Társoldalunk:

Risztov nyert, de kizárták

2014.04.25. 14:54

Hiába győzött 10 kilométeren Risztov Éva a nyíltvízi úszók első Európa Kupa-fordulójában, az izraeli Eilatban, célba érkezése után kizárták a versenyből.

Gellért Gábor, a szakág szövetségi kapitánya a helyszínről küldött pénteki beszámolójában tudatta, hogy miután a 2012-es ötkarikás aranyérmes két testhossznyi előnnyel a mezőny előtt ért célba, egy perccel később a rendezők azt közölték, hogy diszkvalifikálták, mert szabálytalankodott egyik ellenfelével, akit szintén kizártak. A magyarok óvtak a nemzetközi szövetségnél, mivel - szögezte le a szakvezető - nyilvánvalóan bírói tévedés történt. 

"Risztov végig vezette a versenyt és a közelében nem volt senki az utolsó 700 méteren, míg a bírók azt állították, a cél előtt 150 méterrel történt a verekedés, ami lehetetlen, mert akkor már 2-3 testhossz előnyre tett szert" - szögezte le Gellért Gábor, hozzátéve, hogy az óvást nem fogadták el a nemzetközi szövetség képviselői, jóllehet a kizárásra adott magyarázatukat sem felvételekkel, sem tanúkkal bizonyítani nem tudták. A magyarok szerint a bírók összekeverték a karokra festett rajtszámokat, így Risztovot tévedésből zárták ki.

"Ha nyert Évi hivatalosan, ha nem, az a legfontosabb, hogy gyorsan úszott, elsőként ért a célba, és ez rendkívül biztató” - reagált itthonról a fejleményekre Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke. „Mint sokakban, bennem is munkált a félsz, képes lesz-e az olimpiai bajnok hasonló produkcióval előrukkolni, mint 2012-ben, tudja-e tartósítani azt a formát, amely Londonban és más versenyeken is sikert hozott a számára."

Az a tény, hogy elsőként haladt át a célvonalon, azt mutatja, továbbra is a szakág egyik legjobbja - szögezte le a MÚSZ első embere, aki még hozzáfűzte: 

"Nem lebecsülve az Európa Kupát, számunkra az a legfontosabb, hogy a jövőben Európa-bajnokságon, világbajnokságon, az olimpián legyen újfent a legjobb - a mostani versenynek pontosan az az üzenete, alaptalan az az aggodalom, hogy már nem lesz képes hasonló intenzitással készülni, mint az olimpia előtt."

Eredmények, LEN Nyíltvízi Európa-kupa, 1. állomás, Eilat, 10 km, nők:
1. Ponsele Aurora (francia) 2:00.15 óra
... 6. Sibalin Flóra 2:00.31
… 8. Szilágyi Nikolett 2:00.34

férfiak:
1. Cattin Vidal Damien (francia) 1:49,00
... 6. Papp Márk 1:51,20
... 14. Novoszáth Tamás 1:53.34
... 15. Kiss Attila 1:53.37