Cseh László drasztikusan átalakította az étrendjét

Turi György, Güttler Károly
Turi György (b) és Güttler Károly (j) egyeztetnek a tervekől
Vágólapra másolva!
Berlintől majdnem 9000 kilométerre, Nanjingban sem maradt le tanítványa, Cseh László újabb nagy sikeréről Turi György, aki tudatosan döntött úgy, hogy az idén az ifjúsági olimpián szereplő fiatal versenyzőinek az útját igyekszik egyengetni, és nem első számú tanítványáét. Az edző szerint Cseh hatalmas áldozatokat hozott a sikerért, és most már nem szabad lemondania a 2016-os olimpiáról. 

A Kőbánya SC szakmai vezetőjét Kínában, helyi idő szerint az éjszaka kellős közepén érte el telefonon a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársa. Turi az élő közvetítést számítógépen követve mindent látott és hallott is, Cseh győzelme mélyen meghatotta.

"Amint csak lehet, próbálom elérni Lacit és gratulálni a berlini győzelméhez. Tizenkét hosszú éven át mindig ott voltam mellette, és a háttérben maradva minden segítséget igyekeztem megadni neki, de már a londoni olimpia előtt be kellett látnom, hogy hátrább kell lépnem, és nagyobb szabadságot adni neki. Ezért állítottam mellé két éve Petrov Ivánt, idén pedig Güttler Karcsit kértem meg arra, hogy a versenyen viselje a gondját, és adjon tanácsot neki, ha arra bármikor is szüksége lenne. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a 'piszkos munka', azaz az edzéstervek elkészítése és az edzések levezetése továbbra is az én reszortom maradt, de ez így van rendjén, ha változtatni kell a dolgokon és valami olyan újat kitalálni, ami felfrissíti a kapcsolatunkat, és amiből a versenyző profitálni tud” – mondta Turi György, aki azt sem tagadta, hogy a szokatlan lépések megtételéhez hatalmas önfegyelmet kellett tanúsítania.

Turi György (b) és Güttler Károly (j) egyeztetnek a tervekől Szaka József, MÚSZ


Az elismert szakember a berlini Európa-bajnokság előtt ugyan nem volt szkeptikus, de a szokásosnál jóval ritkábban hozta szóba Cseh László esélyeit, és akkor is inkább a 100 pillangót nevezte meg legerősebb számának, amelyen érmet szerezhet.

"Ez valóban így volt, de a véleményem egyre jobb lett az után, hogy Laci eljött Balatonfűzfőre, és ismét vállalta a közös munkát. Ismét, hiszen az idén egyetlen edzőtáborba sem jött el velünk, azzal a megfontolással, hogy a kitűzött célokat a mag elképzelései szerint is el tudja érni. Ami a 200 vegyest illeti, az ő szavaival élve az Eb előtt kevés maradandó teljesítményt nyújtott, most viszont az Európa-bajnokságon okosan, rutinosan és nagy szívvel valósította meg a titkos tervét. Hatalmas áldozatokat kellett hoznia az utolsó hetekben, például drasztikusan átalakítania az étrendjét, és az ideális szintre hozni a versenysúlyát. Vízben és a parton is keményen meg kellett dolgoznia ezért a szoros, de nagyon megérdemelt aranyéremért.”

Turi György úgy gondolja, hogy ezek után nem lehet kérdés, hogy Cseh Lászlónak tovább kell mennie, és ahogy a tavalyi világbajnokságon Barcelonában, úgy a jövő évi világbajnokságon is megpályázni egy dobogós helyezést.

"Ha a jövő évi világbajnokságon fogcsikorgatva vagy könnyedén, de ismét helyt tud állni, akkor nincs mese, egy kis pihenő után a lehető leggyorsabban neki kell rugaszkodnia az olimpiai felkészülésnek, és egy vérbeli profihoz illő hajrával eljutni a Riói nyári olimpiára" – vázolta a jövőt illető elképzeléseit Turi György.