Társoldalunk:

Ezüstérmes lett a magyar férficsapat a sakkolimpián

2014.08.14. 19:03

A Lékó Péter, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Polgár Judit összeállítású magyar férficsapat nagy izgalmak után ezüstérmet szerzett a norvégiai Tromsöben rendezett sakkolimpián. A győzelem a veretlen kínaiaké lett.

A magyar együttes a csütörtöki zárófordulóban - Polgár Judit nélkül - 2-2-es döntetlent játszott az ukránokkal, így 17 ponttal fejezte be szereplését. Ugyanennyi pontot gyűjtött ugyanakkor az orosz, az indiai és az azeri válogatott is, de a számolgatások végén kiderült: a segédpontoknak köszönhetően a magyaroké a második hely.

Lékó Péterék - akik hét győzelmet arattak, s három döntetlen mellett mindössze egyszer kaptak ki - legutóbb 2002-ben Bledben szereztek érmet, akkor is ezüstöt.

"Nehéz és kemény verseny volt, de erre számítottunk. Végig az élbolyban voltunk, így teljesen megérdemelten végeztünk a második helyen" - értékelt Horváth Tamás szövetségi kapitány, aki a 9. fordulóban Izrael ellen elért 3-1-es győzelmet nevezte kulcsfontosságúnak. "Minden olimpián van olyan csapat, amelyik a végén jól hajrázva a semmiből kerül a dobogóra, ezúttal India volt ez, de szerencsére nem volt igazságtalan velünk a sors és a segédpontok nekünk kedveztek".

A szakvezető senkit nem akart külön kiemelni a csapatából, mert ahogy fogalmazott, ez tényleg egy igazi csapat, amelyben ötéves kapitánykodása során sosem voltak belső feszültségek és villongások. Balogh Csaba teljesítményére viszont felhívta a figyelmet a tekintetben, hogy a második táblán játszók között szintén ezüstérmet nyert.

Polgár Judit visszavonulásáról úgy nyilatkozott, hogy ő tudott minden idők legjobb női játékosának tervéről, de a csapattársak nem. Hozzátette ugyanakkor: a sportág legendás alakja hagyott magának egy kiskaput, mert amennyiben a válogatott szakvezetése számítana rá a jövőben, akkor elgondolkodna azon, hogy ismét asztalhoz üljön.

A kapitány szót ejtett az újonc Rapport Richárdról is, aki szerinte eleinte szétesetten játszott, de aztán magára talált és sorozatos győzelmeivel nyerőembernek bizonyult. Az éltáblás Lékóról azt mondta, hogy ő a legjobb játékosok ellen szokott küzdeni és a stílusa nagyon óvatos, amikor pedig esetleg egy kicsit könnyebb ellenféllel találkozik, nem könnyű váltania, hogy több kockázatot vállaljon, ezért történhetett, hogy egyetlen sikert aratott.

A magyar női csapat - hat győzelemmel és öt vereséggel - a 45. helyen végzett, a viadalt Oroszország válogatottja nyerte.

Eredmények, 11. (utolsó) forduló, férfiak:
Magyarország - Ukrajna 2-2
Lékó Péter - Ponomarjov döntetlen
Eljanov - Balogh Csaba döntetlen
Almási Zoltán - Korobov döntetlen
Mojszejenko - Rapport Richárd döntetlen

A végeredmény:
1. Kína 19 pont
2. Magyarország 17
3. India 17
4. Oroszország 17
5. Azerbajdzsán 17
6. Ukrajna 16

nők:
Izrael - Magyarország 2,5-1,5
Klinova - Hoang Thanh Trang 0-1
Mádl Ildikó - Shvayger 0-1
Vasiliev - Gara Tícia döntetlen
Papp Petra - Borsuk 0-1 

A végeredmény:
1. Oroszország 20
2. Kína 18
3. Ukrajna 18
...45. Magyarország 12

A férfiak versenyében 177, a nőknél 136 válogatott indult.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK