Szívébe zárta a teniszvilág a duci tehetséget

VERTICAL Taylor Townsend of the US poses with the trophy after victory in her girls singles final match against Yulia Putintseva of Russia on the thirteenth day of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 28, 2012.  Townsend won 6-1.
Taylor Townsend of the US poses with the trophy after victory in her girls singles final match against Yulia Putintseva of Russia on the thirteenth day of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 28, 2012. Townsend won 6-1. 3-6. 6-3. . IMAGE STRICTLY RESTRICTED TO EDITORIAL USE STRICTLY NO COMMERCIAL USE AFP PHOTO/TORSTEN BLACKWOOD
Vágólapra másolva!
Egyedül játszott párost, a US Openen nem indulhatott, mert kövérnek tartották, juniorként mégis négy Grand Slamet nyert. Taylor Townsend még csak 18 éves, de máris sokat beszélnek róla.

Taylor Townsendre két éve figyelhettek fel először a teniszrajongók, mikor megnyerte a junior Australian Opent, majd év végén az élen zárta a lányok világranglistáját, harminc év után az első amerikaiként.

Pedig párosban már egy évvel korábban, 2011-ben indult Grand Slam-tornán, méghozzá a felnőttmezőnyben, miután szabadkártyát kapott a US Openre. Jessica Pegulával az oldalán egészen a harmadik körig jutott az akkor 15 éves Townsend, ami előrevetítette a későbbi páros sikereit: juniorként a Roland Garros kivételével minden GS-t megnyert, de Párizsban is elődöntőt játszott.

A chicagói születésű, ma már Floridában élő Townsendre mégsem a tehetségéért figyeltek fel először igazán, amiért John McEnroe öccse a felelős.

Súlyos probléma

Townsend 2012 januárjában egyéniben és párosban is megnyerte a junior AusOpent, majd párosban Wimbledont, vezette a világranglistát, és első kiemeltként várta a legnagyobb hazai tornát, a US Opent. Ekkor érkezett a csapás, váratlan irányból. Kis híján a saját szövetsége fúrta meg.

Patrick McEnroe, az Amerikai Teniszszövetség (USTA) játékosfejlesztési igazgatója a torna előtt megkérte, hogy ne induljon, mivel túlsúlyos. "Hosszú távon gondolkodunk, elsősorban az egészségét tartjuk szem előtt, valamint azt, milyen játékossá válik később" - köntörfalazott a szövetség embere.

Townsend tavaly, Indian Wellsben Forrás: AFP/Matthew Stockman

Az USTA az Open előtt úgy döntött, nem fizeti ki az utazását a tornára, és egyetlen további versenyre sem nevezi, amíg le nem fogy. Townsend anyját, Sheliát - aki szintén teniszezett korábban - sokkolta az eset: "Könyörgök, ő a világelső!" Miután a szövetség még szabadkártyát sem volt hajlandó adni Taylornak, Shelia maga fizette ki a nevezési költséget.

Két korábbi világelső, Martina Navratilova és Lindsay Davenport is élesen bírálta a szövetség döntését. "Nem büntethetnek valakit a testalkatáért" - mondta a Wall Street Journalnak Davenport, aki maga is súlyproblémákkal küzdött juniorként. "Dühös vagyok, nagyon dühös! - dohogott Navratilova. - Ez szörnyű tudatlanságról árulkodik."

Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Azért különösen pikáns az eset, mert az amerikai tenisz régóta adós új világklasszisokkal, ezért azt gondolnánk, a tenyerükön hordoznak majd egy junior világelsőt, aki fél év alatt három GS-címet söpört be.

Townsend - szemben az amerikai játékosok zömével - nem magánúton készült 2012-ben: egyike volt a szövetség négyéves fejlesztési programját végző 25 kiválasztottnak, akik a floridai Boca Ratonban edzenek. Éppen ezért kérhette a szövetség, hogy lépjen vissza a US Opentől, amelyet - miután jött az anyai segítség - végül párosban megnyert, egyesben negyeddöntőig jutott.

Forrás: AFP/Torsten Blackwood

A torna után a friss bajnok szakított a szövetségi programmal, és felfogadta a korábbi olimpiai bajnok, Wimbledon-döntős Zina Garrisont, aki azóta is az edzője.

A perpatvar ellenére Townsend úgy nyilatkozott az USTA-ról, hálás a "rengeteg lehetőségért és a komoly edzésekért". Más kérdés, mennyire tehetett a túlsúlyáról. Kevéssel az Open előtt egy rutinvizsgálaton kiderült, hogy Townsendnek alacsony a vasszintje, ezért vastablettákat kellett szednie. A floridai táborban pedig "megcsináltam mindent, amire kértek, minden tekintetben profin viselkedtem".

Berobbant a felnőtteknél

2013 nem volt ilyen viharos év, egyesben juniorként döntőzött Wimbledonban, majd a US Openen a felnőtteknél az utolsó selejtezőkörig jutott.

Az idén még feljebb kapcsolt. A Garrosnak a felnőtt ranglista 205. helyéről vágott neki, az első körben legyőzte a 140 hellyel előrébb álló honfitársát, Vania Kinget, majd kiejtette a legjobb hazai versenyzőt, a 20. kiemelt Alize Cornet-t.

Technikás is, okos is, nem csak erős Forrás: AFP/Adrian Dennis

"Ha nekem azt mondják előre, hogy tovább jutok itt, mint a két Williams testvér, nem is tudom, mit gondoltam volna" - nyilatkozta, majd mintha a súlyproblémákra utalt volna: "Készülök az ilyen pillanatokra, órákat töltök el a pályán és azon kívül edzve, a konditeremben. Azt is tudtam, hogy az egész stadion ellenem lesz, ezért előre felírtam magamnak, hogy csak a saját játékomra figyeljek."

Townsendet Carla Suarez Navarro állította meg Párizsban, a harmadik körben. Két hónappal később aztán végképp közönségkedvenccé vált.

Párost, egyedül

Júliusra csak edzést tervezett, ám beugrott a csapatbajnokságba, miután megtudta, hogy Victoria Duval Hodgkin-limfómában szenved. Liezel Huber párjaként lépett pályára, csakhogy egy tenyeresnél ütővel fejen találta a társát, aki nem is tudta folytatni a játékot.

Ekkor jött el Townsend nagy pillanata, egyedül is játszott tovább a Martina Hingis, Anasztaszija Rogyionova kettős ellen. Győzelmi esélye nyilván nem volt, elvégre a Hubernek jutó szervákat nem is fogadhatta, de azért nyert pár pontot, ami után tombolt a közönség.

Jelenleg a ranglista 143. helyéről készül a US Openre, minden másnap beszél telefonon Duvallal, aki a körülményekhez képest jól van.

"Mindig nagyon pozitív és egyenes, ezért szeretem" - mondta róla Viktorija Azarenka, aki tanácsokat is adott neki a profivá válásról, mert Townsend "nemcsak erős, de agya is van, hogy elérje a céljait".

Taylor Townsend

Született: 1996. április 16., Chicago
2012 decembere óta profi
Balkezes, kétkezes fonákkal
170 centi magas, 77 kiló

Juniorként nyert AusOpent, döntős volt Wimbledonban, párosban nyert AusOpent, Wimbledont, US Opent és elődöntős volt a Garroson.
Felnőttként a Garros 3. fordulójáig jutott, a legmagasabb helye a világranglistán a 127. volt (2014. július 7.).

Szeret zenét hallgatni és táncolni, két évig tanult hegedülni, nagy álma találkozni Beyoncével, és van egy Szocsi nevű kutyája.