem volt profi sportoló, viszont eléggé megerősödtek az izmai, mert a pályáig nyolc kilométert kellett gyalogolnia oda, majd vissza is. Tanárként dolgozott, majd 1984-ben újra felfedezte a softball szépségeit, és az ott megszerzett ügyességét az atlétikai pályán próbálta kamatoztatni - 77 éves korától. Talált egy szigorú, egyébként magyar edzőt, aki éppen annyira fogta keményen, amilyen keményen akart ő edzeni. Az első versenyére így emlékszik vissza: "A korcsoportomban tizenegyen versenyeztünk Arizonában, és ötödik kísérletre 16,8 métert dobtam a gerellyel, míg a többiek még csak 15 méter körüli eredményeknél jártak. Aztán jött a hatodik kör, mire én megdöntöttem a világrekordot egy hatalmas, 20 méteres dobással." Ki ez a nő? Mióta sportol? Van edzője? - kérdezték a meglepett riválisok.

Jelenleg 27 világrekordot tart, és Budapesten 11 versenyszámban nevezett a 95 év feletti kategóriában. Szerdán három számot le is tudott, és persze mindegyikben nyert is - egyedüli indulóként.

Diszkoszvetésben 11,17 métert dobott (a viadalra 14,80-nal kvalifikálta magát), a 60 métert 16,52 másodperc alatt futotta le (a vb-re 15,14-gyel jutott ki), de aki azt hiszi, hogy Olga nincs formában, az téved. Magasugrásban ugyanis 0,78 méterrel megjavította a korábbi, 0,76-os csúcsát.

Csütörtöktől a SYMA-csarnokban láthatjuk még nyolc számban: 200 és 400 m, távolugrás, hármasugrás, kalapácsvetés, gerelyhajítás és kétféle súlylökés (shot put, weight throw).

Egy átlagember, de egy volt sportoló számára is nemhogy a 95-100, de még az egyel fiatalabbak számára kiírt korcsoport is extrémnek számít. És nem is sokan bírják követni az Olga által diktált tempót. A 90-94 év közötti korosztálynak például nincs is távolugró világcsúcsa, mert még nem volt nő, aki ebben az életkorban ugrott volna.

Van-e titok? "Nagyon sok titkom van, ebből egyet elárulok: a könyvemben benne van az összes. Most fog megjelenni, a címe: The O.K. Way to a Healthy, Happy Life. Ha most elmondanám, ezek nem lennének titkok többé, de aki elolvassa, az megismerheti őket. Mindet."

"Maga még egy bébi!" - mondta Olga, amikor megtudta a riporter életkorát (35) Fotó: Őszi Szilvia

Azért nem olyan nehéz összerakni, hogy mitől ilyen sportos Olga Kotelko. Hihetetlen testfelépítése van, az orvosok 91 éves korában kimutatták, hogy az izmai olyanok, mint egy 65 éves nőnek. "A vizsgálat után az orvos egy díszes hallgatóság előtt azt mondta, hogy 'Hölgyeim és uraim! Ezek a legegészségesebb izmok, amelyeket életemben valaha is láttam." Ehhez hozzáfűzi, hogy nem érte még el azt az életkort, hogy fájdalmai legyenek, amit nagy csodának tart. "El sem hiszem, hogy ebben a helyzetben vagyok. De ezért tenni is kell. Mindenkinek tudnia kell, csak egy teste és egy egészsége van, felelősséggel tartozik érte."

Nem tudom, mit jelent az öregség

Akárki megirigyelhetné, hogy mennyit sportol egy héten. "Három órát naponta, de ez több részből áll. Az elején, húsz perc alatt dobok ötöt-hatot a gerellyel, majd ezt megismétlem. Aztán a számaimat felváltva gyakorlom, mindig más sorrendben. Ezenkívül hetente háromszor egy órát a vízben töltök, víz alatti aerobikkal. Ez a kedvencem, mindenkinek csak ajánlani tudom, annyira kellemes és hasznos."

Fontosnak tartja, hogy az ember mindig szeresse az idősödő testét. "És sohasem késő elérni az optimális egészséges állapotot. Ez a fitt életstílus célja."

Megállni nem akarok, mi okom lenne rá? Forrás: AFP/Greg Wood

Az idős korról meglepően gondolkodik, bár máshogy ezt talán nem is lehetne csinálni. "Nem tudom, mit jelent az öregség. De tényleg. Ugyanazokat a dolgokat élvezem, mint amiket 50 évesen is csináltam, nem is rosszul, hiszen világrekordokat tartok. Nincs semmi okom arra, hogy abbahagyjam a sportot, amíg fel nem dobom a talpam, ami szerintem a pályán fog megesni. Megállni nem akarok, mi okom lenne rá?"

Az élete legjobb pillanatának mégis csak részben van köze a sporthoz. "2010-ben a vancouveri téli olimpia előtt futhattam az olimpiai lánggal. Csodálatos érzés volt. Ötszázan várták velem a lángot, hogy aztán én is fussak vele, majd továbbadjam. Fantasztikus momentum volt, egy életben ez egyszer adódik meg. Sírtam közben" - mondja most is elcsukló hangon.

És most, 95 évesen nemcsak a testének, de a lelkének sincsen semmi baja, ami látszik is rajta. "Nagyon boldog vagyok. És nagyon izgatott is, elvégre számomra ez a vb, Budapest egy új hely, és még további nyolc számban is helyt kell állnom."