Baji Balázs Eb-ötödik 110 gáton

Baji Balázs Székesfehérvár, 2014. augusztus 2.
Baji Balázs, a férfi 110 méteres gátfutás győztese a 110. atlétikai magyar bajnokságon Székesfehérváron 2014. augusztus 2-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Székesfehérvár, 2014. augusztus 2. Baji Balázs, a férfi 110 méteres gátfutás győztese a 110. atlétikai magyar bajnokságon Székesfehérváron 2014. augusztus 2-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Baji Balázs újabb országos csúccsal az ötödik helyen végzett a 110 m gát döntőjében a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon csütörtökön úgy, hogy egy századdal maradt le a dobogóról. A versenybíróság a futam után kizárta a francia Dimitri Bascou-t, így Baji hivatalosan a negyedik helyen végzett. A tavaly a fedett Eb-n negyedik Baji magabiztos futással, idei legjobbjával (13.37 mp) jutott tovább a keddi előfutamból, majd az elődöntőben 13.31 mp-cel megjavította az országos csúcsot.

A fináléban, akárcsak az elődöntőben, ismét a két francia, a legnagyobb esélyes, idén fedett vb-ezüstérmes Pascal Martinot-Lagarde és az európai ranglistán negyedik Dimitri Bascou közé került, ezúttal a 6-os pályára. Előzőleg csak - az ebben az évben egyedüliként 13 mp-en belül futó - Martinot-Lagarde előzte meg a futamban.

A 25 éves magyar sprinter a döntőben nem jött el túl jól a rajttól, több gátat is vert, viszont az utolsó métereken nagyon ráfutott az előtte lévőkre, a címét megvédő orosz Szergej Subenkov mögött négyen szinte egyszerre dobták be magukat a célba. A célfotó Bajit ötödiknek hozta ki, 13.29 mp-es új országos csúccsal - Martinot-Lagarde-éval megegyező idővel -, egy századdal szorult le a harmadik, kettővel pedig a második helyről.

Baji végül a versenybíróság döntése miatt egy helyet előrelépett, miután a mellette futó Dimitri Bascou rálépett a két folyosó közti vonalra, és többször át is nyúlt a magyar versenyző folyosójába - többek közt a célba érkezés előtt. A kizárás miatt Baji a negyedik lett, de látva a szoros versenyt, ha a francia nem szabálytalankodik, bőven érmes lehetett volna.

Spiriev Attila szakmai igazgató dühös volt a futam után. "A francia futó többször átlépett Balázs pályájára, a célvonalnál pedig átnyúlt elé. A befutónál Balázsnak már egyszerűen nem jutott hely, hogy még jobban bedobja magát" - nyilatkozta pénteken az MTI-nek. Hozzátette: a szabálytalanság a felvételeket visszanézve egyértelmű volt, mire benyújtották volna az óvást, a zsűri már ki is zárta a harmadik helyen végzett Bascou-t, így Baji az ötödikről a negyedikre lépett előre.

"A célfotón valóban látszik az a néhány ezred, amivel Martinot-Lagarde előrébb van, mint Balázs. Az más kérdés, hogy ha Bascou nem akadályozza, lehet hogy érmes lett volna" - mondta a szakmai igazgató. Jelezte, az Eb-n két országos rekordot is elért Baji nem foglalkozik ezzel, elsősorban saját jó futásának örült.

Baji Balázs hihetetlenül közel volt az éremszerzéshez Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Bosszankodhatnék is az egy század miatt, de nem szabad elfelejteni, hogy ez a papírforma" - nyilatkozott az MTI-nek Baji Balázs, majd hozzátette: igyekezett élvezni a döntő minden pillanatát, s egy jót versenyezni.

"Azért küzdelmes verseny volt ez, a mellettem futó francia Martinot-Lagarde-dal néha össze is ütődött a kezünk, de ez benne van a gátfutásban. Sikerült fejben nagyon odatennem magamat, egy ilyen eredményért dolgoztunk egész évben - mondta Baji.

Jól szerepelt a női 20 kilométeres gyaloglásban Madarász Viktória, aki a 12. helyen ért célba 1:30:47 órás egyéni legjobbjával. A férfi kalapácsvetés selejtezőjében az olimpiai bajnok Pars Krisztiánnak csak egy érvényes kísérlete volt. A 74,44 méterrel a 75 méteres selejtező szint alatt maradt, de végül a kilencedik helyen bekerült a szombati döntőbe. Ugyanez nem

A nők 200 méteres versenyében Kaptur Éva 24.07 mp-cel búcsúzott az előfutamban. A hétpróbázók küzdelmében az első nap után Krizsán Xénia 3661 ponttal a kilencedik, míg Zsivoczky-Farkas Györgyi 3549 ponttal a 17. helyről várja a pénteki folytatást.