Vágólapra másolva!
Szombaton délután az 5000 méteres döntőkben tovább folytatódott a délelőtti magyar éremtermelés a moszkvai kajak-kenu világbajnokságon. A kenus Vajda Attila a délelőtti 1000 méteren szerzett bronzérme után délután 5000 méteren ezüstérmet nyert, majd Csay Renáta folytatta az éremszerzést, amikor kajak egyesben a harmadik helyen végzett.

Vajda és nagy riválisa, a német Sebastian Brendel már az első néhány száz méter után kivált a mezőnyből, s csakúgy, mint egy hónapja a németországi Eb-n, innentől kezdve különversenyt vívtak az elsőségért. Többnyire a szegediek olimpiai és világbajnoka vezetett, az utolsó kör felénél azonban Brendel állt az élre.

Vajda ugyan megpróbált tapadni az ellenfélre, s a hajrában mindent elkövetett, hogy befogja, végül azonban - hasonlóan az Eb-hez és a tavalyi vb-hez - ezúttal is másodikként ért célba, s megint a németé lett az arany. A magyar kenust a kontinensviadalon utólag kizárták, most azonban nem volt szabálytalanság, s az 1000 méteren szerzett délelőtti bronz után átvehette a hosszú távú döntő ezüstérmét.

Vajda Attila két éremmel tér haza Moszkvából Forrás: Kajakkenusport.hu



"Nagyon elégedett vagyok a vb-szereplésemmel. Nem lehet mindig nyerni, s az, hogy két éremmel térhetek haza, boldogsággal tölt el" - nyilatkozott Vajda Attila.

A tavaly ugyancsak vb-ezüstérmes Csay Renáta végig az élbolyban haladt, jól helyezkedett, s az utolsó körben megpróbált az élre törni, de ez nem sikerült neki. A brit Louisa Sawers közben megelőzte az addig vezető, Eb-ezüstérmes fehérorosz Marina Litvincsukot, Csay pedig elment a német Melanie Gebhardt mellett, s ez is maradt a befutási sorrend: Sawers győzött Litvincsuk és Csay előtt.

"Ha tudtam volna, hogy a brit lány ilyen gyors, máshogy taktikázom az utolsó körben. Ennek ellenére határtalanul elégedett vagyok a bronzéremmel. Még nincs vége a szezonomnak, szeptemberben jön számomra a maratoni vb" - mondta Csay Renáta.

A férfiak hasonló számában a 21 éves, vb-újonc Csontos Csaba nyolcadikként zárt.

Szombaton délelőtt egy-egy arany- és ezüstérem mellett három bronzot nyertek a magyarok Moszkvában, részletek itt.

A vasárnapi zárónap délelőttjén 15 döntőt rendeznek a vb-n, ezek közül 13-ban lesz magyar hajó. Délután a váltók versenyeivel zárul a viadal.