A berlini furcsaságok sem fognak ki az úszóinkon

Bernek Péter akció FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása pályaelválasztó bójasor rajt SPORT sportoló SZEMÉLY úszó verseny versenyez akció FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA Közéleti személyiség foglalkozása pályaelválasztó bójasor sport
Berlin, 2014. augusztus 18. Bernek Péter rajtol a 100 m hátúszás előfutamában a berlini úszó Európa-bajnokságon 2014. augusztus 18-án. A magyar versenyző bejutott az elődöntőbe. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Csúszós a medence fala, túl messze van egymástól a bemelegítő- és a versenymedence, szokatlan a rajtkő, a hátúszókat zavarja a tető alakja, nem elég hideg a víz, és egy magyar úszó verseny közben még kamerazsinórba is gabalyodott. A berlini úszó-Eb Kiss László szövetségi kapitány szerint messze nem a német precizitásról szól, de a problémák ellenére a magyarok eddig jó eredményeket szállítanak.

"Ez a 33. Eb-m, itt voltam a 2002-es, egy másik uszodában rendezett berlini viadalon is, mindehhez képest nekem csalódás a rendezés" - mondta még a hétfői rajt előtt Kiss László szövetségi kapitány, akinek egyáltalán nem jó a véleménye a részben a föld alá épített Velodromról. "A legfőbb bajom azzal van, hogy ebben az eredetileg biciklis stadionnak épült csarnokban túlságosan messze van a versenymedencétől a bemelegítésre és levezető úszásra szolgáló medence. Vagy hétperces út vár - közte egy csomó lépcső - a versenyzőkre, amíg odaérnek az egyikből a másikba. Az sem tetszik, hogy itt nem a megszokott rajtköveket használják, amellett a medence fala is csúszós" - panaszkodott a szakvezető.

Nemhogy elnézést kértek volna, még ki akarták zárni

Ez még nem minden, az Eb-ezüstérmes Verrasztó Dávidnak kedden egy útjába kerülő kamerával gyűlt meg a baja. A 200 vegyes délelőtti selejtezőjében a versenyt közvetítő ARD operatőre figyelmetlenül mozgatta az úgynevezett botkamerát, amelyet a levegőből indítanak, majd a víz alá merítenek. "Nem sérült meg a keze, inkább csak beleakadt a lógó zsinórba, emiatt sok időt vesztett, mire kihúzta" - mesélte az Origónak Dávid édesapja, egyben edzője, Verrasztó Zoltán.

Verrasztó Dávid a kamerával való ütközés ellenére továbbjutott Forrás: MTI/Kovács Anikó

Verrasztó Dávidot ráadásul az incidens miatt majdnem kizárták a futamból, noha ő tehetett a legkevésbé arról, hogy ennyire közel került hozzá a kamera. "A szervezők nem kértek elnézést, sőt úgy nézett ki, hogy ki akarták zárni, mert az eset után egy furcsa tempót tett, de a főbíró és a fordulóbíró közül valamelyik látta, hogy mi történt, ezért végül nem büntették meg. Dávid a kamerával való találkozás miatt sokat veszített, igaz, a táv második felében ő volt a leggyorsabb. Reméljük, sikerül majd bizonyítani a folytatásban" - mondta Verrasztó Zoltán a fiáról, aki 50 méter után még vezetett a futamában, végül a tizenegyedik helyen jutott be az esti elődöntőbe.

Az egykori olimpiai ezüstérmes úszó abnormálisnak nevezte a berlini körülményeket - a kapitányhoz hasonlóan ő is panaszkodott a nagy távolságokra és a csúszós rajtkövekre -, de hozzátette, az efféle kényelmetlenségek természetesen minden versenyzőt sújtanak.

Bernek Péter mindent megszokott

Cseh László a legjobb idővel (1:59.17) jutott tovább 200 vegyesen, a magyar kiválóság ezzel együtt sem elégedett mindennel, neki a víz hőmérséklete nem tetszik. "A végén még ki is engedtem, de tartalékolni kell. A víz lehetne hidegebb, akkor még jobban bírnánk a végét. Délután és remélhetőleg szerdán egy dologra kell figyelnem: hogy ne verjem meg magamat" - idézte a Magyar Úszószövetség Facebook-oldala Cseh Lászlót.

Cseh László alulnézetből Forrás: AFP/Damien Meyer

Verrasztó Dávidot nem értük el, a hétfőn 100 háton 11. helyen végzett Bernek Pétert viszont igen. "Hallom, hogy sokan panaszkodnak, de szerintem nem rosszak a körülmények. Kicsit tényleg messze van egymástól a melegítőmedence és a versenymedence, de nem olyan vészes, annyi, hogy időben kell elindulni. Igaz, nekem nem sokszor kell megtennem ezt az utat, mert csak két egyéni számban indulok. Azt nem vettem észre, hogy csúszna a medence fala" - mondta az Origónak a 200 háton ifjúsági olimpiai bajnok és Eb-ezüstérmes úszó.

"A rajtkő engem nem érint, hiszen hátúszó vagyok, de azért látom, hogy nem ugyanaz, mint amit a vb-ken és az olimpiákon használnak. Viszont már ismerhetjük a tavalyi dániai rövidpályás Eb-ről. Vastagabb, nem olyan recés, mint a régi, nem is lehet annyira belekapaszkodni, a korábbin jól meg lehetett támaszkodni, viszont ez is állítható. Remélem, mindenki megszokja" - magyarázta Bernek. A várakozásairól annyit mondott, hogy fő számában, 200 háton szeretne érmet nyerni. "Annak már örülnék, ha megúsznám a legjobbamat. Két éve, Debrecenben második lettem, most is jó lenne dobogóra állni."

A tető formája is zavaró

Bernek hátúszótársa, Balog Gábor hétfőn 12. lett 100 háton. A hamarosan 24 éves úszót kissé megzavarta a tető formája. "Egész jó volt, csak nagyjából 90 méternél nekiúsztam a kötélnek. Kicsit nehéz itt a hátúszóknak a körkörös tetőszerkezet miatt, de nem szeretnék semmit erre fogni." A tájékozódást megnehezítő tetőről Bernek azt mondta, kicsit tényleg zavaró, de meg lehet szokni. "Csak sokat kell úszni, utána rutinszerűvé válik. Minél beljebb úszunk, annál jobb, a 4-es, 5-ös, 3-as pálya környékén nem zavaró a tető, de a szélen úszva valóban fura felnézni."

Bernek Pétert nem zavarja a szokatlan rajtkő, hiszen ő hátúszó Forrás: MTI/Kovács Anikó

Bernek megszokta már, hogy nem úszásra létrehozott létesítményben versenyezzen. "Sok ilyen épített uszoda van már, a tavalyi vb egy kézicsarnokban, a rövidpályás Eb pedig egy kosárcsarnokban volt. Ez nem zavar minket, ráadásul a versenyek előtt két órával már nyitva van az uszoda, bármennyit lehet - és kell is - úszni."

Kiss László az Origónak kedden azt mondta, a berlini Eb-re nem lehet azt mondani, hogy egy német precizitással megrendezett esemény lenne, ennek ellenére örül úszói helytállásának. "Eddig úgy néz ki, minden rendjén van. Katinka tegnap (400 vegyesen) jól odatette magát, gyilkos iramban kezdett, ami a végén kissé megbosszulta magát, utána a 200 hátat csak lefürödte, nem lett volna értelme többet kiadnia magából. De ma 100 gyorson önmagához képest - hiszen nem sprinter - jól úszott. Cseh László biztosan hozta magát 200 vegyesen, Gyurta Gergő kicsit még fáradt, de holnap 1500 gyorson van sansz arra, hogy előrelépjen."

A keddi elődöntők és döntők fejleményeit este hat órától az Origo percről percre tudósításában követheti majd. A délelőtti előfutamok magyar eredményeit itt találja.