Új sprintercsillag született az Eb-n

Dafne Schippers, atlétika
SWITZERLAND, Zurich : Netherlands' Dafne Schippers reacts after winning her Women's 200m semi-final during the European Athletics Championships at the Letzigrund stadium in Zurich on August 14, 2014. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Vágólapra másolva!
64 évvel a négyszeres olimpiai bajnok legenda, Fanny Blankers-Koen duplázása után ismét sikerült a holland bravúr: a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon Dafne Schippers a 100 méteres síkfutás után 200-on sem talált legyőzőre.

A tavalyi, moszkvai világbajnokság hétpróbában elért bronzérme mellett a tamperei U23-as Európa-bajnokságon a 100 méteres síkfutásban is aranyérmet szerzett a holland Dafne Schippers. De arra egészen áprilisig nem gondolt, hogy a sprintszámokban induljon az idei zürichi Eb-n.

A nem éppen sprinter alkatú, 179 cm magas, holland azonban a floridai edzőtáborban olyan időeredményeket ért el, hogy edzője úgy vélte, a futószámokban több esélye van, mint a többpróbában.

Dafne Schippers Forrás: AFP/Olivier Morin

"Úgy számoltuk, ha indulok 100-on, 200-on és a váltóban, az nyolc verseny. Emellett a hétpróba már nem fért volna bele” - nyilatkozta még az Eb előtt.

A szőke atléta aztán bebizonyította, hogy jól döntött. Előbb szerdán 11.12 másodperces idővel megnyerte a rövidebb számot a francia Myriam Soumaré előtt, majd pénteken 200-on sem talált legyőzőre.

Az idei szezon leggyorsabb eredményével, saját egyéni csúcsán három tizedet javítva (22.03 mp) könnyedén győzött a brit Jodie Williams, és Soumaré előtt, ezzel megismételte honfitársa, az 1948-as olimpia négyszeres bajnoka, Fanny Blankers-Koen sikereit: a legenda 64 éve ugyancsak 100 és 200 méteren diadalmaskodott.

A 22.03-as időnél jobban 2011 óta csak az olimpiai bajnok Allyson Felix ért el.

A férfiak hasonló távján a brit Adam Gemili győzött (19.98) a francia Christophe Lemaitre (20.15) és az ukrán Szerhij Szmelik (20.30) előtt.