Megint taroltak a magyar kajak-kenusok

Kozák Danuta magasba emeli evezőjét, miután elsőként ért célba a női kajak egyesek 500 méteres versenyének döntőjében a németországi Brandenburgban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon 2014. július 13-án
Brandenburg, 2014. július 13. Kozák Danuta magasba emeli evezőjét, miután elsőként ért célba a női kajak egyesek 500 méteres versenyének döntőjében a németországi Brandenburgban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon 2014. július 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Kozák Danuta triplázott, Szabó Gabriella és Csipes Tamara a második aranyérmét nyerte vasárnap a kajak-kenu Európa-bajnokságon. A 200 méteres távokon is jutottak érmek a magyaroknak. A kenus Vajda Attilát 5000 méteren elért második helye után kizárták.

A szombati éremeső után négy arany- és két ezüstérmet szerzett a magyar csapat a vasárnapi 200 és 500 méteres döntőkön a németországi Brandenburgban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A kajakos Kozák Danuta a négyessel aratott győzelem után 200 méter és 500 méter egyesben is első lett, így az utóbbi számban most már ő az aktuális olimpiai, világ- és Európa-bajnok. Szabó Gabriella és Csipes Tamara, valamint a kenus Takács Kincső és Lakatos Zsanett párosban nyert. Szabó és Csipes egyaránt második aranyát szerezte az Eb-n.

Kozák Danuta délelőtt pályafutása során először szerzett világversenyen érmet 200-on, és mindjárt aranyat. "Nagyon örülök, hogy sikerült! Két éve kezdtem el foglalkozni a kétszáz méterrel, tavaly még nem jöttek az eredmények, de most már úgy tűnik, jó úton vagyok. Ennél jobb visszaigazolás nem kell. Sok mindent változtattunk az edzéseken, a technikán, ez bejött" - mondta az MTI-nek.

Kozák Danuta Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az 500-as rajt után Kozák szinte azonnal az élre állt, és bár féltáv után kicsit visszavett a tempóból, nem volt kérdéses a sikere. A 27 éves klasszis három számban indult az Eb-n, mindháromban nyert. Elárulta, tudatosan "lassított" a táv közepén, és ez a taktika nyerőnek bizonyult.

"Különösen nehéz volt a kétszáz után az ötszázhoz odaállni, mert edzésen ezt külön nem tudtam begyakorolni. Azért volt három órám a regenerálódásra, ez elég volt. A világbajnokságon kicsit szorosabb lesz a program, de megpróbálok úgy készülni, úgy koncentrálni, hogy ez ne jelentsen problémát" - mondta az eredményhirdetés után. A moszkvai vb-t augusztus 6. és 10 között rendezik.

Meglepte a bolgár győztes

Kétszázon az utolsó egyes számban a vb-bronzérmes Lakatos Zsanett nagy csatát vívott a tavaly második bolgár Sztanilia Sztamenovával, végül másodikként ért célba. "Őszintén szólva nem számoltam a bolgár lánnyal, a világkupa után meglepett, hogy ilyen jó" - mondta kissé szomorúan Lakatos, de hozzátette: a jövő hétvégi, szegedi korosztályos világbajnokságon is az aranyéremért száll harcba.

Az ifjúsági olimpiai bajnok Tótka Sándor kajak egyesben hatodik lett, a kenus Lantos Ádám hetedikként zárt. A Kárász Anna, Vad Ninetta kajakos duó nagyszerűen versenyzett, óriási csatát vívott a fehéroroszokkal és a britekkel, végül a második helyen végzett. Szabad szemmel nem is lehetett látni, hogy melyik egység a győztes, végül kiderült, hogy a fehéroroszok hat századmásodperccel gyorsabbak voltak. "Tökéletes pályát mentünk" - jelentette ki Vad Ninetta. "Annyira gyors ez a kétszáz méter, hogy szinte vissza sem tudok emlékezni, mi történt, de az biztos, hogy én is azt éreztem, minden húzásunk a helyén volt" - tette hozzá csapattársa.

Lehajrázták a fehéroroszokat

A további páros számokban a Lantos Ádám, Nagy Péter kenus duó remekül versenyzett, de végül centiméterekkel lecsúszott a dobogóról és negyedikként zárt, a Molnár Péter, Bán Kristóf kajak kettes pedig hetedik lett.

A női kenusok 500 méteres döntőjére címvédőként készült a Lakatos, Takács duó. Jól kezdett a magyar kettős, de a fehéroroszok még jobban, sokáig ők vezettek. Féltávnál fehérorosz, magyar, orosz volt az élen a sorrend, de aztán Takácsék felzárkóztak, az utolsó száz méternek már az élről vágtak neki, és nem is engedték ki a kezükből a győzelmet.

Takács Kincső és Lakatos Zsanett Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Nagyon felerősödött a női mezőny. Általában már a rajttól ellépünk a többiektől, de most nagyot kellett meccselnünk. Meglepett, hogy a fehéroroszok ilyen jók, hiszen egy új egységről van szó" - értékelt Takács Kincső.

A kajakos duóknál elsőként a 2010-ben, Poznanban világbajnoki címet szerzett, idén ismét összeült Szabó Gabriella, Csipes Tamara páros ült hajóba. A start után a britek és a németek váltak ki a mezőnyből, a magyarok a többiekkel "utaztak", de aztán a finisre egyre feljebb kapaszkodtak, a végén a vezetést is átvették, és tulajdonképpen magabiztos győzelmet arattak.

"Szoros meccs volt, de mi mindent úgy csináltunk, ahogy akartunk" - mondta már a parton Szabó Gabriella, aki szombaton, az 500-as négyes vezérevezőseként is aranyat nyert Brandenburgban. Csipes pedig - akinek az ezer egyes után szintén ez a második elsősége - hozzátette: egyszerűen tökéletes pálya volt, pontosan ilyet akartak menni.

Csipes Tamara és Szabó Gabriella Forrás: MTI/Kovács Tamás

A férfi kajaknégyesek ezer méteres döntőjében a Szalai Tamás, Schenk Áron, Kucsera Gábor, Kugler Attila összeállítású kvartett negyedik lett. A Tóth Dávid, Kulifai Tamás kajakos duó ötödikként, a felnőtt világversenyen újonc, kenus Szabó Kristóf pedig hetedikként zárt 500 méteren.

Vajdát kizárták, nem óvtunk

A kajakos Medveczky Erika győzött, a kajakos Pauman Dániel negyedik lett 5000 méteren. Medveczky előbb a hat-, majd a háromfős élboly tagjaként haladt, és egészen a hajráig tartotta pozícióját. A célegyenesbe ő fordult elsőként, és mivel riválisainak már nem volt ereje újítani, a célba is ő ért be először. "Nagyon tartottam ettől a versenytől, mert ezen a távon idén próbálkoztam először" - mondta a 26 éves versenyző, aki Sarudi Alízzal párban ezüstérmes lett 1000 méteren.

"Csipes Tamarától kaptam tanácsokat, hogy kire figyeljek, ki hogyan versenyez, ez nagyon hasznos volt. Bár nagyon fárasztó futam volt, a végére még tartalékoltam egy kis erőt, hátha szükség lesz rá, de szerencsére a többiek nem jöttek, így győzni tudtam" - tette hozzá Medveczky Erika.

A kenusoknál az eleredő esőben Vajda Attila már 2000 méter után ellépett a mezőnytől az ezer méteren éppen előtte első német Sebastian Brendel társaságában, és egészen az utolsó méterekig ő vezetett. A célegyenesben azonban egy lekörözött versenyző mellett kellett elhaladniuk, ez megzavarta Vajdát, Brendel pedig elhúzott mellette, és ezúttal is övé lett az arany.

Vajdát később kizártak, mert a versenybíróság szerint kihagyott egy bóját. A magyar vezetők nem nyújtottak be óvást, mert beszéltek a versenybíróság elnökével, aki azt mondta, a magyar kenus az összes versenybíró szerint kihagyott egy bóját - úgy döntöttek, nincs értelme tiltakozni a döntés ellen.