Kovács Katalin 40 évesen is olimpián kajakozna

Kovács Katalin kajakozó
Kovács Katalin 2016 júliusában jelentette be a visszavonulását
Vágólapra másolva!
A jelenleg első gyermeke születését váró Kovács Katalin még terhesen is sokáig eljárt kajakozni, de most, négy héttel a szülés várható időpontja előtt már túl szűk a hajó. Motivációnak nincs híján, szeretné folytatni, a riói olimpián is szívesen ott lenne. A háromszoros olimpiai bajnok kajakos az új sportboltja megnyitóján válaszolt az Origo kérdéseire.

Mennyit gondolsz mostanság a sportra?

Számomra a szezon végeztével érkezett meg az áldott állapot, és furcsa érzés volt, hogy gyökeresen megváltozott az életem. Egy pihenőidőszak közepén voltam, már alig vártam, hogy újra elkezdődjön az edzés. Ősszel ugyanúgy elkezdtem a sportolást, mint máskor, naponta egyszer lejártam a vízi telepre, eveztem, futottam, és a sport ugyanúgy megvan a mai napig az életemben. Most például úszni járok.

És milyen most a kajakban ülni?

Tavasszal nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen érzés lesz, és nagyon jó volt, csak most már szűk a kajak, ahogy telt az idő, egyre inkább kényelmetlenül éreztem magam benne. Érzi az ember, hogy mikor állhat vissza a versenysportra, szerintem én is érezni fogom majd.

Fotó: Magócsi Márton - Origo

Birgit Fischer még 42 évesen is olimpiát nyert, gondolkoztál azon, hogy te csak két évvel leszel fiatalabb a riói olimpia idején?

Nem nagyon gondoltam erre, eleve nem vagyok egy tervezgetős típus, és nem tudom még, mi lesz.

Ezek szerint mégsem biztos, hogy folytatod a kajakozást?

Én szeretném folytatni, de határozott időpontok nincsenek.

Az olimpiai részvételre vágysz, vagy csak a kajakozásra?

Mindkettőre. Szeretek kajakozni, és az élsport a mai napig kihívás jelent. Úgy érzem, továbbra is megvan ahhoz a motivációm, hogy élversenyző legyek. Egyszerűen vágyom erre.

Mindent megnyertél már, pontosan mi motivál?

Én inkább úgy közelítem meg ezt a kérdés, hogy miért ne csinálnám addig, amíg szeretem? Nem gondolkodom egyelőre azon, hogy lezárjam ezt a szakaszát az életemnek.

Kovács Katalin sportboltjának megnyitóján jelen volt többek között Kökény Roland, Kokó, Csipes Ferenc, Csipes Tamara, Verrasztó Evelyn, Kirsner Erika, Oroszlán Szonja, Szalai Vivien, Besenyei Péter, Horváth Gábor vagy éppen Csiszár Jenő Fotó: Magócsi Márton - Origo

Mennyire lehet összehasonlítani a győzelmi mámort az anyává válás érzésével?

Semennyire, de nem is szeretem a dolgokat összehasonlítani. Egyszerűen csak boldog vagyok, hogy átélhetem ezeket a napokat. Hihetetlen érzés, hogy mennyire sok szép és új dolog történik velem.

Fontos volt, hogy a gyerek fiú lesz, vagy lány?

Hárman vagyunk lánytestvérek, ezért azt gondoltam, hogy fiúgyermeket szeretnék majd, aztán amikor megtudtam, hogy áldott állapotban vagyok, az volt az első gondolatom, hogy kislányom lesz. Aztán ez, hogy Luca van a szívem alatt, be is bizonyosodott.

Hogy látod, merre tart a magyar kajak-kenu?

Abszolút jó irányba, hihetetlenül jó az utánpótlása a női kajaksportnak. Meg kell küzdeni, hogy az ember bekerüljön a válogatottba, és ez így van rendjén, ettől vagyunk eredményesek.

Fotó: Magócsi Márton - Origo