Vágólapra másolva!
Összesen öt magyar érmet hozott a moszkvai kajak-kenu-vb szombati napja: a női kajaknégyes magabiztos volt 500-on, Vajda Attilának egy kis szerencse is kellett, Csipes Tamara pechesen maradt le az aranyról.

Szombat délelőtt csak egy A-döntőt rendeztek magyar egység nélkül Moszkvában, a többi hét futamot kettő kivételével éremmel zártuk.

A Vasbányai Henrik, Mike Róbert C-2 1000-en dobogóért harcolt, ám végül csak ötödik lett.

Nyomban utánuk megvédte vb-aranyát a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta női négyes 500 méteren, rendkívül magabiztos versenyzésssel, több mint hét tizedet adva a mögöttük beérő lengyel hajónak.

A C-1 1000 döntőjében Vajda Attila nem fért volna fel a dobogóra, de a brazil Queiroz dos Santos a célban beborult a vízbe, ezért kizárták a futamból, így Vajda bronzéremmel gazdagodott.

Női K-2 1000-en a Medveczky Erika, Sarudi Alíz páros megszorongatta a roppant erős Szofija Jurcsanka, Alekszandra Grisina belorusz kettőst, ám a számot a dánok nyerték, a magyarok pedig ismét bronzérmet ünnepelhettek.

K-2 1000-en az 1991-es születésű Hufnágel Tibor az 1975-ös Kökény Rolanddal indult. A páros harcban állt a dobogóért, de végül ötödik lett.

C-4 1000-en a Vass András, Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid magyar egység fokozatosan zárkózott fel az élmezőnyhöz, majd jó hajrával belapátolt harmadiknak, az ezüstérem mindössze 78 ezreden múlt.

Még csalódottabb lehet Csipes Tamara, akinek 51 ezreden múlt az aranyérme. K-1 1000-en három magyar is indult, igaz Benedek Dalma szerb, Simon Rebeka brit színekben. Csipes óvatosan kezdett, majd hosszú hajrát nyitva átvette a vezetést, csakhogy a futam elején vezető új-zélandi Teneae Hatton a cél előtt még rá tudott tenni egy lapáttal, így visszaelőzte Csipest.

Jellemző a kajak-kenu globálissá válására, hogy a nyolc döntőben csak az oroszok nyertek két aranyat, összesen tehát hét oroszág képviselői állhattak a dobogó tetejére.

A magyar érmesek nyilatkozatait itt olvashatja.