Társoldalunk:

Kammerer 36 évesen tett csodát

2014.06.06. 20:48

Csütörtökön kikapott a négyessel, pénteken viszont K-1 1000 méteren simán győzött, és ezzel kijutott az Európa-bajnokságra a háromszoros olimpia bajnok Kammerer Zoltán. A nőknél nyert az olimpiai- és világbajnoki címvédő Kozák Danuta 500 egyesben, C-2 1000 méteren győzött a szintén vb-aranyérmes Vasbányai-Mike páros, férfi K-2-ben pedig a Tóth-Kulifai egység volt a leggyorsabb, legyőzve az olimpiai bajnok Dombi, Kökény kettőst.

A 36 éves Kammerer Zoltán pénteken mindenkit meglepett. Kevesebb, mint egy nappal azután, hogy az általa vezetett olimpiai ezüstérmes négyes alulmaradt, simán, több mint két másodperccel győzött a férfiak királykategóriájában, azaz K-1 1000 méteren. A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer világversenyen 1996-ban, 18 éve állt rajthoz utoljára egyéni olimpiai számban.

"A négyesre készültem, úgy terveztem, hogy azt megnyerjük, nagyon sajnálom, hogy nem sikerült" - mondta a Kammerer Zoltán. "1000 egyesben csak egy jó pályát akartam menni, semmi görcs, semmi dac, semmi düh nem volt bennem, úgy voltam vele, hogy ezzel meg is kezdem a felkészülést a második válogatóra. Meglepett, hogy 500-nál egy hajóval, 700-nál pedig két hajóval vezettem, akkor pihentem 100 métert, mert azt hittem, hogy a végén jönni fognak a többiek, de felesleges volt, simán nyertem. A döntőbe kerülés jó eredmény lenne tőlem az Európa-bajnokságon, ha elindulok egyáltalán, de ez még sok mindentől függ."

Kammerer ZoltánFotó: Tuba Zoltán - Origo

Kammerer Zoltán mögött közel másfél másodperccel lemaradva egy másik rutinos versenyző, Boros Gergely szerezte meg az ezüstérmet, a győztes csapattársa, Pauman Dániel pedig bronzérmes lett. A szám tavalyi legjobbja, a világbajnoki bronzérmes Dombvári Bence a jelek szerint még nem heverte ki teljesen a két héttel ezelőtti betegségét, a döntőben csak kilencedik lett.

Kozák Danuta nagy fölénnyel nyert

Női K-1 500 méteren közel sem született a férfi egyeshez mérhető meglepetés, Kozák Danuta meggyőző fölénnyel tudott nyerni.

"Idén három nagy név hiányzik a mezőnyből, ezzel együtt nem volt könnyű győzni, jól mentek a lányok" – mondta az olimpiai bajnoknő. "Nekem jobban esett ez a pálya, mint a két héttel ezelőtti a Világkupán, de úgy érzem, hogy még ehhez képest is tudok fejlődni a következő válogatóra."

Danuta mögött a második és a harmadik helyért hatalmas verseny zajlott Kárász Anna és Szabó Gabriella között. A szegedi versenyző az utolsó 50 méteren látványosan lelassult, így Szabó lett a második, Kárász a harmadik, Vad Ninetta pedig a negyedik helyen futott be, vagyis az Európa-bajnokságon is összeülhet a két héttel ezelőtti Világkupán győztes női négyes.

C-2 1000 méteren is a világbajnoki címvédő páros győzött: Vasbányai Henrik és Mike Róbert már a rajt után meglépett a mezőnytől, és tulajdonképpen végig tartani tudta előnyét. Mögöttük a Varga Dávid, Vass András duó lett a második és a fiatal Bodonyi-Viola páros a harmadik.

"Kemény volt nekünk ez az 1000 méter ebben a hátszélben, a végére már fájt, nem is kicsit" - meséli Mike Róbert. "Gyorsan kezdtünk, nem akartuk, hogy elbízzák magukat a többiek, ezért a végére elfáradtunk, de azért maradt bennünk némi tartalék. Örülünk neki, hogy tartjuk a szintet, amit elkezdtünk tavaly. Itthon az 1000 páros folyamatosan a miénk, remélem, így lesz a nemzetközi mezőnyben is.”

Dombiék feladták, Tóthék örülhetnek

A férfi négyesekhez és egyesekhez hasonlóan K-2 1000 méteren is borult a papírforma, győzött Tóth Dávid és Kulifai Tamás, akik ezen a távon ugyan még nem értek el jelentős eredményt, 500 párosban viszont világbajnokok lettek Szegeden, még 2011-ben. Győzelmükkel ők is Európa-bajnoki résztvevők lehetnek, annak ellenére, hogy csütörtökön, négyesben kikaptak. Mögöttük majdnem két másodperccel lemaradva lett második a Ceiner-Hufnágel páros, a harmadik helyett pedig a Noé testvérek szerezték meg. Az olimpiai címvédő Dombi-Kökény duó sokáig versenyben volt a dobogóért, de végül feladták, és utolsó lettek.

"A tegnapi fiaskó miatt mindent feltettem egy lapra, nem indultam el 1000 egyesben, hogy a párost meg tudjuk csinálni – mondta Tóth Dávid. Bevállalós első 500 métert mentünk, a rajt után így nem ragadtunk be a mezőnybe és végig vezetni tudtunk. Nagyon örülök, hogy sikerült, ez némileg kárpótol a négyesért, főleg úgy, hogy Kammerer Zoli megnyerte az egyest, ezek után már csak azért drukkolok, hogy Pauman Dani is győzzön 5000 méteren. Nagyon jó, összetartó csapat a mienk, a második válogatón meg akarjuk csinálni a négyest is."

Az első válogató szombaton reggel 8-kor az 500 méteres előfutamokkal folytatódik. Szombaton 9, vasárnap pedig 10 döntőt rendeznek Szegeden.

férfiak:
K-1 1000 m:
1. Kammerer Zoltán (Graboplast-Győr) 3:31.725 perc
2. Boros Gergely (ASE) 3:33.153
3. Pauman Dániel (Vasas) 3:34.377

K-2 1000 m:
1. Tóth Dávid, Kulifai Tamás (Vasas) 3:11.629
2. Ceiner Benjámin, Hufnágel Tibor (G4S-Honvéd) 3:13.537
3. Noé Milán, Noé Bálint (Váci Hajó) 3:14.101

C-2 1000 m:
1. Vasbányai Henrik, Mike Róbert (KSI SE) 3:32.321
2. Vass András, Varga Dávid (Dunaferr, Graboplast-Győr) 3:33.809
3. Bodonyi András, Viola Viktor (DKSC) 3:37.019

nők:
K-1 500 m:
1. Kozák Danuta (UTE) 1:47.300
2. Szabó Gabriella (G4S-Honvéd) 1:49.064
3. Kárász Anna (EDF Démász-Szeged) 1:49.088