Vágólapra másolva!
Csábi Bettina egykori többszörös bokszvilágbajnokot bűnszervezetben elkövetett adócsalás vádja miatt hallgatta meg kedden a Kecskeméti Törvényszék.

Az egykori sportoló és nyolc másik vádlott ellen bűnszervezetben elkövetett, az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség. A vádirat szerint a bajai bűnszervezet több ezer tonna gabonát hozott be Romániából, és hamis papírokkal azt a látszatot keltette, hogy az árut továbbviszik Szlovákiába. A gabonát azonban Magyarországon adták el, áfát pedig nem fizettek az értékesítés után, így az állami adóbevételt jelentősen csökkentették.

A cselekményeket a vádlottak szervezetten, hosszabb időn keresztül – 2010 augusztusától 2011 novemberéig terjedő időszakban – végezték oly módon, hogy egymás között a feladatokat összehangolták, megosztották. A pénzügyi nyomozók 2011 novemberében egyidejűleg öt megyében, harminc helyszínen tartottak házkutatást az ügyben. Hét embert őrizetbe vettek, köztük Csábi Bettinát is. A vádlottak száma kilencre nőtt, de már valamennyien szabadlábon védekeznek.

Az ügyészség mind a kilenc vádlott esetében szabadságvesztés kiszabását kéri a bíróságtól. A vádhatóság Csábi Bettinától 147 millió, a férjétől 315 millió, a többi 7 vádlottól összesen 2 milliárd 510 millió forintnyi vagyonelkobzást kezdeményezett.

A keddi tárgyaláson először Csábi Bettina védője tett észrevételeket, aki hangsúlyozta, hogy a vád nem felel meg a törvényi előírásoknak, mert állítása szerint nincs konkrétan leírva, hogy védence pontosan mit, valamint mikor és hol követte el a terhére rótt cselekvényeket. Csábi Bettina a vádpontok mindegyikében tagadta bűnösségét.

A vádpontokkal kapcsolatos vallomását felolvasta, azonban a bíró kérdésére a további vallomástételt megtagadta, kérdésekre sem válaszolt. Vallomásában hangsúlyozta: a nyomozási bíró előtt tett vallomása nem pontosan lett jegyzőkönyvezve. Csábi Bettina azt mondta, hogy nem volt tudomása arról, hogy külföldről gabonát hoztak be, és azt korábbi férje, az elsőrendű vádlott értékesítette. Az elsőrendű vádlott nem tett észrevételt egykori felesége állításaihoz. Hadnagy Ibolya bírói tanácsa a vádlottak kihallgatásával folytatja a bizonyítási eljárást.